Volg ons ook op de sociale media: Twitter Facebook

De weg naar een starterswoning door Koen Sijbers

09/06/2020
 
Ons eigen stekkie in Lierop...
‘wa ‘n werk’


Koen Sijbers schreef namens CPO het Bouwgilde III onderstaand verslag over 'de weg naar een starterswoning'...

"Sinds 2018 zijn wij, ‘’CPO het bouwgilde III’, bezig met het realiseren van onze eerste eigen woningen in Lierop. Sinds 2018? Klopt, het heeft allemaal heel wat voet in de aarde gehad. Op het moment van starten waren we met een totaal andere groep als de groep die nu overgebleven is. Dit komt ook mede door de huurwoningen die in 2019 gerealiseerd zijn door Wocom. Het was lang onduidelijk waar wij konden gaan bouwen en uiteindelijk heeft de gemeente de kavels aan de Vendelier aan ons toegezegd. Het bouwgilde mocht hier 6 starterswoningen gaan realiseren. Mooi! Dan zullen we eens gas gaan geven, was de gedachte. Het bleef ook lang bij de gedachte.
Inmiddels zijn we al in 2019 aanbeland en staat er nog steeds niets op papier. Er is nog steeds niets concreet. Het bouwgilde zit inmiddels behoorlijk op hete kolen en er moet iets gaan gebeuren anders wonen we over 5 jaar nog steeds allemaal thuis. Niet geheel volgens de normale werkwijze zijn we toch maar ‘’gewoon’’ begonnen. Een architect gezocht. Hij heeft binnen een paar weken de tekeningen van onze toekomstige woningen gemaakt waarmee wij wat druk wilden neerleggen bij de gemeente. Druk neerleggen bij de gemeente dat valt niet mee. We kregen te horen dat wij zelf maar in gesprek moesten gaan met de bewoners van de wijk om onze bouwplannen kenbaar te maken. Een eerste gesprek volgde. Het was een open en eerlijk gesprek waarbij onze toekomstige buren onze plannen niet zo zagen zitten. Vervelend, wat nu? Toch maar naar de gemeente die ons op hun beurt weer terug verwees naar de buurt.
Het is onderhand genoeg geweest, er worden afspraken gemaakt op het gemeentehuis en uiteindelijk dienen we onze bouwplannen in. Deze liggen ter inzage en er komen zienswijzen. Blijkt het niet te kloppen vanuit de gemeente, opnieuw. Wederom worden onze bouwplannen gepubliceerd, wederom blijkt het niet te kloppen. Een kleine 4 maanden gaan over dit proces heen. Het bouwgilde begint ongeduldig te worden, de grondprijzen gaan omhoog in 2020, dat willen we koste wat kost tegengaan. Wederom contact gezocht met de gemeente en dit keer niet zonder resultaat. Eindelijk begint het ergens op te lijken. Januari 2020 krijgen we te horen dat de aanvraag voor de omgevingsvergunning wederom niet compleet blijkt te zijn. Van september tot januari heeft het bij de gemeente gelegen en het blijkt wederom niet te kloppen. Uiteindelijk komt het dan toch zo ver, de juiste aanvraag is gepubliceerd en er gaan weer 6 weken overheen. Helaas voor ons, toch nog een zienswijze. Wat nu? Gemeente zegt, zoals al eerder, wellicht kunnen jullie met diegene die de zienswijze heeft ingediend in gesprek gaan om te kijken of het verworpen kan worden. De zienswijze wordt, gelukkig voor ons, ingetrokken. Dit is overigens wel gebeurd nadat wij als bouwgilde een gesprek hebben gevoerd met diegene van de zienswijze. Op het moment van schrijven heeft het bouwgilde een aannemer gevonden die voor hun de huizen mag gaan bouwen en is de vergunning binnen.

In het hele verhaal mist tot nu toe nog een hele belangrijke schakel. Dit is de werkgroep wonen van Lierop Leeft. Toon van de Ven heeft ons een heel eind op weg geholpen. Toon van de Hurk heeft er misschien nog wel meer tijd in zitten dan wij met alle bouwers bij elkaar. Mede door de werkgroep wonen hebben we toch nog wat druk bij de gemeente neer kunnen leggen en zijn we op het punt waar we nu zijn. Bouwgilde III wil de werkgroep wonen dan ook hartelijk bedanken voor hun inzet en steun tot nu toe. We zijn nog niet van elkaar af want we zijn nog niet klaar.
Starters die van plan zijn om in Lierop te blijven wonen, begin op tijd! Je hebt kunnen lezen hoeveel werk en tijd het kan kosten om woningen te realiseren. Zorg ook zeker dat je werkgroep wonen benaderd en hen op de hoogte brengt van jouw/jullie bouwplannen want aan deze mensen heb je echt heel erg veel.

Wij kunnen niet wachten totdat de schop de grond in gaat en wij snel in kunnen trekken in de Gildewijk. Het heeft lang zat geduurd.

Met vriendelijke groet,
CPO Het Bouwgilde III
Kaly, Ferd, Maudy, Geert, Dave, Iris en Koen
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Algemeen| Laatste nieuws| Werkvelden| Ik heb een vraag| Duofiets reserveren| Vraag & aanbod| Contact| Links| Agenda

Dorpscoöperatie Lierop
Gebergte 6
5715 PM Lierop
Mail:info@lieropleeft.nl
Webdevelopment: Advertize Totaal Reclame Lierop