Volg ons ook op de sociale media: Twitter Facebook

Archief

30/04/2020 1 Mei 2020: Uitleenpost Lierop Leeft “draait” 5 jaar!!

Vrijdag 1 mei 2020 is het 5 jaar geleden dat de uitleenpost van Lierop Leeft startte in een ruimte van Henricushof. Mede door de bereidwillige medewerking van woningbouwvereniging WoCom kwam een lokaal ter beschikking. Met vereende krachten werd dit gebruiksklaar gemaakt.

De totale voorbereidingstijd van ruim 1 jaar bleek uiteindelijk te leiden tot een schot in de roos. Leden van Lierop Leeft hoefden niet meer naar elders buiten ons dorp om een hulpmiddel te lenen. De ruimte in Henricushof werd immers ingericht met klossen, dekenboog, helping hands, krukken, looprek, rollators, rolstoelen, ruggensteunen, douchekrukken en bedbeugels. Zaken als plasbuizen( ofwel urinalen) kwamen in de post te koop. Zorgleverancier Medicura uit Nederweert werd de vaste samenwerkingspartner waar het hulpmiddelen betrof als hoog/laag bedden, decubituskussens en – matrassen, postoelen, trippelstoelen of drempelhulpen. Tevens waren de vrijwilligers van de uitleenpost beschikbaar voor vraag en antwoord, hulpverlening en reparaties.

Vanaf 1 mei 2015 zijn er in 5 jaar tijd 423 hulpmiddelen uitgeleend  aan zo’n 250 leden. Rolstoelen, rollators, krukken en klossen waren het meest gevraagd. Hulpmiddelen waren onmiddellijk beschikbaar; 7 dagen in de week in een 24 uurs bereikbaarheid. 6 Vrijwilligers zijn vanaf het begin bij de post betrokken en wel Daan Vlemmix, Frans Neervens, Will Meijers, Monique Willems, Ben van Bussel en Fred van de Wittenboer. Alle 6 zijn zeer gemotiveerd dank zij de enorme hoeveelheid bemoedigende en dankbare reacties van de leden. Elke keer weer zijn er bijzondere verhalen te beluisteren en sterkt het luisterende en behulpzame oor mensen die op dat moment de hulp nodig hebben. Elke vrijwilliger heeft per jaar 5 x 2 weken = 10 weken telefoondienst via het centraal bereikbare nummer 06-20916737. Dit betekent dat zij allen in deze 5 jaren reeds VIJFTIG WEKEN telefonisch bereikbaar zijn geweest en onmiddellijk hebben klaargestaan. Diverse fondsen zoals de Dr. Eijnattenstichting in Someren als wel het fonds Steun Welzijnszorg in Helmond hebben fondsmiddelen verleend om de inrichting mogelijk te maken.
Kortom: de uitleenpost hulpmiddelen van Lierop Leeft is niet meer weg te denken binnen de Lieropse leefbaarheid. De 6 vrijwilligers gaan daadkrachtig verder om hulpmiddelen beschikbaar te stellen.
Wij zijn alle vrijwilligers dankbaar voor hun enorme inzet en bereidwilligheid.

We zouden zeggen: op naar het eerste decennium in 2025!

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 23/04/2020 Stopzetting verhuur duofiets verlengd tot 1 juni a.s.

De aangekondigde maatregelen van de regering rond het Corona virus en de verlenging tot en met dinsdag 28 april 2020 a.s. noopten de vrijwilligers van de duofiets-uitleen om de uitleen per direct te stoppen.
 
Inmiddels is de stopzetting van de verhuur vanwege de maatregelen van de overheid VERLENGD TOT 1 JUNI A.S..
 
De vrijwilligers doen het met pijn in het hart omdat zij heel goed beseffen dat alles om ons heen als welkome daginvulling wegvalt. Het fietsen is en blijft een welkome afleiding. Maar nu even niet in deze onwerkelijke tijd waarin ook voor de vrijwilligers geldt “Veiligheid de hoogste prioriteit”. Tevens is het in feite zo dat beide fietsende partners niet meer 1,5 meter uit elkaar zitten.
 
Via slaponline en deze website houden we u allen op de hoogte als de uitleen weer kan starten. Dat zal pas dan gebeuren als de regering de maatregelen opheft of in het voordeel van de uitleen versoepelt!
 
Wij wensen u allen veel sterkte in deze voor ons allen bizarre omstandigheden!

Voor informatie kunt u contact opnemen met Ben van Bussel 06-23184542.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 30/03/2020 Tips hoe je het hoofd koel houdt tijdens de crisis

Zie onder de TAB 'Zorg' deze tips...
16/03/2020 Voorlopig tot nader order alle groepsactiviteiten afgelast

Het bestuur van de dorpscoöperatie heeft besloten tot nader order alle groepsactiviteiten, dus ook het maandelijkse 55 plus diner, niet door te laten gaan.

Voor iedereen zijn de maatregelen ingrijpend en zeer zeker voor de ouderen en alleenstaanden onder ons.

Ik hoop dat na  deze 3 weken onze activiteit weer snel opgepakt kan worden.

Ik wens jullie allemaal een goede gezondheid toe.

Vriendelijke groet,
Anita
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 12/03/2020 Algemene Ledenvergadering Lierop Leeft uitgesteld!
 
De Algemene Ledenvergadering van Dorpscoöperatie Lierop Leeft, die plaats zou vinden a.s. dinsdag 17 maart,

wordt uitgesteld

De situatie rond het Corona virus maakt het onverantwoord om de vergadering nu door te laten gaan. Na de crisis zullen wij een nieuwe datum vaststellen. Wim Daniëls zal ook dan onze gast zijn!

Bestuur Lierop Leeft
Martien Kusters
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
05/03/2020 Dinsdag 17 maart vergadering met gastbijdrage Wim Daniëls
Onze dorpscoöperatie houdt op dinsdag 17 maart haar algemene ledenvergadering in De Vurherd.
De vergadering begint om 20.00 uur en alle leden hebben afgelopen weekend de agendapunten reeds in de bus gehad.

Omdat onze dorpscoöperatie dit jaar al weer 5 jaar bestaat is schrijver Wim Daniëls uitgenodigd om tijdens deze vergadering een voordracht te verzorgen. Deze voordracht heeft als titel: 'Het veranderende dorp'.

Nog geen lid? Kijk dan HIER

Zie de agenda en de verslagen die afgelopen weekend rondgebracht zijn op deze website.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 12/02/2020 Gezondheidsmiddag voor alle mensen uit Lierop vanaf 55 jaar

Hoe vitaal bent U?

De KBO Lierop en Dorpscoöperatie ‘Lierop Leeft’ organiseren, in samenwerking met KBO Brabant, op maandag 16 maart een gezondheidsmiddag voor alle mensen uit Lierop vanaf 55 jaar.
Tijdens deze middag krijgt u meer inzicht in uw eigen gezondheid en leefstijl.
Het programma duurt 1 tot 1,5 uur.
Vrijwilligers van KBO Brabant en professionals staan voor u klaar om u te  begeleiden en persoonlijk advies te geven.

Wat kunt u deze middag verwachten?
• Bepaling van BodyMass Index ( BMI) en vetpercentage.
• Conditie, concentratie, spierkracht en lenigheid.
• Oog- en oor-metingen.
• Meten van bloeddruk en glucosegehalte.

Wat levert het u nu uiteindelijk op?
U kunt veel leren van de ervaringen en tips die u deze middag krijgt. Bewustwording van uw gezondheid en levensstijl bevordert uw welzijn. Met een gezonde levensstijl kunt u langer zelfstandig functioneren.
U ontvangt voorlichting over gezonde voeding. U krijgt tips over sport en beweegmogelijkheden, met een verwijzing wat de mogelijkheden zijn op het gebied van sport en bewegen in uw omgeving.
Daadwerkelijk iets gaan doen met alle verkregen informatie en adviezen, heeft zeker op langere termijn een positief effect op de kwaliteit van het leven.

Aanmelden
Wilt u weten hoe vitaal u bent, dan helpen wij u graag op weg en kom naar deze vitaliteitsmiddag op maandag 16 maart aanvang 13.30 uur in gemeenschapshuis De Vurherd.
Deelname is gratis.

Graag aanmelden voor 9 maart bij:
• Driek Doezé h.doeze@hotmail.com, telefoon; 06-38590085.
• Dorpsondersteuner Marieke Linders dorpsondersteuner@lieropleeft.nl, telefoon 06-53668150.
• Of in de brievenbus van de dorpsondersteuner; adres: Henricushof, Offermansstraat 7 in Lierop.

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 12/02/2020 Schrijver Wim Daniëls te gast bij Lierop Leeft

Onze Dorpscoöperatie Lierop Leeft bestaat al weer 5 jaar. Daar willen wij graag aandacht aan besteden in de vorm van een voordracht door schrijver Wim Daniëls met als titel: 'Het veranderende dorp'.

Uiteraard ontvangen de Leden van Lierop Leeft nog een uitnodiging voor deze Algemene Leden Vergadering op dinsdag 17 maart in de Vurherd'.

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 10/02/2020 Bij contributie-inning geen 2019 maar 2020...

Bij de incasso van de contributie van 7 februari 2020 is per abuis de omschrijving “contributie 2019” geplaatst. Dit moet zijn “contributie 2020”.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


02/02/2020 Workshop “Weerbaarheid voor ouderen”

Ouder worden gaat soms gepaard met een groter gevoel van onveiligheid en kwetsbaarheid. Dat maakt dat mensen soms liever niet meer in de avond de deur uit gaan. Of twijfelen om geld te pinnen uit angst voor beroving. Wandelen in een groen park verliest zijn charme als er hangjongeren verkeren. Je onveilig voelen betekent daarmee een beperking in de dagelijkse activiteiten.

Om ouderen weerbaar te maken, biedt Onis Welzijn de workshop Weerbaarheid voor ouderen aan. De workshop Weerbaarheid geeft ouderen de kans om meer inzicht te krijgen in onveilige situaties en hoe je in zo een situatie moet handelen. (We gaan dus geen houtgrepen of andere lichamelijke verdedigingstechnieken leren!) Door dit inzicht krijgen de deelnemers meer zelfvertrouwen en zullen zij zich krachtiger voelen.

De workshop vind plaats op:
• Datum: dinsdag 10 maart 2020
• Tijd: van 9:45 tot 12:00  .
• Kosten: 5 euro (inclusief koffie en thee bij aanvang en in de pauze).
• Locatie: Ruchte Someren, 2e verdieping vergaderzaal 1

Belangstelling? Voor informatie en of aanmelden voor 1 maart 2020:
r.kandelaars@oniswelzijn.nl of tel.nr. 0493 441256.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 25/01/2020 Incasso contributie 2020 op vrijdag 7 februari

De incasso van de contributie 2020 vindt plaats op vrijdag 7 februari a.s.. Degene die geen incassomachtiging hebben verstrekt ontvangen de factuur binnenkort in de brievenbus.
 
Penningmeester Willy v.d. Elzen
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


15/01/2020 Dagbesteding ’t Höfke’ vierde haar 5-jarig bestaan...

Op 13 januari was het 5 jaar geleden dat Dorpscoöperatie Lierop Leeft startte met de dagbesteding. Het is duidelijk dat hiermee al die jaren voorzien is in een mooie invulling voor de deelnemers op de dinsdagmiddag.
Ook is in deze periode het groepje vrijwilligers, met zo nu en dan een aanvulling, hetzelfde gebleven wat wil zeggen dat niet alleen de deelnemers plezier beleven aan deze middag maar ook de vrijwilligers. 
Het 5 jarig bestaan was zeker aanleiding voor een feestje. Daarom werden op dinsdag 14 januari de deelnemers in het zonnetje gezet.
Een aantal studenten van de opleiding ‘pedagogiek’ van  de Fontys school in Eindhoven en kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool brachten deze middag een bezoek aan de dagbesteding.

Zie het hele verhaal en de foto's op deze website onder de TAB 'Zorg' bij dagbesteding ’t Höfke’.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

12/01/2020 30 jan. Mantel-Uit-Dag, ook voor mantelzorgers uit Lierop…
Bent u mantelzorger?
Staat u altijd klaar voor een ander?
 
Dan verdient u het om even vrijaf te hebben.
Een paar zorgeloze uurtjes, ontspanning en plezier is zeker voor een mantelzorger hard nodig.
Of verras een mantelzorger en neem de zorg enkele uurtjes over en biedt haar of hem dit uitstapje aan.

Op donderdag 30 januari gaan we handletteren.

Hiermee kun je van de simpelste dingen een uniek en heel persoonlijk cadeautje maken. Je kunt creatief aan de slag op kaarten, plantenbakken, cadeau-labels en zelfs op de muur. 
Lees HIER de verdere info.

 
 

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23/12/2019 Sfeervolle Kerstviering dagbesteding

Onder de TAB Zorg staat bij dagbesteding “t Höfke' een verslag van de sfeervolle kerstviering die de dagbesteding afgelopen week had in Henricushof. Ook dit jaar brachten de kinderen van groep 1 en 2 van de basisschool een bezoek en zongen een vijftal kerstliedjes. Daarna werd het programma voortgezet door Wilma Hurkmans en Willeke Snijders die een gevarieerd programma brachten met zowel kerstliedjes als Nederlands repertoire.
Voor het hele verslag, de foto's en een filmpje verwijzen wij graag door naar de dagbesteding.
 
.

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 25/11/2019 12 dec. Mantel-Uit-Dag, ook voor mantelzorgers uit Lierop…

Bent u mantelzorger?
Staat u altijd klaar voor een ander?
 
Dan verdient u het om even vrijaf te hebben.
Een paar zorgeloze uurtjes, ontspanning en plezier is zeker voor een mantelzorger hard nodig.
Of verras een mantelzorger en neem de zorg enkele uurtjes over en biedt haar of hem dit uitstapje aan.

Op donderdag 12 december gaan we o.l.v. Mien Nelissen bloemschikken.
Graag zelf een mesje en/of snoeischaar meenemen.

Wij zorgen voor koffie en thee met iets lekkers.

Locatie: Onis Kerkstraat 10, Asten
Tijd: 13.15 - 16.00 uur
Eigen bijdrage: € 3,00

Aanmelden kan tot en met zondag 8 december aanstaande.
Hanny Nijssen, Hooidries 9, Asten Heusden 
nijssen_h@hotmail.com of 0493-694221
Truus van Otterdijk, Onis Steunpunt Mantelzorg
t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl of 0493-441246

Er is een beperkt aantal plaatsen, meld je snel aan.
Wij, de werkgroep Mantel-Uit-Dagen Asten & Someren, wensen iedereen een fijne middag toe. 

Tip
Ken je iemand die mantelzorger is? Neem even de zorg over zodat de mantelzorger kan deelnemen.

De Mantel-Uit-Dagen vinden meerdere keren per jaar plaats en zijn voor mantelzorgers uit Asten en Someren. Deze bijeenkomsten staan in het teken van ontmoeting en ontspanning. Het aanbod is heel divers: een bezoek aan een bedrijf of museum, samen een film kijken, een creatieve middag of een wandelmiddag.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


21/11/2019 Vervolgbijeenkomst Eigen Bungalow op 26 november

Naar aanleiding van de ontvangen reacties tijdens de eerste info-avond worden belangstellenden die het inschrijfformulier ingeleverd hebben uitgenodigd voor de vervolgbijeenkomst van SAMENBOUWEN.IN Lierop, Gildeplein.

Tijdens deze bijeenkomst wordt verder ingegaan op het proces en de nadere uitwerking van de woningen naar aanleiding van de inventarisatie van uw woonwensen.

U bent van harte welkom op: Dinsdag 26 november a.s.
Aanvang: 20:00 uur (LET OP: ander tijdstip dan voorheen!)

Locatie: Gemeenschapshuis De Vurherd, Offermansstraat 10, 5715 AN Lierop.

Indien u hierbij aanwezig wilt zijn ontvang ik graag uiterlijk vrijdag 22 november a.s. uw aanmelding, met vermelding van het aantal personen.

Bij voorbaat hartelijk dank!
Met vriendelijke groet,
Anouk van de Vorst
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14/10/2019 Eigen bungalow op mooie plek in Lierop? Kom dan 29 oktober!

Dan is dit uw kans!

Wilt u meer weten over de mogelijkheden?
Kom dan naar de informatiebijeenkomst op dinsdagavond 29 oktober a.s. om 19.30 uur in De Vurherd te Lierop.

Het project
In het uitbreidingsplan Gildewijk is ruimte voor het bouwen van 4 óf 6 bungalows, afhankelijk van de behoefte die er is. Dit woningtype is uitermate geschikt voor 55+’ers, omdat alle hoofdfuncties van de woning zich op de begane grond bevinden. Hoe de bungalows er uit komen te zien, wordt mede door u zelf bepaald. Naast de mogelijkheid om te kopen bestaat bij eventuele interesse ook de mogelijkheid om een woning te huren via het concept van OnsHuys.
 
Lees voor verdere info onder de TAB WONEN
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 11/10/2019 7 nov. Mantel-Uit-Dag, ook voor inwoners uit Lierop...
 
Bent u mantelzorger?
Staat u altijd klaar voor een ander?
 
Dan verdient u het om even vrijaf te hebben.
Een paar zorgeloze uurtjes, ontspanning en plezier is zeker voor een mantelzorger hard nodig.
Of verras een mantelzorger en neem de zorg enkele uurtjes over en biedt haar of hem dit uitstapje aan.

Op donderdag 7 november 2019 gaan we met z'n allen een balletje gooien!  
We zijn dan te gast bij het bowling-etablissement Wapen van Asten, Burg. Wijnenstraat 19, 5721 AG Asten.
Vindt u het leuk  om met ons een wedstrijdje te bowlen dan ben u van harte welkom.
13.15 uur Ontvangst in het Wapen van Asten
13.45 uur Uitleg door de gastheren Marcel en Hans. Aansluitend gezellig met z'n allen bowlen.
16.15 uur Afsluiting (het kan mogelijk uitlopen tot 16.30 uur).
Eigen bijdrage is € 3,50.

Aanmelden kan tot en met  zondag 3 november aanstaande, maar vol=vol.
Truus van Otterdijk, Onis Asten Someren
t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl of 0493-441246
Hanny Nijssen, Hooidries 9, Asten Heusden 
nijssen_h@hotmail.com of 0493-694221
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
04/10/2019 Veilig wonen in Lierop, werk aan de winkel!
 
Nadat de politie vastgesteld heeft dat in Lierop de meeste inbraken plaats vinden in woningen aan de Laan ten Boomen en de Hogeweg heeft er in samenwerking met de gemeente en politie afstemming met de bewoners van deze straten plaats gevonden.

Ook onze werkgroep Wonen is hierbij betrokken.

Door op een willekeurig moment laat in de namiddag door die straten te lopen werden al diverse inbraakgevoelige zaken waargenomen. Inbrekers willen graag snel handelen en niet gezien worden. Zichtbare gevels (ramen en deuren) zonder afschermende begroeiing en met verlichting dragen er toe bij dat het inbrekers afschrikt. Met daarbij goed hang- en sluitwerk voorkom je nog geen inbraken maar maak je de kans op inbraken wel veel kleiner. En het is natuurlijk goed voor het veiligheidsgevoel. Met de lange zomeravonden voelen we ons wat veiliger maar we gaan nu snel de donkere maanden in. In het donker met herfstwinden en -geluiden zijn de ideale omstandigheden voor het inbrekersgilde. Daarom, als iemand zich niet veilig voelt en denkt dat er verbetermogelijkheden zijn bij de woning, wacht dan niet af maar neem maatregelen. Als straat/buurt zijn er whatsapp-alert groepen waarmee de bewoners elkaar kunnen ondersteunen. Als die er bij u niet is neem dan met buurtbewoners contact op of die behoefte bij hen er ook is, de gemeente kan daarbij ook helpen whatsappalertgroep@someren.nl
 
Individueel kan je natuurlijk ook aan de slag. Behoefte aan ondersteuning? Neem dan contact op met Henriëtte v.d. Mortel gemeente Someren, onze wijkagent Marianne van Kempen of met onze werkgroep Wonen, contactpersonen Toon v.d. Ven en Toon v.d. Hurk.

Werkgroep Wonen
Dorpscoöperatie Lierop Leeft
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 01/10/2019 Werkgroep Wonen bracht woonbehoefte duidelijk in beeld...

Woonvisie 2030 gemeente Someren


Het ontwerp heeft van 5 juli t/m 12 augustus ter inzage gelegen. De gemeente heeft als taak om als overheid actief te sturen op de woonbehoefte en doet dat aan de hand van deze woonvisie. De lopende woonvisie 2012–20121 wordt nu al ingehaald omdat de woningmarkt sterk wijzigt vooral ook door andere wet- en regelgeving.
Met het opstellen van deze Woonvisie zijn wij als werkgroep Wonen ook betrokken en hebben we de Lieropse woonbehoefte duidelijk in beeld gebracht. Nu we deze visie doornemen kunnen we heel tevreden zijn dat de gemeente nastreeft wat we hebben aangegeven. Onderstaande doelstellingen uit de visie geven ons steun om de komende jaren de Lieropse behoeften te ondersteunen:
- Vraag- en behoeftegericht bouwen met flexibele bestemmingsplannen.
- Nieuwbouw naar behoefte per kern draagt bij aan de leefbaarheid.
- Indicatief wordt ingezet om 30% van het nieuwbouwprogramma in te zetten voor starters.
- Extra aandacht voor jongeren en ouderen.
- Flexibel vraaggericht woonbeleid.
- Woningbouwactiviteiten die bijdragen aan de vitaliteit van de dorpen kunnen rekenen op steun.
- CPO projecten (particulier opdrachtgeverschap) worden gestimuleerd.
- Gemeente stemt gewenste omvang van sociale huurvoorraad regionaal af.
- Wocom wil weer in de kleine kernen investeren, “Wocom bouwt in alle kernen”
- Gemeente is zelf verantwoordelijk voor inbreidingslocaties en transformatie opgaven.
- Provincie heeft indicatief vastgesteld dat de gemeente Someren te weinig woningen realiseert.
- Mantelzorgbeleid heeft aandacht in Someren.
- Starterswoningen moeten meer voor deze doelgroep  behouden worden door kleinere (goedkopere) woningen te bouwen (max. 320 m³) en de anti speculatiebeding van vijf jaar te verkorten. Dit ter bevordering van doorstroming.

Bovenstaande doelstellingen (visie) kunnen wij gebruiken om zoveel mogelijk de Lieropse wensen te begeleiden. Natuurlijk kan niet alles ingevuld worden maar werken met dezelfde uitgangspunten  maakt het wel makkelijker. Dit alles om de leefbaarheid in Lierop te continueren voor onze gemeenschap, school, winkels, verenigingen en voor een ieder persoonlijk natuurlijk.

Werkgroep Wonen
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 01/10/2019 CPO 3 in Lierop met zes starterswoningen aan de Vendelier...
 
‘Zes starters uit Lierop hebben een plan klaar voor het bouwen van zes starterswoningen aan de Vendelier, plan Gildewijk. Al lange tijd hebben deze groep jongeren via onze werkgroep gevraagd bij de gemeente een bouwlocatie toegewezen te krijgen. Omdat de gemeente niets aan te bieden had en de bouwwens als maar groter werd hebben we de gemeente gevraagd om twee bouwkavels voor vrijstaande woningen aan de Vendelier om te zetten naar een bouwlocatie voor zes starterswoningen, Na veel afwegingen heeft de gemeente groen licht gegeven onder voorwaarde dat er een goed plan zou komen wat ook door de buurt gedragen zou worden. Ook voor parkeren moet een adequate oplossing gevonden worden.
In eerste instantie hebben de starters een globaal plan gemaakt en hebben dit in februari van dit jaar gepresenteerd aan de buurtbewoners. De toekomstige buren van de starters waren erg blij met de openheid van de plannen. Via tekeningen werd duidelijk gemaakt wat het bestemmingsplan aan bebouwing toelaat en hoe de starters het willen invullen.
Een enkeling gaf aan niet blij te zijn met de zes woningen maar hadden begrip voor de situatie en vinden de invulling acceptabel. Een tweetal aanwonenden zagen de plannen graag wat aangepast om vanuit hun woonsituatie een mooier beeld te krijgen c.q. minder zicht op de woningen te krijgen.
Met dit gegeven en wensen hebben de starters architect Beusen een plan laten maken. Ook aan de eis van de gemeente en de wens van onze werkgroep om kleine woningen te maken die ook in de toekomst voor de doelgroep starters in beeld blijft is ingewilligd. De starters zijn heel blij met het resultaat en ook de gemeente heeft haar waardering uitgesproken en ook met de oplossing voor het parkeren ingestemd.
Er ligt nu een plan waarvoor de starters in september de aanvraag omgevingsvergunning willen indienen. Een prachtig plan, kleine woningen voor nu en blijvend in de toekomst geschikt voor starters zodat ook doorstroming kan plaats vinden. Als werkgroep zijn wij erg blij dat we onze jeugd in Lierop kunnen houden om de leefbaarheid ook voor in de toekomst veilig te stellen.
Hoewel de aanwonenden instemmen met plan zijn er toch nog een aantal punten met de gemeente te bespreken, over het hele plan Gildewijk. Op verzoek van de bewoners hebben wij als werkgroep, samen met belangengroep Lierop, in september een afspraak met de gemeente gepland. Daarbij  kunnen we samen zaken aandragen die nog spelen op Gildeplein zoals bv. veiligheid, speelveld, groenvoorzieningen, invullen laatste bouwkavels e.d. We hopen duidelijkheid te krijgen voor heel de Gildewijk waarbij fase 1 en 2 op korte termijn afgewerkt kan worden met ook alle openbare voorzieningen’.

Werkgroep Wonen
Dorpscoöperatie Lierop Leeft

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 25/09/2019 Vrijwilligersdag Dorpscoöperatie Lierop Leeft

Op zaterdag 23 september vond de vrijwilligersdag plaats voor de vrijwilligers van Lierop Leeft.
Na het welkomstwoord in de Vurherd door Marien Kusters waarin hij het belang voor de Dorpscoöperatie van al het werk van de vrijwilligers onderstreept begon men aan de lunch.
Onder de stralende zon ging men vervolgens naar de Herselse bossen voor een geocache wandeling waarin allerlei opdrachten opgelost moesten worden. Na elke opgeloste opdracht wist men na raadplegen van de navigatie, naar welke plek men moest wandelen om uiteindelijk weer aan te komen bij het schietterrein. Daar wachtten ook nog een 3 tal opdrachten: een jeu de boules spel, schieten en het maken van een groepsfoto.
Nadat door de groepen alle opdrachten ingevuld waren ging men weer terug naar De Vurherd om wat te buurten en te luisteren naar een sfeervol optreden van Willeke Snijders. Met een hapje en drankje en het uitreiken van de prijzen werd een mooie middag afgesloten.
 
Zie ook de foto's hieronder.
 
 Foto's
23/09/2019 Tot 27 okt. aanmelden voor presentje 'Dag Mantelzorg'
 
Verras een (jonge) mantelzorger in Lierop met een gratis presentje op de Dag van de Mantelzorg...

Leef je met iemand samen die langdurig ziek is? Geef je, onbetaald, extra zorg, aandacht en ondersteuning aan een kind of een ouder, of is er een vriend of buur voor wie je hulp onmisbaar is? Dan noemen we dat mantelzorg. Je kiest er niet voor, het overkomt je.

Op 10 november is de Landelijke Dag van de Mantelzorg. De werkgroep mantelzorg, bestaande uit mantelzorgers of vertegenwoordigers van organisaties waar mantelzorgers actief zijn, geeft in Asten en Someren aandacht aan deze dag door op zaterdag 9 november mantelzorgers te verrassen met een presentje. Dit wordt bij hem of haar thuis bezorgd.

Ken je een mantelzorger waarvan je vindt dat hij/zij als waardering een presentje verdient?
Elke vorm van het geven van mantelzorg wordt gewaardeerd, hoe groot
of klein ook: een man die 24 uur per dag zorgt voor zijn hulpbehoevende vrouw, maar ook de broer die iedere week met zijn zorgbehoevende zusje gaat wandelen.

Meldt haar/hem aan voor een leuke attentie!
Denk naast een volwassene, ook aan een jongere!

Aanmelden kan tot 27 oktober 2019 bij Onis Steunpunt Mantelzorg.
t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl – tel. 0493 – 441246
m.lenders@oniswelzijn.nl – 0493 – 441253

Of via onze dorpsondersteuner Marieke (dorpsondersteuner@lieropleeft.nl).

Meer informatie over mantelzorg: www.oniswelzijn.nl/mantelzorg
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
20/09/2019 Jong en oud samen bewegen in kader Wereld Alzheimerdag

Zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimerdag met als thema ‘bewegen’.
Op vele plaatsen worden activiteiten georganiseerd om samen tijdens het bewegen te genieten.
Bewegen is niet alleen gezond is voor mensen met  dementie maar voor iedereen,  jong en oud. Daarom heeft de werkgroep dementievriendelijk Lierop samen met de vrijwilligers van de dagbesteding een uurtje extra bewegen georganiseerd op de dagbesteding “t Höfke in Lierop.
Op dinsdagmiddag 17 september,  is onder leiding van Willy Jonkers, op een spelende manier een les gegeven in bewegen,  aan de deelnemers van de dagbesteding. Kinderen van de buitenschoolse opvang sloten hierbij aan..
Door elkaar in een grote kring gezeten, ging men aan de slag. Men begon met een balspel om daarna over te gaan tot bewegen op muziek,  waarbij al trappelend met de armen gezwaaid werd.
Dit samenspel bleek voor zowel de kinderen als de ouderen lastig te zijn.
Vervolgens gaf Willy elke deelnemer  een koker met steentjes en ook hier werd op muziek allerlei oefeningen gedaan. Afgesloten werd met een ballonnenspel waarbij men met de kokers, vastgehouden met beide handen,  de ballonnen  naar elkaar moest gooien waarbij de kinderen in het midden stonden en de ouderen in een kring erom heen zaten
Iedereen deed vol overgave mee. En het samenspel tussen de ouderen en kinderen was  een lust voor het oog.
Omdat het afgelopen weekend kermis was in Lierop werden de aanwezigen  ook nog verrast met warme gebakken oliebollen door de exploitant van de oliebollenkraam.
Zo tegen 16.00 uur werd de les afgesloten en men kon terugkijken op een mooie activiteit mede door de inzet van de BSO kinderen, de deelnemers van de dagbesteding en niet te vergeten Willy Jonkers.
Zie ook de foto's van Rob Frisen (Siris)
  
Foto's
10/09/2019 Mantel-Uit-Dag, ook voor mantelzorgers uit Lierop...

Donderdag 26 september gaat Onis Mantelzorg creatief aan de slag met gedroogde Alliumbloemen.
Je bent van harte welkom en we ontvangen je graag met koffie of thee met iets lekkers erbij. Doe mee, kom er gezellig bij zitten en ga creatief aan de slag.

Ben je zelf geen mantelzorger maar ken je iemand in je omgeving, biedt haar/hem dan je hulp aan, zodat men deel kan nemen aan deze middag. 

Tijdstip: donderdag 26 september van 13.15 - 16.15 uur
Locatie: Onis, Kerkstraat 10 in Asten.
Eigen bijdrage: € 2,-

Aanmelden: tot en met 21 september 
Hanny Nijssen (nijssen_h@hotmail.com) - tel. 0493-694221 
steunpunt mantelzorg  
Marianne Lenders (m.lenders@oniswelzijn.nl) - tel. 0493-441253   

De mantel-uit-dagen vinden meerdere keren per jaar plaats en zijn voor mantelzorgers uit Asten en Someren en staan in het teken van ontmoeting en ontspanning.
Het aanbod is heel divers: een bezoek aan een bedrijf of museum, samen een film bekijken, een creatieve middag of een wandelmiddag.  


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 22/08/2019 Cursus ‘omgaan met iemand met de ziekte dementie’

Omgaan met een persoon die de ziekte dementie heeft, is niet altijd gemakkelijk.
Naast geheugenproblemen leidt dementie ook tot gedragsveranderingen en – stoornissen. Onis Steunpunt Mantelzorg organiseert de cursus ‘omgaan met de ziekte dementie’ voor mantelzorgers. De cursus leert inzien waarom mensen met deze ziekte zich anders gaan gedragen. Waarom doen ze dat? Hoe werken de hersenen in het hoofd van iemand die dementeert.

Deze onderwerpen komen aan bod
In drie bijeenkomsten gaat u aan de slag met het begrip dementie, de verschijnselen, het verloop van de ziekte en uitleg over diverse benaderingswijzen. De cursus biedt kennis en enkele vaardigheden die het omgaan met de ziekte vergemakkelijken. En helpen begrip te krijgen. Dit alles ondersteund door beeldmateriaal. De cursus biedt niet op alle vragen een pasklare oplossing, omdat dementie zich bij elke persoon
anders manifesteert. Uiteraard is er wel de mogelijkheid om van gedachten te wisselen met collega-mantelzorgers.

Datum:         24 september, 1 en 8 oktober
Tijd:             19.30-21.30 uur
Locatie:        de Ruchte, Laan ten Roode 71 in Someren
Kosten:        10 euro

Aanmelden
Aanmelden is voor deze cursus verplicht en kan tot uiterlijk 13 september bij Onis Steunpunt Mantelzorg.

LET OP: per familie kunnen maximaal 2 personen deelnemen. Het aantal plaatsen is beperkt!
 
Someren:
Marianne Lenders
Laan ten Roode 71A (de Ruchte) Someren
m.lenders@oniswelzijn.nl
(0493) 44 12 53

Asten:                       
Truus van Otterdijk               
Kerkstraat 10 Asten              
t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl      
(0493) 44 12 46               


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 20/07/2019 Uitstapje dagbesteding ’t Höfke op dinsdag 16 juli
Op dinsdag 16 juli maakten de deelnemers van dagbesteding ’t Höfke, samen met de vrijwilligers het jaarlijks uitstapje
De keuze viel dit jaar op de zorgboerderij ’Wouterbergen’ in Someren Eind.
Wouterbergen is een moderne zorgboerderij, die opvang biedt  aan mensen met een beperking in de vorm van een dagbesteding. Deze zorgboerderij is op 2 januari van dit jaar geopend.

Lees het hele verhaal en bekijk de foto's onder de link Zorg.
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
23/06/2019 Testrit duofiets dinsdag 18 juni 2019 goed bevallen

Vorige week, dinsdag 18 juni, werd er goed gebruik gemaakt van de mogelijkheid een testritje te maken met de duofiets. Degenen die er gebruik van maakten waren allen enthousiast. René Manders reed met hen een testrondje door Lierop en ondanks de ondersteuning die op de duofiets zit had hij het warm want de zon stond deze dag hoog aan de hemel. Ideaal weer om van de duofiets gebruik te maken.

Het fietsen op de duofiets is bedoeld voor iedereen die graag buiten komt, in beweging wil blijven en houdt van sociaal contact, maar door een beperking niet meer zelfstandig kan fietsen. Bijvoorbeeld voor mensen met een beperking in bewegen, zien, horen of cognitie. Ook mensen die op zoek zijn naar gezelligheid kunnen zich aanmelden.

In Lierop kan men al vanaf 2016 gebruik maken van een duo fiets. Deze fiets is te huur via de site van “Lierop Leeft”.  De fiets kan gehuurd worden voor een ochtend, een middag of een avond. Uiteraard is een combinatie hiervan ook mogelijk. Voor leden is de huur € 5 per dagdeel.
Het leuke van het huren van de duofiets is dat je iemand een leuke actieve dag kunt bezorgen en kunt laten genieten van de natuur.

Het gebruik van de duofiets is heel eenvoudig en de trapondersteuning zorgt ervoor dat het voor iedereen mogelijk is om gebruik te maken van de fiets. Daarnaast kun je als bijrijder er voor kiezen om al dan niet actief mee te fietsen. Ook bestaat de mogelijkheid om een fietsmaatje in te schakelen die samen met jou een fietstocht gaat maken.

Hiervoor heeft “Lierop leeft” een aantal vrijwilligers gevonden die bereid zijn om een dagdeel als begeleider mee te gaan. Dus als je graag gebruik wilt maken van de duofiets, maar zelf niemand weet die je hierin kan begeleiden, laat het ons weten.

Bel: 06-53 66 81 50
of mail:
dorpsondersteuner@lieropleeft.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 

28/05/2019 Uitleenpost verblijd met nieuwe 3e moderne rolstoel

Door een subsidie van het Dr. Eijnattenfonds uit Someren heeft de uitleenpost van Lierop Leeft een nieuwe moderne rolstoel kunnen aanschaffen. Tevens heeft een particulier ons in het bezit gesteld van een kleinere moderne kinderrolstoel.
Rolstoelen en rollators zijn naast de krukken de meest uitgeleende hulpmiddelen. Bij de rolstoelen kwam het regelmatig voor dat we op oudere, minder gebruiksvriendelijke, rolstoelen terug moesten grijpen. Deze rolstoelen zijn prima voor huis-, tuin- en keukengebruik maar gebruiksonvriendelijk als ze in een auto meegenomen moeten worden. Oneerbiedig gezegd: zwaarder en lomper.
Omdat de gemiddelde uitleentijd van een rolstoel kort is kunnen we nu de leden van Lierop Leeft makkelijker en beter helpen om te wennen aan het gebruik van een rolstoel.
Het is nu nog een reden te meer om gebruik te (blijven) maken van de uitleenpost. Op 1 mei 2015 zijn we begonnen en zo’n kleine 400 keer is er al gebruik van gemaakt. Gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers staan voor u klaar om u te helpen. 24 uur per week en 7 dagen in de week kunt u bellen naar het mobiele nummer  06-20916737 en u wordt zo spoedig mogelijk geholpen.

Voor informatie kunt u zich wenden tot coördinator Ben van Bussel, telefoon 331957.


 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


27/05/2019 Proefritje met de duofiets op 18 juni bij Henricushof

Na het afgelasten vanwege de regen op 28 mei is het nu dinsdag op 18 juni dat je een kijkje kunt nemen en eventueel een proefritje kunt maken met de duofiets.
Hij staat dan tussen 14.00 en 15.30 uur bij de ingang van Henricushof. Iedereen is welkom!

Het fietsen op de duofiets is bedoeld voor iedereen die graag buiten komt, in beweging wil blijven en houdt van sociaal contact, maar door een beperking niet meer zelfstandig kan fietsen. Bijvoorbeeld voor mensen met een beperking in bewegen, zien, horen of cognitie. Ook mensen die op zoek zijn naar gezelligheid kunnen zich aanmelden.

In Lierop kan men al vanaf 2016 gebruik maken van een duo fiets. Deze fiets is te huur via de site van “Lierop Leeft”.  De fiets kan gehuurd worden voor een ochtend, een middag of een avond. Uiteraard is een combinatie hiervan ook mogelijk. Voor leden is de huur € 5 per dagdeel.
Het leuke van het huren van de duofiets is dat je iemand een leuke actieve dag kunt bezorgen en kunt laten genieten van de natuur.
Het gebruik van de duofiets is heel eenvoudig en de trapondersteuning zorgt ervoor dat het voor iedereen mogelijk is om gebruik te maken van de fiets. Daarnaast kun je als bijrijder er voor kiezen om al dan niet actief mee te fietsen. Ook bestaat de mogelijkheid om een fietsmaatje in te schakelen die samen met jou een fietstocht gaat maken.
Hiervoor heeft “Lierop leeft” een aantal vrijwilligers gevonden die bereid zijn om een dagdeel als begeleider mee te gaan.  Dus als je graag gebruik wilt maken van de duofiets, maar zelf niemand weet die je hierin kan begeleiden, laat het ons weten.

Bel: 06-53 66 81 50
of mail:
dorpsondersteuner@lieropleeft.nl 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


24/05/2019 Mantel-uit-dag, ook voor mantelzorgers uit Lierop

Ben je mantelzorger en vind je het leuk om een paar gezellige uurtjes met anderen te hebben? Doe dan mee met de Mantel-Uit-Dag. Deze keer bezoeken we het museum Klok en Peel in Asten. Je krijgt een rondleiding door een gids.
Bezoek daarna de kruiden- en bloementuin of neem eens een kijkje op de nieuwe afdeling: de Peel aan Zee, loop tussen oerdieren en  vooral: GENIET. Uiteraard zorgen wij voor koffie/thee.

Locatie: Ostaderstraat 23 Asten
Datum: 4 juni
Tijd: 13.15 - 16.30 uur
Eigen bijdrage: € 2,-
Aanmelden: vóór 29 mei bij Hanny Nijssen: 0493-694221 of nijssen_h@hotmail.com
Onis Steunpunt Mantelzorg: 0493-441246 of t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl
Heb je een museumjaarkaart, dan horen we dat graag bij je aanmelding.
Je wordt verzocht die op 4 juni a.s. ook mee te brengen.

Deze Mantel-Uit-Dag werd mede mogelijk gemaakt dankzij sponsering van de organisatie “rustige dinsdag” uit Asten en museum Klok en Peel.

Tip
Ken je iemand die mantelzorger is, neem even de zorg over zodat de mantelzorger kan deelnemen.
De Mantel-Uit-Dagen vinden meerdere keren per jaar plaats en zijn voor mantelzorgers uit Asten en Someren. 
Deze bijeenkomsten staan in het teken van ontmoeting en ontspanning. 
Het aanbod is heel divers: een bezoek aan een bedrijf of museum, samen een film kijken, een creatieve middag of een wandelmiddag.

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
22/05/2019 Marjan en Frank nieuwe bestuursleden

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van onze dorpscooperatie zijn Maria van Lieshout en Frans Cortooms terug getreden als bestuurslid van Lierop Leeft.
Als nieuwe leden van het bestuur zijn gekozen: Marjan Groeneveld en Frank Hurkmans.
Het bestuur heeft Marjan Groeneveld gekozen als nieuwe secretaris!

Zie op deze website het volledige bestuur.


 


 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


   
21/05/2019 Dinsdag 4 juni informatieavond alcohol en drugs

De avond begint om 20.00 uur en is in de Vurherd.
Voor de hele informatie verwijzen we graag door naar de werkgroep Opvoeden en Opgroeien die deze avond organiseert.

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 20/05/2019 Aanvragen mantelzorgcompliment nu mogelijk!

Marieke Linders, onze dorpsondersteuner, stuurde ons onderstaand bericht...
 
'Vanaf dit moment is er weer de mogelijkheid om het mantelzorgcompliment 2019 aan te vragen.
Verleent U tenminste 8 uur per week en langer dan 3 maanden mantelzorg dan komt U wellicht in aanmerking.
U kunt dit compliment digitaal aanvragen, kijk hiervoor op www.someren.nl/zosomeren of via het aanvraagformulier.
Deze liggen vanaf maandag 20 mei in de Vurherd en in Henricushof of vraag er naar bij mij'.

Dorpsondersteuner Marieke Linders, tel. 06-53668150 of dorpsondersteuner@lieropleeft.nl
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


19/04/2019 BSO bracht bezoek aan dagbesteding...

Afgelopen dinsdag, 16 april, werd door 12 kinderen van de buitenschoolse opvang samen met hun leidsters een bezoek gebracht aan de dagbesteding 't Höfke. Dit bezoek stond in het teken van het komend Paasfeest.

Lees het hele verslag en de foto's op deze website onder 'Zorg' dagbesteding 't Hofke.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 18/04/2019 Mantel-Uit-Dag op 2 mei met als thema 'Laat je verrassen'
Truus van Otterdijk stuurde ons namens Onis onderstaand bericht...
'Ben je mantelzorger en vind je het leuk om een paar gezellige uurtjes met anderen te hebben? Doe dan mee met de Mantel-Uit-Dag.
We beginnen met een kopje koffie of thee. We gaan deze keer o.a. een blokje om. Daarom adviseren we om schoenen te dragen waar je prettig op wandelt. Laat u verrassen! We hopen op een heerlijk weertje. De gezelligheid maken we gewoon samen.

Tip
Kent u iemand die mantelzorger is, neem even de zorg over zodat de mantelzorger kan deelnemen, leuk toch??
Locatie: Onis Kerkstaat 10 Asten
Eigen bijdrage: 3 euro
Tijd: 13.15 uur tot 16.15 uur

Mantelzorgers uit Asten en Someren kunnen zich uiterlijk 29 april aanmelden bij:
Hanny Nijssen tel. 694221 of via email: nijssen_h@hotmail.com 
of bij het Onis steunpunt Mantelzorg: 441246 of 441253
of via email: t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl of m.lenders@oniswelzijn.nl'
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 04/04/2019 ALV Lierop Leeft met terugblik bezoek Koning

Onze dorpscoöperatie houdt op donderdag 11 april de algemene ledenvergadering in De Vurherd.
De vergadering begint om 20.00 uur en naast de agendapunten die de leden reeds in de bus gehad hebben zal er geopend worden met een terugblik op het bezoek van de koning.

Een van de agendapunten is de bestuursverkiezing.
Martien Kusters en Marianne Welten zijn aftredend en herkiesbaar.
Maria van Lieshout en Frans Cortooms zijn aftredend en niet herkiesbaar.
Het bestuur stelt als kandidaten voor het bestuur Marjan Groeneveld en Frank Hurkmans voor.
Andere kandidaten kunnen zich tot 8 april 12.00 uur aanmelden bij Martien Kusters, voorzitter, Florastraat 28 of via e-mail info@lieropleeft.nl.

Ook zal er tijdens deze ledenvergadering extra aandacht zijn voor een reflectie over hoe onze dorpscooperatie in al z'n facetten actief is. Hier zal groepsgewijs over gediscussieerd worden. De onderstaande stellingen komen hierbij ter sprake:
- Het gaat goed maar kan het nog beter?
- Wat kunnen we verbeteren? Wat kunnen we beter anders gaan doen? Moeten we meer aandacht hebben voor (opgroeiende) kinderen en hun ouders?
- Samen zijn we Lierop Leeft en bepalen we wat belangrijk is: voor jou, je kinderen en je ouders.

Tijdens de vergadering zal ook Marieke Linders als nieuwe dorpsondersteuner voorgesteld worden.

Zie de agenda en de verslagen onder de tab 'Algemeen/ledenvergaderingen' op deze site.
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 30/03/2019 ‘Lierop Leeft’ neemt afscheid van Anita!
Te midden van een groot aantal vrijwilligers van Dorpscoöperatie Lierop Leeft werd vrijdagavond afscheid genomen van Anita Hurkmans als dorpsondersteuner!
Voorzitter Martien Kusters had lovende woorden voor haar. “Anita heeft een stevig fundament gelegd voor de dorpsondersteuning in Lierop”,  zo stelde hij. Zij was de spin in het web, de schakel tussen professionals en de vrijwilligers.  Haar sterkste wapen is echter ‘aandacht voor mensen’. Op die manier heeft zij in de ruim 3 jaren dat zij in functie is geweest, veel kunnen betekenen voor verschillende mensen in Lierop. Uit het laatste woord van Anita bleek dat haar betrokkenheid en passie voor het werk het moeilijk hadden gemaakt om te komen tot de beslissing om te stoppen.
Marieke Linders werd voorgesteld als nieuwe dorpsondersteuner. Zij mag verder gaan bouwen op het fundament dat is gelegd. Ze zal dat op haar eigen manier gaan doen en Lierop Leeft heeft daar alle vertrouwen in!

Zie ook onderstaand de foto's.

 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Foto's
24/03/2019 Dank van Pien Zaaijer, persoonlijk adviseur Koninklijk Huis

'De Koning kijkt terug op een heel geslaagd werkbezoek. Het was inhoudelijk interessant, maar ook heel plezierig. Leuk om twee toch heel verschillende (zorg)coöperaties te bezoeken en zowel met de initiatiefnemers en ‘professionals’ te spreken als met de mensen om wie het gaat; de gebruikers van de diensten en de vrijwilligers. In het afsluitende gesprek kwam alles mooi samen en was ook nog verdieping en verbreding mogelijk. Kortom: ik denk dat het doel van het bezoek is bereikt.
Ik hoop dat jullie er ook met voldoening en plezier (heel belangrijk!) op terug kijken. Ik in ieder geval wel.
Veel dank voor al jullie inspanningen; ik realiseer me goed dat jullie heel veel werk hebben verzet. Ik hoop dat het de moeite waard was. Ook dank aan alle anderen die hebben bijgedragen aan het bezoek.
 
Ik heb genoten van de samenwerking en zowel de voorbereiding als het bezoek op woensdag 20 maart vond ik heel leuk'.

Pien Zaaijer
Persoonlijk Adviseur
Dienst Koninklijk Huis
 
Zie HIER ook de filmpjes, foto's en uitgebreid verslag. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
20/03/2019 Koning Willem Alexander bezocht 'Lierop Leeft'

Dorpscoöperatie Lierop Leeft stond al bekend als model voor hoe men ‘samen’ veel voor elkaar kan betekenen. Met een bijzonder groot ledenaantal en activiteiten is Lierop Leeft zo uniek dat ook de Koning wilde weten hoe e.e.a. hier in z’n werk gaat. Hij was vandaag vanaf half twaalf bijna 2 uur op bezoek.

Een complete verrassing voor alle betrokkenen die in de Vurherd aanwezig waren in de wetenschap dat de Commissaris van de Koning een bezoek zou brengen aan Lierop Leeft, maar nu geconfronteerd werden met Koning Willem Alexander himself. Burgemeester Dilia Blok was speciaal van haar vakantie in Oostenrijk teruggekomen om de Koning te verwelkomen, waarna Martien Kusters het overnam en de Koning begeleidde naar de Vurtuin waar het eerste ronde tafel gesprek plaats vond.
Aan de 'koninklijke' tafel zat het bestuur van de dorpscoöperatie die de diverse werkgroepen vertegenwoordigden. Martien Kusters gaf aan dat dorpscoöperatie Lierop Leeft de nadruk legt om 'samen' zorg- en andere hulp/voorzieningen te regelen binnen Lierop. Niet voor niets is aan de naam Lierop Leeft 'samen met jou' toegevoegd. Hij was er trots op dat 50% van de Lieropse populatie lid is van de coöperatie en dat met op dit moment 80 vrijwilligers het 'samen'-gevoel volop in de praktijk wordt gebracht, niet in de minste plaats door de spin in 't web, dorpsondersteuner Anita Hurkmans, die haar 'laagdrempelige' werkwijze aan de zeer geïnteresseerde Koning uitlegde waarbij de Koning zich ook in haar verhaal mengde met verschillende vragen. Dit gebeurde ook bij de uitleg die Tiny Steenbakkers namens de werkgroep Zorg gaf over o.a. de dagbesteding en de voortgang naar een dement vriendelijk Lierop. Frans Cortooms legde uit hoe de 24/7 hulpmiddelenpost en het gebruik van de duofiets werkte en Driek Doezé gaf uitleg over de huidige 14 cursisten 'smartphone', die, in combinatie met de Go Live Assist app, leren om - wanneer nodig - op eenvoudige digitale manier in contact te komen met evtl. mantelzorgers. Marianne Welten sprak namens de werkgroep Dienstverlening & Communicatie over o.a. het inzetten van 'maatjes' en de werking van de wijkcontactpersonen. Ze gaf nog maar eens aan dat de solidariteitsgedachte een belangrijk element is bij Lierop leeft. tGeert van den Heuvel gaf namens de werkgroep Opvoeden en Opgroeien aan dat het duurzaam opvoeden begint bij de jeugd. Dit gebeurt o.a. in samenwerking met de basisschool als de kinderen de basisschool verlaten. Alcohol- en drugsproblematiek is daarbij een bekend probleem waarbij ouders, opa's en oma's de beste coaches zijn van de coöperatie.
Voordat deze sessie afgesloten werd gaf Martien Kusters de Koning het belang aan van een voorziening van 12 mensen met dementie in hun eigen Lieropse omgeving. Het blijkt een lange weg te zijn om dit doel te bereiken maar er is wat licht in de duisternis volgens Martien.
Hierna toog Koning Willem Alexander met zijn gevolg naar de opkamer voor een gesprek met maatjeskoppels en andere cliënten van de dorpscoöperatie. Fridy Oomen vond het een hele eer om naast de Koning te mogen zitten en vertelde enthousiast over de betekenis die dorpsondersteuner Anita Hurkmans heeft gehad bij haar huidige welzijn. Ook het maatje van de ook aanwezige Jan van de Vrande, Marjan Groeneveld, legde de Koning uit hoe ze maatje was geworden, welke voldoening ze eruit haalde en wat het allemaal inhield. Theo Maas, Maria Loomans, Mien van de Biggelaar en Anneke Hesius gaven ieder voor zich op een ongedwongen en gemoedelijke manier hun ervaringen weer met de dorpscoöperatie en vooral dorpsondersteuner Anita Hurkmans, waarbij de Koning regelmatig vragen aan hen stelde. Een mooie sessie die bij iedereen die erbij was indruk maakte.
Na dit gesprek werd het programma vervolgd in de Vurtuin waar het gesprek ging over zorgcoöperaties in Nederland. Verbreding naar ontwikkelingen in en rond zorgcoöperaties en vergelijkbare initiatieven van onderop gericht op zorg, welzijn en wonen in Nederland; de rol van de overheden en van zorgverzekeraars; kansen en bedreigingen en toekomstperspectief waarbij de heer Smelik, voorzitter van Nederland Zorgt voor Elkaar gespreksleider was. Duidelijk werd dat 'burgerinitiatief' een must is om niet verder in de problemen te komen. 'Lierop Leeft' is daarin de Grand Prix van de coöperaties in Nederland. We moeten beseffen dat er een nieuwe sociale werkelijkheid gecreëerd dient te worden. Martien Kusters voegde daar nog aan toe dat hiervoor een basale steun van de overheid hard nodig is.
Na dit gesprek werd de middag voortgezet met een informele afsluiting in de foyer van de Vurherd waarna de Koning met dank aan de organisatie onder een inmiddels grote publieke belangstelling vertrok uit Lierop. Voordat hij instapte kreeg hij echter nog een tasje asperges overhandigd door Lidy van de Ven en dat stond niet in het draaiboek! Een teken hoe ongedwongen het bezoek aan Lierop is verlopen.

 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Zie HIER de aankomst van de Koning.
Zie HIER het vertrek van de Koning.
Zie de foto's die op slaponline staan.

Zie het filmpje van de aankomst en vervolg van Siris.
Zie het filmpje van de interviews die Harrie van Horik namens Siris maakte.

 
 
09/03/2019 Toevoegingen onder 'Zorg' en 'Opvoeden & Opgroeien'

Bij de werkgroepen 'Zorg' en 'Opvoeden & Opgroeien' hebben we onderstaande twee items toegevoegd.

Onder 'Zorg' is 'Wandelfit Lierop' toegevoegd.
Wandelfit vindt elke dinsdag plaats om 13.00 uur vanaf het kerkplein.
Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te drinken in De Vurherd.
Zie HIER het artikel.

Onder 'Opvoeden & Opgroeien' is 'Samenwerking 't Rendal en Lierop Leeft toegevoegd.
Om dit gestalte te geven hebben de leerkrachten contact gezocht met de werkgroepen ‘Opvoeden en Opgroeien’ en ‘Zorg’. Samen is bekeken wat ze voor elkaar kunnen betekenen.
Zie HIER het hele artikel.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


07/03/2019 Word jij onze nieuwe secretaris? Neem dan contact op...
Ben jij betrokken bij Lierop en de Lieroppenaren en heb je wat tijd over die je graag zinvol besteedt?
Word dan bestuurslid van Lierop Leeft.
 
Vanwege het vertrek wegens verhuizing van de huidige secretaris zijn wij op zoek naar iemand die deze bestuursfunctie wil overnemen.
Ben jij die persoon?
Neem dan contact op met de voorzitter van Lierop Leeft, Martien Kusters (tel: 06-81276554) of stuur een mail naar info@lieropleeft.nl.
 
 
 
06/03/2019 Mantelzorgers dementie ontmoeten elkaar
Wilt u graag mensen ontmoeten die, net als u, zorgen voor iemand die dementie heeft? Samen een kopje koffie drinken en ervaringen en tips uitwisselen?  Of gewoon even uw hart luchten?
Dan is deelname aan een lotgenotengroep wellicht iets voor u. Het verzorgen van een zieke naaste en daarmee omgaan kan veel aandacht en energie vragen. U komt vaak niet aan uzelf toe. Het kan lastig zijn om hierover te praten met mensen in uw omgeving. Sommigen begrijpen misschien niet wat u daadwerkelijk bedoelt, of u wilt er liever niet over praten omdat u hen niet tot last wilt zijn. Het kan echter erg opluchten om uw zorgen en gevoelens te delen, ervaringen uit te wisselen en tips te krijgen en geven. Praten met mensen in een soortgelijke situatie kan steun bieden.

Op 28 maart bent u van harte welkom op de bijeenkomst  “doe het zelf maar niet alleen”. Medewerkers van het zelfhulpnetwerk vertellen u meer over wat het deelnemen aan een  zelfhulpgroep voor u kan betekenen. Bij voldoende belangstelling wordt er een groep opgestart.

U kunt zich aanmelden voor de middagbijeenkomst van 14.30 uur tot 16.00 uur of de avondbijeenkomst van 19.30 uur tot 21.00 uur. 
Plaats: Willem Boszaal, de Ruchte, Laan ten Roode 71 Someren.

Aanmelden graag voor 14 maart bij Onis steunpunt Mantelzorg Asten/Someren:
t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl - tel.nr. 0493 441246
m.lenders@oniswelzijn.nl - tel.nr. 0493 441253


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


20/02/2019 Drukbezochte themabijeenkomst ‘Levenseinde’
 
De themabijeenkomst ‘In gesprek over het levenseinde’ op dinsdag 12 februari werd goed bezocht.
Gespreksleider Ferd Raaymakers opende de avond met de opmerking dat de  bijeenkomst toevallig samenviel met de week van de euthanasie.
Maaike Veldhuizen, arts palliatieve zorg en ouderengeneeskunde in het Elkerliek ziekenhuis en in een hospice, hield een begrijpelijke lezing.
Aan de orde kwamen o.a. de onderwerpen; welke zorg men kan krijgen in de laatste fase van het leven en is dan doorbehandelen wel zinvol, palliatieve sedatie, versterven, euthanasie en de vraag of je wel of niet kiest voor reanimatie.
Allemaal onderwerpen die belangrijk zijn om dit met je huisarts en je naaste te bespreken
Want zo redeneerde Maaike , wij  mensen willen altijd van alles regelen.  Maar over een ding waar we allemaal 100% zeker van zijn, nl. dat we allemaal sterven schuiven we dit vaak  vooruit, of steken we de kop in het zand. 
Belangrijk is dat je de regie houdt over het laatste stuk van je levenspad.
En vooral ook: zorg voor een goede vertegenwoordiging, als je er zelf niet meer toe in staat bent.
Maaike sloot af met de  mooie woorden:  Eet drink en wees vrolijk, want sterven doen we allemaal.
Na de pauze werd gebruik gemaakt van het stellen van vragen  waarbij ook pastor  Jan Zwirs aangeschoven was om te reageren.
De avond werd georganiseerd door de KBO en Lierop Leeft en heeft laten zien dat samenwerking zinvol is.

 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
16/02/2019 Diner 55+ vanaf 26 februari voortaan in Henricushof...
 
Het maandelijks 55+  diner, dat door de dorpscoöperatie georganiseerd wordt, verhuist van Nellie van Oosterhout naar Henricushof.
In een evaluatie-gesprek hebben Nellie en Wim aangegeven dat ze met het 55+  diner willen stoppen. Uiteraard willen wij Nellie en Wim hartelijk bedanken voor hun gastvrijheid en voor de maaltijden die met zorg klaar gemaakt werden.
Het diner blijft gewoon doorgaan, maar op een andere locatie; in Henricushof.
Catering van Grunsven uit Heeze is bereid om voortaan het diner te komen verzorgen.
Wij denken dat we hiermee een goede keuze hebben gemaakt.
Het diner zal vanaf februari  plaatsvinden in de recreatieruimte van Henricushof.
De dag en tijd blijven hetzelfde, nl. op de laatste dinsdag van de maand en begint om 17.00 uur.
De eerstvolgende datum is op 26 februari a.s.
Wij hopen dat de deelnemers ook hier weer met net zoveel plezier gebruik van zullen maken om gezellig met elkaar te praten onder het genot van een smakelijk diner.
 
Zie HIER hele info en antwoordstrookje.
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
13/02/2019 Cursus ‘Omgaan met iemand met de ziekte dementie’
 
Omgaan met een persoon die de ziekte dementie heeft, is niet altijd gemakkelijk. Naast geheugenproblemen leidt dementie ook tot gedragsveranderingen en -stoornissen. Daarom organiseert Onis Steunpunt Mantelzorg de cursus ‘omgaan met de ziekte dementie’. De cursus leert inzien waarom mensen met de ziekte dementie zich anders gaan gedragen. Waarom doen ze dat? Hoe werken de hersenen in het hoofd van iemand die dementeert.

Deze onderwerpen komen aan bod...
In drie bijeenkomsten gaat u aan de slag met het begrip dementie, de verschijnselen, het verloop van de ziekte en uitleg over diverse benaderingswijzen. De cursus biedt kennis en enkele vaardigheden die het omgaan met de ziekte vergemakkelijken. En helpen begrip te krijgen. Dit alles ondersteund door beeldmateriaal. De cursus biedt niet op alle vragen een pasklare oplossing, omdat dementie zich bij elke persoon anders manifesteert. Uiteraard is er wel de mogelijkheid om van gedachten te wisselen met collega-mantelzorgers.

Datum: 18, 25 maart en 1 april
Tijd: 19.30-21.30 uur
Locatie: Onis, Kerkstraat 10 in Asten
Kosten: 10 euro

Aanmelden:
Aanmelden is voor deze cursus verplicht en kan tot uiterlijk 8 maart bij Onis Steunpunt Mantelzorg.

LET OP: per familie kunnen maximaal 2 personen deelnemen. Het aantal plaatsen is beperkt!

Asten:                       
Truus van Otterdijk               
Kerkstraat 10 Asten               
t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl       
(0493) 44 12 46               

Someren
Marianne Lenders
Laan ten Roode 71A (de Ruchte) Someren
m.lenders@oniswelzijn.nl
(0493) 44 12 53
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
06/02/2019 Interactieve bijeenkomst ‘dementie in het dagelijkse leven’
 
Wat zijn niet-pluis signalen die mogelijk op dementie wijzen?
Hoe kunt u ze herkennen?
Hoe gaat u er mee om?

Omgaan met een persoon die te maken heeft met de ziekte dementie is niet altijd makkelijk. Waar we snel denken dat geheugenproblemen het eerste signaal zijn van dementie, zijn er juist nog veel andere zaken waar we op moeten letten. Denk bijvoorbeeld aan gedragsverandering, verstoorde waarneming of taalproblemen.

De volgende onderwerpen komen aan de orde.
• Het begrip dementie, signalen en wat zijn de verschijnselen
• Uitleg over verschillende benaderingswijzen
Naast theorie is er de mogelijkheid eigen situatie/vragen aan de orde te laten komen.

Deze bijeenkomst is voor belangstellenden uit Asten en Someren.

Datum: donderdag 14 februari
Tijd: 19.00 – 21.30 uur
Locatie: Onis Kerkstraat 10 in Asten  
Kosten: € 3,- 

Meer informatie en aanmelden voor 11 februari bij:
Truus van Otterdijk, t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl - 44 12 46  
Marianne Lenders, m.lenders@oniswelzijn.nl - 44 12 53

Foto: Pixmania

 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
04/02/2019 Nieuwe dorpsondersteuner voor Lierop
Met ingang van 1 april a.s. gaat Marieke Linders–van Doorn aan de slag als dorpsondersteuner in Lierop.
Zij volgt Anita Hurkmans op die vanaf de start van de dorpscoöperatie Lierop Leeft met veel inzet en bezieling inhoud heeft gegeven aan de rol van dorpsondersteuner. Op 1 april zal Anita het stokje overdragen aan Marieke.
 
Marieke is 41 jaar geleden geboren in Lierop en woont samen met man en kinderen aan de Vaarsehoefweg. Omdat ze geworteld is in de Lieropse gemeenschap kent zij veel mensen en is zij voor velen ook geen onbekende. Als secretaris van Stichting Belangengroep Lierop is zij bovendien goed op de hoogte van vrijwel alle ontwikkelingen in het dorp.
Vanaf 1996 is Marieke werkzaam bij Savant-Zorg, de laatste jaren als begeleider op de dagactiviteit voor mensen met dementie en/of met een somatische aandoening in Hof van Bethanië in Mierlo. In deze functie heeft zij veel ervaring opgedaan in het onderzoeken en afstemmen van zorgbehoeften; één van de belangrijke taken van de dorpsondersteuner. Deze ervaring wil zij graag in dienst stellen van de mensen in Lierop.  
01/02/2019 Lierop is alweer iets meer dementievriendelijker
Op 29 januari werd voor de derde keer in Lierop de cursus ‘Goed omgaan met dementie’ gegeven.
Allereerst werd door de cursusleiders Petra Raijmakers en Ivonne Berkers geïnventariseerd wat de verwachtingen zijn van deze cursus.
Zo kwam naar voren dat de deelnemers graag tips kregen over o.a. hoe dementie te herkennen en hoe er mee om te gaan. Maar vooral ook het doorbreken van een taboe en het bespreekbaar te maken.
Het eerste gedeelte bestond uit een presentatie en ging in op de vele verschillende vormen van dementie.
Momenteel hebben 1 op de 5 mensen een vorm van dementie waarvan 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 7 mannen.
Dit verschil zit in het feit dat de vrouwen gemiddeld ouder worden dan de mannen. Ook werd er vooral de nadruk opgelegd dat het een ziekte is... ‘je bent niet dement maar je hebt dementie’.
 
Zie voor verdere info het hele bericht en foto's onder de tab ZORG.
 
 
 

28/01/2019 Contributie-inning Lierop Leeft begin februari
De nota’s van de contributie van 2019 worden begin februari bezorgd. Bij de leden die Lierop Leeft hebben gemachtigd om automatisch te incasseren vindt de incasso plaats op 8 februari.
  
28/01/2019 Thema-avond ‘In gesprek over het levenseinde’
 
De KBO en Dorpscoöperatie ‘Lierop Leeft’ organiseren op dinsdag 12 februari een thema-bijeenkomst met als onderwerp ‘In gesprek over het levenseinde’. Deze bijeenkomst is in gemeenschapshuis De Vurherd, Offermansstraat 10 in Lierop en begint om 19.30 uur. De toegang is gratis.

“De dood hoort bij het leven” zo hoor je vaak zeggen. Allemaal hebben we wel onze eigen ervaringen met het sterven van een dierbare. Toch is het niet voor iedereen gemakkelijk om over die dood na te denken, dan wel daarover te spreken. Het is wel van belang om dit te doen omdat je soms wordt overvallen door de plotse dood en omdat je bij een langer sterfbed achter de feiten aanloopt, zowel als patiënt als betrokken familielid en als behandelend arts of verpleegkundige.

Het is goed om als patiënt van te voren met je naasten, je medische en eventueel geestelijke begeleiders gesproken te hebben over wat je wilt regelen rond het levenseinde. Hoe ver wil je gaan in het hele behandelingstraject en hoe kijk je aan tegen het overlijden.
Wat voor mogelijkheden zijn er om het lijden te verlichten in de thuissituatie en wat is palliatieve sedatie en wat is euthanasie?
Wie kan me helpen als ik bang ben en wie helpt me met mijn spirituele vragen over leven en dood en wat er na komt?
Ook andere zaken als wie regelt je financiële belangen als je het zelf niet meer kunt en wat zijn je wensen over je uitvaart, wil je een begrafenis of crematie.

De avond ziet er als volgt uit...
Ferd Raaymakers, voormalig huisarts uit Lierop, is op deze avond gespreksleider.
Gastspreker is Maaike Veldhuizen, arts palliatieve geneeskunde en specialist ouderengeneeskunde in het Elkerliek ziekenhuis en in een hospice. Zij zal met een presentatie uitvoerig stilstaan bij bovengenoemde onderwerpen.
Tevens zal pastoor Jan Zwirs aanwezig zijn voor het beantwoorden van eventuele vragen.

Graag nodigen wij iedereen uit, jong en oud, op deze thema-avond om samen over dit onderwerp in gesprek te gaan.


 
 
23/01/2019 Woensdag 13 februari: Cursus 'Zin in ouder worden'
Woensdag 13 februari start bij Onis Welzijn de cursus ‘Zin in ouder worden’.
 
Deze cursus van zeven bijeenkomsten wordt gegeven bij Onis, Kerkstraat 10 in Asten en is van 19.30 tot 22.00 uur. Bedoeld voor mensen die zich bezighouden met vragen rondom het ouder worden en die de zin in het leven willen blijven houden.
 
Thema’s die aan de orde komen zijn: je levensreis, verzoening en loslaten, inspiratiebronnen, je talenten, hoe kan ik van betekenis zijn, houvast in moeilijke tijden en wat zijn mijn kansen en mogelijkheden.
 
Er worden ervaringen uitgewisseld, er is een snufje filosofie en creatieve (schrijf)oefeningen helpen u op weg om antwoorden te vinden op de vragen die u bezighouden. De werkvormen zijn voor iedereen goed te doen. Dus laat een gedachte als ‘ik ben niet creatief genoeg’ u er niet van weerhouden om met de cursus mee te doen. Er wordt afwisselend alleen gewerkt, in kleine groepjes of in de hele groep waarbij privé blijft wat voor u privé is.
 
Opgeven kan tot 7 februari bij Onis Cursushuis, Carien van Eijden, c.vaneijden@oniswelijn.nl of (0493 441256).


  
 
07/01/2019 Mantel-uit-dag dinsdag 19 februari ook voor inwoners Lierop
 
Truus van Otterdijk stuurde ons onderstaand bericht...

Uitnodiging gezellige spelletjesmiddag
We organiseren een spelletjesmiddag. Er is gelegenheid om samen een spel te spelen. Liever kaarten? Geen probleem. Of liever gewoon gezellig buurten? Ook dat kan!

U bent 19 februari van 13.15 uur tot 16.00 uur welkom om mee te doen in de Kerkstraat 10 Asten.
Breng gerust zelf een leuk gezelschapsspel mee. Wij zorgen voor koffie en thee met iets lekkers.
Eigen bijdrage: € 1,50

Meld u voor 16 februari aan bij:
Hanny Nijssen nijssen_h@hotmail.com, tel. 0493-694221 of Onis steunpunt mantelzorg, Truus van Otterdijk t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl, tel. 441246.

Bent u zelf geen mantelzorger maar kent u iemand in uw omgeving biedt haar/hem dan uw hulp aan, zodat men deel kan nemen aan deze middag.

De mantel-uit-dagen vinden meerdere keren per jaar plaats en zijn voor mantelzorgers uit de gemeentes Asten en Someren en staan in het teken van ontmoeting en ontspanning.
Het aanbod is heel divers: een bezoek aan een bedrijf of museum, samen een film bekijken, een creatieve middag of een wandelmiddag.

  

 
 
03/01/2019 Vacature nieuwe dorpsondersteuner
Door het aanstaande vertrek van onze dorpsondersteuner Anita Hurkmans is dorpscoöperatie Lierop Leeft op zoek naar een nieuwe dorpsondersteuner.
Op deze website is onder 'algemeen/vacatures' de advertentie en het functieprofiel te lezen.
 
30/12/2018 Nieuwe Nieuwsbrief december 2018
Onder de link Algemeen/Nieuwsbrieven is de huis-aan-huis verspreide Nieuwsbrief van december 2018 toegevoegd.
 
22/12/2018 Anita Hurkmans gaat ermee stoppen...

Voor velen een complete verrassing maar het is toch écht waar. Anita gaat stoppen. In de nieuwsbrief van Lierop Leeft die komende week huis-aan-huis verschijnt zal o.a. onderstaand bericht hierover te lezen zijn.

'Na 3 jaar voortreffelijk te hebben gefunctioneerd als dorpsondersteuner in Lierop heeft Anita Hurkmans ons te kennen gegeven dat ze stopt als dorpsondersteuner.
Anita heeft in deze jaren de rol van dorpsondersteuner vorm en inhoud gegeven. Ze heeft zich daarbij enorm ingezet voor de Lieropse inwoners.
Uiteraard respecteren wij haar besluit en wensen we haar veel geluk toe in de toekomst waarin meer tijd en ruimte komt voor andere dingen.

Ook namens U bedanken wij Anita voor wat zij heeft betekend voor heel veel mensen in Lierop; een steun en toeverlaat voor velen.

Anita blijft haar werk doen tot 1 maart 2019 en wij zullen op zoek gaan naar een waardige opvolger voor haar’.

Namens het bestuur van Lierop
Martien Kusters
 
20/12/2018 Kerstviering bij dagbesteding ’t Höfke
 
Tijdens de kerstviering op dinsdag 18 december brachten de kinderen van groep 1 en 2 van basisschool ’t Rendal een bezoek aan Henricushof.
Ze waren er om de kerstviering die gehouden werd voor de deelnemers van de dagbesteding en de bewoners van Henricushof op te luisteren.
De weken voorafgaande hadden ze al heel goed Kerstliedjes geoefend.
Onder leiding van juffrouw Lieke en juffrouw Jos werden een 4 tal liedjes door hen gezongen.
De groep werd begeleid door het Duo EMenEM bestaande uit Mariëtte Kroon en Martien Naus.

Voor foto's en de rest van het verhaal verwijzen we graag door naar het bericht onder de zorgtab.  
21/11/2018 Wandelingen voor mensen met de ziekte dementie
Truus van Otterdijk stuurde ons onderstaand bericht...

'Natuur doet je goed!

Ook Lieroppenaren met de ziekte dementie kunnen elke eerste maandag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur meegaan met de wandeling van het IVN in Asten. Er wordt gestart bij Onis aan de Kerkstraat en bij terugkeer wordt er samen koffie gedronken.

Frisse buitenlucht en beweging is gezond voor iedereen. Ook is het een gegeven dat mensen met dementie nauwelijks nog in de natuur komen. Buiten zijn is goed voor het humeur, het dag- en nachtritme en de algehele gezondheid. Een natuurlijke omgeving vermindert stress, verbetert de concentratie en nodigt bovendien uit tot bewegen.
Per keer betaalt u 2 euro, inclusief een koffie/thee.

Aanmelden kan bij Onis, Truus van Otterdijk, (0493) 44 12 46 of t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl 
14/11/2018 Uitnodiging bijeenkomst ivm wijzigingen in Privacy Wetgeving
Beste vrijwilligers, werkgroepleden, leden en overige belangstellenden,

Vanaf 25 mei 2018 is de wetgeving rondom privacy en hoe om te gaan met persoonsgegevens ingrijpend veranderd. De zogenaamde AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is van kracht geworden.
Ook binnen Lierop Leeft hebben we te maken met privacy en persoonsgegevens. Samen met Marjan Groeneveld zijn we de afgelopen maanden hiermee aan de slag geweest. Het is belangrijk dat we ons allemaal bewust zijn van hoe om te gaan met persoonsgegevens en privacygevoelige informatie.
Ook voor u is het belangrijk om te weten wat dit betekent vanuit uw rol binnen de dorpscoöperatie.
Daarom nodigen wij u uit op één van de informatiebijeenkomsten die hiervoor worden georganiseerd.
Marjan Groeneveld neemt u dan mee in wat te doen en wat vooral niet te doen als het gaat om privacy en de bescherming van persoonsgegevens.

De bijeenkomsten vinden plaats in de Vurherd op:
- Dinsdag 20 november van 10.30 uur tot 12.00 uur
- Woensdag 21 november van 19.30 uur tot 21.00 uur
U bent van harte welkom op één van deze bijeenkomsten!

Mocht u vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Martien Kusters (telefoon 06 81276554) of met de voorzitter van uw werkgroep:
Tiny Steenbakkers (Zorg)
Marianne Welten (Dienstverlening en communicatie)
Toon van de Ven (Wonen)
TGeert van den Heuvel (Opvoeden en Opgroeien)

Wij zien u graag op een van bovengenoemde bijeenkomsten!

Namens het bestuur,
Martien Kusters
Voorzitter 
27/10/2018 Het is elke dinsdag weer gezellig bij 'WandelFit'
Ferd Raaymakers stuurde ons bijgaande foto van de wandeling die elke dinsdag om 13.00 uur onder begeleiding van een gezondheidsdeskundige start op het kerkplein.
Onder de naam ‘Wandelfit’ wandelt een groep Lieroppenaren elke week een rondje van plm een uurtje.
Na afloop is er ook nog gelegenheid om een kop koffie te drinken (op eigen kosten).
Iedereen kan vrijblijvend meedoen.
De volledige informatie is al eens ooit gepubliceerd op slaponline.
 
 
27/10/2018 Moeite met lezen en/of schrijven??
Ook mensen uit Lierop zijn van harte welkom bij deze gratis oefengroep...
 
Speciaal voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven heeft Onis Welzijn de ‘Oefengroep Lees en Schrijf’. Het is een kleine groep mensen (maximaal 4). Ieder oefent op eigen tempo en niveau. Meedoen met de oefengroep is gratis.
Dit oefenen doet u onder begeleiding van een vrijwilligster. Zij kijkt samen met u wat u wilt leren en gaat op maat met u aan de slag. Wilt u leren formulieren in te vullen of wilt u oefenen met het lezen van de krant, wilt u een sollicitatiebrief kunnen schrijven of wilt u ‘aan elkaar’ schrijven? Alles kan en mag.
Uw wens en interesse staat daarbij centraal. U leert er een boel en het is nog leuk ook.

Meer weten:
Onis Welzijn, Carien van Eijden, (0493) 44 12 56
 
14/10/2018 Voor 26 oktober aanmelden voor gratis presentje...
Verras een (jonge) mantelzorger in Lierop met een gratis presentje op de Dag van de Mantelzorg.

Leef je met iemand samen die langdurig ziek is? Geef je, onbetaald, extra zorg, aandacht en ondersteuning aan een kind of een ouder, of is er een vriend of buur voor wie je hulp onmisbaar is? Dan noemen we dat mantelzorg. Je kiest er niet voor, het overkomt je.
Met dit jaar speciaal aandacht voor de jonge mantelzorger!
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft.

Op 10 november is de Landelijke Dag van de Mantelzorg. Het thema is “verras de mantelzorger”. De werkgroep mantelzorg, bestaande uit mantelzorgers of vertegenwoordigers van organisaties waar mantelzorgers actief zijn, geeft in de gemeentes Asten en Someren aandacht aan deze dag door op zaterdag 10 november mantelzorgers te verrassen met een presentje. Dit wordt bij hem of haar thuis bezorgd.

Ken je een mantelzorger waarvan je vindt dat hij/zij als waardering een presentje verdient?
Elke vorm van het geven van mantelzorg wordt gewaardeerd, hoe groot of klein ook. Een man die 24 uur per dag zorgt voor zijn hulpbehoevende vrouw, maar ook het broertje wat zorgt voor zijn gehandicapt zusje.

Meldt haar/hem aan voor een leuke attentie! Denk naast een volwassene, ook aan een kind/jongere tot 18 jaar!

Aanmelden kan tot 26 oktober 2018 bij Onis Steunpunt Mantelzorg.
t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl - tel. 0493 - 441246
m.lenders@oniswelzijn.nl - 0493 - 441253

Meer informatie over mantelzorg: www.oniswelzijn.nl/mantelzorg


  
11/10/2018 Alleen via inschrijving kans op woning aan Gildeplein!
Van de werkgroep 'Wonen' van Lierop Leeft kregen we onderstaand bericht...
'Onlangs is door woCom gestart met de bouw van 5 sociale huurwoningen aan het Gildeplein in Lierop. Naar verwachting zal de verloting nog dit jaar plaats vinden. Door woCom is toegezegd dat de 3 levensloopsbestendige woningen voor 1- en 2- persoonhuishoudens met voorrang toegewezen worden aan ingeschreven woningzoekenden woonachtig in Lierop.
De 2 eengezinswoningen voor 3- of meerpersoonhuishoudens worden met voorrang toegewezen aan woningzoekenden uit Lierop, die een eengezinswoning van woCom in Lierop achterlaten.

Het is verstandig dat de geïnteresseerden in Wooniezie bij hun inschrijving aanvinken dat ze een tipbericht willen ontvangen als er een woning wordt geadverteerd binnen hun woonwensen/huurprijsklasse. Ze ontvangen dan ook individueel een mail hierover.
Wil je dus in aanmerking komen voor een van deze 5 huurhuizen dan is het van groot belang dat je bij Wooniezie staat ingeschreven en tijdig reageert op de advertentie.
Door woCom is toegezegd dat tijdens de publicatie van de advertentie geïnteresseerden kunnen reageren. Als de advertentie gesloten is, loot het systeem een volgorde. Uit deze gelote volgorde selecteren ze handmatig de inwoners van Lierop. Zij gaan voor op gelote kandidaten woonachtig buiten Lierop'.
 
Kijk hier verder voor meer informatie.
 


 
04/10/2018 Uitstapje dagbesteding 't Hofke op 2 oktober
Op dinsdagmiddag 2 oktober vertrokken de deelnemers van dagbesteding ’t Höfke en enkele bewoners van Henricushof naar museum ‘Techniek met een Ziel” in Neerkant.
Dit museum is in 2013 opgericht door Henk Joosten en heeft een grote verzameling (huishoudelijke) technische apparatuur vanaf 1900 tot heden.
 
Zie foto's en verder bericht onder Zorg / 't Hofke
 
  
02/10/2018 Opgeven cursus omgaan mobiele telefonie tot 1 november
 
De informatieavond om te peilen of er belangstelling is voor een cursus ‘omgaan met de smartphone’ werd goed bezocht.
De eerste aanmeldingen zijn al binnen! Mocht je geen gelegenheid hebben gehad om op de informatieavond te komen dan kun je alsnog terecht op woensdagmorgen van 9.00 uur tot 11.30 uur in de Bunt in Someren-Heide. Je krijgt dan persoonlijke informatie van de cursusleiders.
 
Opgeven voor de cursus kan tot 1 november 2018!
Dat kan via internet info@Lieropleeft.nl of h.doeze1@hotmail.com.
Je kunt ook gewoon even bellen met Driek Doezé op 06-38590085 of Martien Kusters op 06-81276554 of een inschrijfformulier bij hen ophalen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 


 

01/10/2018 Bezoek Logeerhuis Plezant op 11 oktober

Van Truus van Otterdijk kregen we onderstaand bericht...
'Voor mantelzorgers uit Asten en Someren organiseert het Onis steunpunt mantelzorg een rondleiding in het logeerhuis Plezant in Lieshout op donderdagochtend 11 oktober.
Midden in het centrum van Lieshout staat het logeerhuis Plezant, een logeerhuis voor mensen met (een vermoeden van) dementie. Er kunnen 7 gasten tijdelijk logeren uit de Peelgemeenten, zoals uit de gemeenten Asten en Someren.
Voor Plezant heeft u geen indicatie nodig, wel wordt er een onkostenvergoeding gevraagd voor de maaltijden.
Wilt u meer weten? Ga dan mee op 11 oktober. Deelname gratis.
Maximaal 10 deelnemers.

U kunt zich aanmelden voor 9 oktober bij:
Onis steunpunt Mantelzorg, tel. nr 0493 441253 of 441246, of via email t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl of m.lenders@oniswelzijn.nl

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
28/09/2018 Doe mee aan verminderen van eenzaamheid in Lierop
Van Anita Hurkmans, onze dorpsondersteuner, kregen we onderstaand bericht...
'Vanuit het burgerpanel TIP Someren is duidelijk geworden dat een aantal onderwerpen ons allemaal bezighouden. Een van deze thema’s is 'Eenzaamheid'. Je hebt al dan niet aangegeven mee te willen praten en denken over dit thema. Daarom nodigen we je graag uit voor de Stamtafel 'Eenzaamheid' op 4 oktober.
Meer dan 1 miljoen Nederlanders voelen zich sterk eenzaam, wist je dat? Als je eenzaam bent, wil dat zeggen dat je je niet verbonden voelt en je het gemist ervaart van een emotionele band met anderen. Eenzaamheid is niet zichtbaar, je kunt het alleen voelen…
Iedereen voelt zich wel eens eenzaam, maar als het gevoel steeds sterker wordt of langdurig blijft ontstaat er een probleem. Dit kan lichamelijke klachten geven, iemand in een sociaal isolement houden of het leven in een negatieve spiraal ervaren met alle gevolgen van dien.
In de gemeente Someren voelt 20% van de jongeren, 34% van de volwassenen en 47% van de ouderen zich eenzaam. Als ook jij een steentje bijdraagt, moeten we dit aantal drastisch kunnen verminderen! Daar gaan we tijdens de Stamtafel op 4 oktober samen mee aan de slag. Jij komt toch ook?
De bijeenkomst wordt georganiseerd door de werkgroep “Samen voor Someren”. Iedereen is welkom bij deze Stamtafelbijeenkomst én ook welkom om een volgende samen met ons te organiseren. Een bijeenkomst voor en door inwoners dus. Hier praten we over zaken die jou bezig houden en worden ideeën omgezet naar acties. Inwoners van Someren kunnen meedenken en ideeën lanceren om de gemeente Someren te verbeteren en te vernieuwen. De gemeenteraad omarmt dit experiment om inwoners actiever te betrekken. Laten wij hier samen goed gebruik van maken door massaal mee te denken over onderwerpen die ons allemaal bezighouden.

Wanneer? De Stamtafel Eenzaamheid is op donderdag 4 oktober bij het Varendonck College, locatie Kanaalstraat 12 in Someren. Aanvang 15.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur). Draag jij ook je steentje bij aan het verminderen van eenzaamheid in Someren?

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties voor onderwerpen die je wilt inbrengen tijdens de Stamtafel Eenzaamheid of voor een toekomstige stamtafel, mail deze dan naar: samenvoorsomeren@someren.nl'
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
24/09/2018 Geslaagde activiteiten met Wereld Alzheimerdag in Lierop

Afgelopen week zijn er door de werkgroep “Dementievriendelijk Lierop” volop activiteiten georganiseerd in Lierop ter gelegenheid van de Wereld Alzheimerdag op 21 september. Het thema van de activiteiten was “muzikale ontmoeting”.
Het is belangrijk dat er aandacht is voor mensen met dementie om hen de mogelijkheid te bieden, zo lang mogelijk deel te blijven nemen aan onze samenleving.

Zie het verslag en foto's op deze site onder 'Zorg'.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
12/09/2018 Vóór 27 september aanmelden voor Mantel-Uit-Dag
 
Mantelzorgers uit Lierop...
 
De Mantel-Uit-Dagen vinden meerdere keren per jaar plaats en zijn voor mantelzorgers uit de gemeentes Asten en Someren.
Deze bijeenkomsten staan in het teken van ontmoeting en ontspanning.
Het aanbod is heel divers: een bezoek aan een bedrijf of museum, samen een film kijken, een creatieve middag of een wandelmiddag.

Potten pimpen op 4 oktober 2018
 


Deze keer gaan we oude bloempotten, vazen of flessen met behulp van diverse materialen een modern jasje geven.
Wij zorgen voor deze materialen maar je dient zelf 2 potten vazen of flessen mee te brengen.
Het resultaat zal je verrassen!!
Ook is er weel volop gelegenheid om lekker te buurten.

Datum: donderdag 4 oktober 2018
Tijd: 13.00 uur tot ongeveer 16.30 uur
Waar: Onis, Kerkstraat 10, Asten
Kosten: eigen bijdrage 2,50

Wij zorgen voor koffie en thee met iets lekkers.
Wij hebben er weer erg veel zin in en hopen je te mogen begroeten deze middag.

Aanmelden: voor 27 september 2018 bij:
Hanny Nijssen: Onis werkgroep Mantel–Uit–Dagen Asten & Someren
nijssen_h@hotmail.com of tel. 0493-694221
Truus van Otterdijk: Steunpunt Mantelzorg Onis Kerkstraat 10 Asten
t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl of tel. 0493 441246

Tot 4 oktober,
werkgroep Mantel–Uit–Dagen gemeente Asten en Someren
Annemieke, Petra en Hanny
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
11/09/2018 Gym voor senioren op vrijdag in Lierop in de Vurherd

Gymen is leuk, gezond en gezellig. In Lierop kunt u op elke leeftijd terecht bij de gymgroep van Onis Welzijn. Het is een kleine gymgroep met oefeningen die passen bij uw leeftijd en fitheid. Docente Karin Tiemessen geeft per les verschillende oefeningen, waardoor armen, benen, rug en schouders aan bod komen. Daarbij gebruikt ze muziek en sportmaterialen, zodat elke les verschillend is. Zij heeft aandacht voor iedere deelnemer in de groep en houdt rekening met eventuele beperkingen.

De lessen duren een uur en vinden plaats op vrijdagochtend van 11.00 tot 12.00 uur in de Vurherd in Lierop. Tijdens elke les is er even tijd om samen koffie te drinken.
De kosten voor gym zijn € 110,00 voor een jaar, bestaande uit 40 lessen. De lessen starten bij voldoende deelname (minimaal 8 personen). Gratis eerste proefles.

Meer informatie en aanmelden:
Onis Truus van Otterdijk, telefoon 0493 441246 (t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl)
Anita Hurkmans, dorpsondersteuner, tel. 06 53668150 (dorpsondersteuner@lieropleeft.nl)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
06/09/2018 Omgaan met de mobiele telefoon!

Op dinsdag 25 september is er een informatieavond om te kijken of er voldoende belangstelling is voor een cursus ‘omgaan met een mobiele telefoon’.
De informatieavond is in De Vurherd en begint om 19.00 uur. Er wordt informatie gegeven over de cursus door 2 mensen uit Someren-Heide, die de nodige ervaring hebben.
Wij roepen alle mensen die beter wegwijs willen worden met de mobiele telefoon op om naar deze avond te komen. Je kunt kiezen voor een basiscursus smartphone maar er zijn ook mogelijkheden met extra toepassingen voor mensen die minder makkelijk omgaan met de moderne middelen. Er wordt zelfs gekeken naar een clip voor valpreventie die verbonden is met je mobiele telefoon.
Een cursus geschikt voor zowel iemand die al een mobiele telefoon heeft maar niet alle mogelijkheden gebruikt, als voor iemand die nog geen enkele ervaring heeft.
Met een subsidie van de gemeente Someren kunnen we het cursusgeld extra laag houden.
Kom op 25 september naar de Vurherd en breng gerust iemand mee om mee te luisteren en je zult zien dat het ook iets voor jou is!

Lierop Leeft en KBO Lierop
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
05/09/2018 Week 17 sept. activiteiten met thema 'muzikale ontmoeting'

Op 21 september is het Wereld Alzheimerdag. In het kader hiervan organiseert de werkgroep “Dementievriendelijk Lierop” een aantal activiteiten met als thema “muzikale ontmoeting”.
Het is belangrijk dat er aandacht is voor mensen met dementie om hen de mogelijkheid te bieden, zo lang mogelijk deel te blijven nemen aan onze samenleving. Daarom nodigen wij iedereen uit, jong en oud, om aan de activiteiten die in de week van 17 september in Lierop georganiseerd worden, deel te nemen. De activiteiten zijn gratis. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Programma dinsdag 18 september van 13.30 uur tot 16.00 uur...
Op deze dag wordt er aangesloten bij de dagbesteding “Het Höfke“.
Het weekend van te voren is het in Lierop kermis geweest en dit thema willen we op deze middag doortrekken.
In en om Henricushof aan de Offermansstraat 7 worden er spellen georganiseerd, wat nog past in de sfeer van de kermis. Te denken valt aan b.v. ballen gooien, koek happen, spijkers slaan, sjoelen etc. Dit allemaal met de heerlijke geur van zelfgebakken wafels en poffertjes.
Het geheel zal muzikaal opgefleurd worden door accordeonclub “De Trekzakken” uit Lierop.
Iedereen jong en oud kan een kijkje komen nemen, of nog liever, meedoen op deze middag.

Programma zaterdag 22 september van 14.00 uur tot 17.00 uur...
Op deze middag vinden er activiteiten op diverse locaties plaats binnen Lierop.
Het thema van deze middag is: “Elkaar ontmoeten in muzikale sfeer”.
Bijeenkomst om 14.00 uur in de Vurherd Offermansstraat 10. Vervolgens wordt er in groepen naar de zorgboerderijen Florancia op de Heesvenstraat 22 en BuitenEnZo op Kerkenhuis 7 gegaan.

Bij zorgboerderij Florancia zal Tom Renders van TRDance.nl, dansleraar bij de dansgroep Demarrage, een workshop ritmisch bewegen geven, waar jong en oud aan deel kan nemen.
Bij BuitenEnZo verzorgt de volksmuziekgroep “Horlepiep” een optreden. Zij vertolken vooral Brabantse, Nederlandse en Vlaamse volksmuziek.
De zorgboerderijen zijn te bezoeken van 14.15 uur tot 15.45 uur.
Voor mensen die geen vervoer hebben wordt vervoer geregeld.
 
Om 16.00 uur is de gezamenlijke afsluiting in Gemeenschapshuis De Vurherd.
Hier verzorgt de slagwerkgroep van de fanfare St Willibrordus een interactief optreden.
Ook is er een optreden door de allerkleinsten van de dansgroep Demarrage.
Verder is er een stand in de Vurherd met informatie over dementie en het Alzheimer Café DAS (Deurne Asten Someren)

Deze middag is voor iedereen. Deelnemen aan de activiteiten, elkaar ontmoeten en gezellig meedoen. Dit allemaal in muzikale sfeer. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
30/08/2018 Programma Alzheimer Café Peelland

Wanneer?
Elke eerste dinsdag van de maand.

Hoe laat?
De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 en eindigt om 21.00 uur.
De toegang en het eerste kopje koffie zijn gratis, voor de overige consumpties wordt een bijdrage gevraagd.

Waar?
Dienstencentrum De Beiaard,
Pastoor De Kleijnhof 21 te Asten

Inlichtingen
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
John Bankers, tel. 06-28954108

Email: alzheimercafepeelland@gmail.com

Het Alzheimer Café wordt georganiseerd door:
Alzheimer Afdeling Zuidoost-Brabant
Vrijwilligers Alzheimer Café Peelland

Programma
4 september 2018
Gast: Marie-José Enders-Slegers, professor Open Universiteit Heerlen
Thema: Invloed van huisdieren op mensen met dementie

2 oktober 2018
Gasten: dhr. Andrew Tan, klinisch geriater Elkerliek Ziekenhuis en
Dhr. Peter van den Elsen, SPV ambulant ouderen GGZ
Oost-Brabant
Thema: Omgaan met onbegrepen gedrag 
 
6 november 2018
Gast: mw. Anna van Putten, mantelzorger
Thema: Hoe blijf je als mantelzorger fit en vitaal?

4 december 2018
Gasten: dhr. Rob Roelofsen, huisarts en dhr. Niek Aalders,
Praktijkverpleegkundige/praktijkondersteuner ouderenzorg
Thema: Ouderenzorg in de huisartsenpraktijk

Ik wil u heel hartelijk bedanken voor uw inzet.

Met vriendelijke groet,
Rian van Lier-Gerritsen
Verpleegkundig Specialist geriatrie / Astma-COPD 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
28/08/2018 Cursus ‘omgaan met iemand met de ziekte dementie’

Omgaan met een persoon die de ziekte dementie heeft, is niet altijd gemakkelijk.
Naast geheugenproblemen leidt dementie ook tot gedragsveranderingen en -stoornissen. Daarom organiseert Onis Steunpunt Mantelzorg de cursus ‘omgaan met de ziekte dementie’. De cursus leert inzien waarom mensen met de ziekte dementie zich anders gaan gedragen. Waarom doen ze dat? Hoe werken de hersenen in het hoofd van iemand die dementeert.

Deze onderwerpen komen aan bod...
In drie bijeenkomsten gaat u aan de slag met het begrip dementie, de verschijnselen, het verloop van de ziekte en uitleg over diverse benaderingswijzen. De cursus biedt kennis en enkele vaardigheden die het omgaan met de ziekte vergemakkelijken. En helpen begrip te krijgen. Dit alles ondersteund door beeldmateriaal. De cursus biedt niet op alle vragen een pasklare oplossing, omdat dementie zich bij elke persoon anders manifesteert. Uiteraard is er wel de mogelijkheid om van gedachten te wisselen met collega-mantelzorgers.

Datum: 26 september, 3 en 10 oktober
Tijd: 19.30-21.30 uur
Locatie: SCC De Ruchte, Laan ten Roode 71, Someren
Kosten: 10 euro

Aanmelden
Aanmelden is voor deze cursus verplicht en kan tot uiterlijk 19 september bij Onis Steunpunt Mantelzorg.

LET OP: per familie kunnen maximaal 2 personen deelnemen. Het aantal plaatsen is beperkt!

Gemeente Asten:
Truus van Otterdijk
Kerkstraat 10 Asten
t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl
(0493) 44 12 46

Gemeente Someren:
Marianne Lenders
Laan ten Roode 71A (de Ruchte) Someren
m.lenders@oniswelzijn.nl
(0493) 44 12 53

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
22/08/2018 Wandelingen voor mensen met lichte dementie
 
Op het moment dat iemand te horen krijgt dat hij of zij dementie heeft, ontstaat er een zoektocht. Wat gaat er gebeuren, hoe verloopt dit proces? Maar ook: wat kan ik nog allemaal doen?

Wandelen is vaak een prettige bezigheid die men heel lang kan blijven doen. Frisse lucht, beweging, buiten zijn en aandacht voor de natuur is goed voor de gezondheid en vermindert stress. Daarom organiseert Onis Welzijn samen met de IVN natuurwandelingen voor mensen met een lichte vorm van dementie.

Wat houdt dit in?
Twee getrainde natuurgidsen van IVN Asten/Someren begeleiden maandelijks een wandeling met een groep van 6 – 8 deelnemers. Naast het wandelen komt de natuurbeleving uitdrukkelijk aan bod. De wandelingen duren ongeveer 1,5 a 2 uur.

Data: De wandelingen vinden plaats op de eerste maandag van de maand: 3 september, 1 oktober, 5 november, 3 december 2018.
Tijd: van 10.00 – 12.00 uur
Plaats: Vertrek vanaf het kantoor van Onis, Kerkstraat 10 in Asten.
Kosten: 2,50 per keer, inclusief koffie of thee na afloop.

Aanmelden en verdere informatie:
Wilt u mee gaan wandelen of heeft u nog vragen, neem dan contact op met Truus van Otterdijk: (0493) 441246 of t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl

Na aanmelding vindt er een kennismakingsgesprek plaats met u en eventuele partner/mantelzorger en de 2 natuurgidsen. Tijdens dit gesprek wordt gekeken of de wandelingen aan uw verwachtingen voldoet. Als er zaken zijn waar tijdens de wandeling rekening mee gehouden moet worden dan kunt u dit in het gesprek doorgeven.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
01/07/2018 Anita wegens vakantie afwezig van 21-07 tot 13-08

Het telefoonnummer van onze dorpsondersteuner (06-53668150) blijft voor dringende gevallen in die periode bereikbaar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
24/06/2018 Schilder-/Verfmiddag voor Mantelzorgers op 3 juli

Truus van Otterdijk stuurde ons namens Onis het bericht dat er een Schilder-/Verfmiddag op het programma staat voor mantelzorgers uit Asten, Someren en Lierop natuurlijk. Deze middag staat in het teken van ontmoeting en ontspanning tijdens De Mantel-uit-Dagen die meerdere keren per jaar plaats vinden.
Het aanbod is heel divers: een bezoek aan een bedrijf of museum, samen een film kijken, een creatieve middag of een wandelmiddag. Deze keer dus een bijeenkomst waar een leuk woon-accessoire beschilderd gaat worden.
Meld je aan voor 1 juli 2018 bij: Hanny Nijssen nijssen_h@hotmail.com tel 0493-694221

Ben je zelf geen mantelzorger maar ken je iemand in uw omgeving biedt haar/hem dan jouw hulp aan, zodat men deel kan nemen aan deze middag.

Zie HIER het hele bericht. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
19/06/2018 Woonwensen versus bouwmogelijkheden in Lierop

Werkgroep Wonen van Dorpscoöperatie Lierop Leeft is druk in overleg met de gemeente om de woonwensen in Lierop van vele dorpsgenoten zo ver als mogelijk in te vullen. Op dit moment is er vooral behoefte aan woningen voor starters en levensloopbestendige woningen. Diverse bijeenkomsten, overleggen en mail- en briefwisselingen met gemeente zijn er al geweest om tot invulling te komen. Helaas duurt het allemaal langer dan we gehoopt hadden. Dit heeft ook te maken met dat we een nieuwe gemeenteraad en nieuw college van burgemeester en wethouders hebben gekregen. Was eerst Leon van de Moosdijk de wethouder die portefeuillehouder was, nu ligt die taak bij Guido Schoolmeesters. Behalve een kennismakingsgesprek hebben we ook een eerste inhoudelijk gesprek gehad waar we alle aandachtspunten weer in beeld hebben gebracht en om een snel besluit hebben gevraagd.

Wat de grootste aandachtspunten zijn is te lezen op de website van Lierop Leeft waar het hele bericht gepubliceerd is. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
07/06/2018 “Stel de vraag van je leven”... 13 juni info-avond

Van Anita Hurkmans kregen we de vraag om ook de Lieropse mensen op de hoogte te brengen over de infoavond over zelfmoordpreventie die op 13 juni a.s. om 19.30 uur in het Varendonck College zal worden gehouden.
Deze infoavond wordt i.s.m. de gemeente Someren georganiseerd door de GGD vanuit het project Zuidoost-Brabant zonder Zelfmoord.

Alleen als we de boodschap van de landelijke campagne “Stel de vraag van je leven” zo veel en breed mogelijk in onze regio communiceren, dragen we bij aan het gezamenlijk doel: 'Zorgen dat er in onze regio geen burgers meer radeloos en eenzaam door zelfmoord hoeven te sterven'.

Zie verdere informatie in de nieuwsbrief. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
06/06/2018 Nieuwe persoonsgegevens wetgeving AVG

De nieuwe wetgeving AVG (= algemene verordening gegevensbescherming) is een Europese privacy wetgeving die is in gegaan op 25 mei en geldt voor alle organisaties binnen de EU. Het beschermt en versterkt de privacy rechten van mensen en verplicht organisaties om verantwoord met persoonsgegevens om te gaan. We hebben deze nieuwe wet te danken aan het feit dat alle persoonsgegevens in Europese lidstaten gestandaardiseerd worden.
Wij hechten veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Wij doen er alles aan om uw privacy te waarborgen en gaan daarom zorgvuldig om met persoonsgegevens.

Dorpscoöperatie‘Lierop leeft’ houdt zich in alle gevallen aan de toepasselijke wet- en regelgeving.

Dit brengt met zich mee dat wij in ieder geval:
- Uw persoonsgegevens verwerken in overeenstemming met het doel waarvoor deze zijn verstrekt, deze doelen en type persoonsgegevens zijn beschreven in het Privacy Statement;
- Verwerking van uw persoonsgegevens beperkt is tot enkel die gegevens welke minimaal nodig zijn voor de doeleinden waarvoor ze worden verwerkt;
- Vragen om uw uitdrukkelijke toestemming als wij deze nodig hebben voor de verwerking van uw persoonsgegevens;
- Passende technische en organisatorische maatregelen hebben genomen zodat de beveiliging van uw persoonsgegevens gewaarborgd is;
- Geen persoonsgegevens doorgeven aan andere partijen, tenzij dit nodig is voor uitvoering van de doeleinden waarvoor ze zijn verstrekt;
- Op de hoogte zijn van uw rechten omtrent uw persoonsgegevens, u hierop willen wijzen en deze respecteren.
 
Wij zijn verantwoordelijk voor de verwerking van uw persoonsgegevens. Indien u na het doornemen van dit bericht of de Privacy Statement die binnenkort op de website zal staan, vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen via de mail info@lieropleeft.nl. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
05/06/2018 Tweede cursus “Samendementievriendelijk” goed ontvangen

Afgelopen donderdagmiddag 24 mei werd voor de tweede keer de cursus Samendementievriendelijk aan 14 deelnemers uit Lierop gegeven.
De Stichting Samendementievriendelijk is een landelijke organisatie die als doel heeft de samenleving dementievriendelijk te maken. De cursus wordt gratis aangeboden en werd gegeven door 2 cursisten o.a. door Petra Raymakers uit Lierop.
Met deze cursus vergroot je de kennis over dementie en krijg je handvatten aangeboden hoe hiermee om te gaan. Tijdens de cursus werden praktijkvoorbeelden nagespeeld, maar er was ook voldoende gelegenheid voor vragen en eigen inbreng.
Aan het einde van de training werd de vraag gesteld of de middag, naar ieders verwachting, verlopen was. Deze vraag werd volmondig met ja beantwoord. Na afloop werd aan alle deelnemers een certificaat uitgereikt.

Lieke Dankaart-Doezé was een van de cursisten.
Haar verhaal, hoe zij de middag ervaren heeft, komt in de nieuwsbrief van de dorpscoöperatie “Lierop Leeft” te staan, die deze week uit komt. Dit verslag is een aanrader om te lezen en wellicht een stimulans om ook deze cursus te volgen. De werkgroep dementievriendelijk Lierop wil in ieder geval gaan inventariseren of er nog meer behoefte is deze training te gaan volgen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
18/05/2018 Mantelzorgcompliment 2018: vraag het aan!
 
Van Anita Hurkmans, onze dorpsondersteuner kregen we onderstaand bericht...

'Mantelzorgers zijn personen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis.

Voor wie is het mantelzorgcompliment?

U komt in aanmerking voor het compliment als je:
- Ten minste 8 uur per week én langer dan 3 maanden mantelzorg verleent.
- Degene voor wie je zorgt moet in de gemeente Someren wonen.

Je kunt het mantelzorgcompliment aanvragen tot 1 december 2018.

Je kunt het aanvraagformulier digitaal invullen of downloaden op www.someren.nl/zosomeren of het formulier ophalen bij:

- Steunpunt mantelzorg Onis Welzijn, Laan ten Roode 71
- Klant Contact Centrum gemeente Someren, Wilhelminaplein 1
- Dorpsondersteuner Anita Hurkmans
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
07/05/2018 Bloemschikmiddag voor Mantelzorgers op 17 mei

Truus van Otterdijk stuurde ons namens de werkgroep Mantel-uit-dagen gemeente Asten en Someren onderstaand bericht...
 
'De Mantel – uit - Dagen vinden meerdere keren per jaar plaats en zijn voor mantelzorgers uit de gemeentes Asten en Someren en staan in het teken van ontmoeting en ontspanning.
Het aanbod is heel divers: een bezoek aan een bedrijf of museum, samen een film kijken, een creatieve middag of een wandelmiddag.

Deze keer organiseren we een bloemschikmiddag onder leiding van Mien Nelissen.
 
U bent van harte welkom op donderdag 17 mei van 13.00 uur tot 16.00 uur mee te doen in de Kerkstraat 10 Asten in het gebouw van ONIS.
Wij zorgen voor koffie en thee met iets lekkers.
Eigen bijdrage 2,50.
Graag zelf een scherp mesje en/of snoeischaar meenemen.
Wij hebben er weer erg veel zin in en hopen u te mogen begroeten deze middag.

Meldt u zich aan voor 14 mei 2018 bij:
Hanny Nijssen: nijssen_h@hotmail.com - tel 0493-694221
Onis steunpunt mantelzorg Truus van Otterdijk: t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl - 441246

Bent u zelf geen mantelzorger maar kent u iemand in uw omgeving biedt haar/hem dan uw hulp aan, zodat men deel kan nemen aan deze middag. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
16/04/2018 Een oproep vanuit school en onze Dorpscoöperatie

Bericht van basisschool 't Rendal...
 
Wij willen school en Lierop verbinden, niet alleen door onze kinderen maar op alle mogelijke manieren, van jong tot oud. 
 
Hoe hebben we dit bedacht?
 
Met hulp van onze dorpscoöperatie en dorpsondersteuner Anita Hurkmans hebben we al een hele lijst met mensen die de school kan vragen voor voorlezen, werken in de tuin, samen knutselen, handwerken, timmeren, koken etc. etc. HOE GAAF IS DIT!!

Maar wie weet hebben we jou net gemist en oefen jij een beroep/ hobby uit waar jij onze kinderen ook veel over zou kunnen leren. Of ben je een oud leerling en volg je een studie waarover je graag zou willen vertellen (metselen, ziekenhuis, tandarts, fysio, verzorging, timmerman, sport en bewegen etc.); geef je a.u.b. op.
Je bent zo welkom (samen met een bekende mag natuurlijk ook).
 
Voor de hele informatie verwijzen wij graag naar het bericht.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
13/04/2018 Ook als je ouder wordt, wil je zelfstandig de dagelijkse dingen kunnen blijven doen...

Juist daarom is het belangrijk dat je je veilig en vertrouwd voelt. Wie goed in Balans is, is zekerder van zichzelf. Daarom de cursus ‘In Balans’.
Ben je bang om te struikelen of uit te glijden? Met deze cursus ben je zekerder op de been en verklein je de kans op vallen.

De cursus is bedoeld voor:
· Voor 65-plussers die goed ter been willen blijven.
· Data en tijden; vrijdag 4, 11 en 18 mei van 14.30 uur tot 16.30 uur.
· Kosten: € 50,-

Op 20 april is er van 15.00 tot 16.00 uur een kosteloze informatiemiddag in de Ruchte, Laan ten Roode 71 in Someren.
Je krijgt informatie over de inhoud van de cursus en je kun je meteen aanmelden tijdens deze bijeenkomst of bij Onis, Truus van Otterdijk: (0493) 441246 of t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl

Cursus ‘In Balans’
Docent; Richard Felius, oefentherapeut Cesar en In Balans.
Zie www.CeasarWise.nl

Truus van Otterdijk
Onis Welzijn
(0493) 44 12 46
www.oniswelzijn.nl

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
10/04/2018 Donderdag ALV, ook voor niet-leden interessant!

Het onderwerp ‘Hulp bij het Huishouden’ dat a.s. donderdag 12 april tijdens de algemene ledenvergadering van onze dorpscoöperatie besproken zal worden maakt het ook voor niet-leden interessant om bij deze vergadering aanwezig te zijn. Ook zij worden daarom dan ook van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.
Er blijken nogal wat vragen te leven over het z.g. WMO Keukentafelgesprek, maar ook over zaken zoals vervoer en begeleiding. Tijdens de vergadering zullen twee consulenten van onze gemeente de vele vragen hierover zoveel mogelijk beantwoorden. Kom luisteren en praat mee over uw ervaringen en vragen!

Natuurlijk wordt er begonnen met koffie/thee en vlaai!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
01/04/2018 Hulp bij het huishouden aan de orde tijdens de ALV

Donderdag 12 april om 20.00 uur vindt de Algemene Ledenvergadering plaats van Dorpscoöperatie Lierop Leeft. Natuurlijk wordt daar besloten over gebruikelijke zaken zoals het jaarverslag, de bestuursverkiezing, de jaarrekening en de begroting.
 
Het belangrijkste punt is deze keer echter het z.g. WMO Keukentafelgesprek! Er blijken nogal wat vragen te leven over dit onderwerp. We praten met twee consulenten van de gemeente over de vele vragen rond de huishoudelijke ondersteuning (hulp bij het huishouden) maar ook zaken zoals vervoer en begeleiding komen aan de orde.
Kom luisteren en praat mee over uw ervaringen en vragen!
Natuurlijk beginnen we met koffie/thee en vlaai!

In het weekend van 24/25 maart is bij alle leden van onze dorpscoöperatie een uitnodiging in de bus gevallen voor de algemene ledenvergadering. Tevens zat daarbij het verslag van de vergadering op 6 april 2017 en het jaarverslag 2017.
Dit is natuurlijk ook allemaal te zien op deze website onder de link Algemeen/ledenvergaderingen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
20/03/2018 Inschrijven voor een woning in 't Alfort

In maart 2017 heeft woningbouwvereniging Mooiland een mail gestuurd naar mensen die bij hen ingeschreven stonden met het bericht dat vanaf april 2017 het woningaanbod van de woningen aan t Alfort voortaan via Wooniezie loopt.

Men kon zich inschrijven bij Wooniezie en dit doorgeven aan Mooiland. De inschrijfdatum van Mooiland zou dan overgezet worden naar Wooniezie. Dit kan van belang zijn bij toewijzing op inschrijfduur.

Het blijkt dat een aantal mensen, woonachtig in Lierop die ingeschreven stonden bij Mooiland, niet ingeschreven zijn bij Wooniezie en de inschrijfdatum niet hebben laten aanpassen.

Wanneer u toch nog interesse heeft in een woning in t Alfort dan moet u zich in elk geval inschrijven bij Wooniezie.

Wilt u de inschrijfdatum nog aanpassen naar de datum van inschrijven bij Mooiland, dan kunt u contact opnemen met Maria Jacobs (06 20408082) of Anita Hurkmans (06-53668150).

We kunnen dan overleggen met Mooiland of aanpassen nog mogelijk is.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
03/03/2018 Noodkreet uitleenpost Lierop Leeft

In de afgelopen week zijn we enkele keren gebeld door een onbekend nummer. Op zich is dit natuurlijk geen enkel probleem, behalve als wij op dat moment even niet meteen bereikbaar zijn. Spreek ALTIJD de voice mail in zodat wij u kunnen terugbellen. In deze gevallen is de voice mail niet ingesproken en kunnen wij dus niemand bereiken. Immers: onbekend nummer!

Ons verzoek: spreek altijd de voice mail in zodat wij contact kunnen opnemen. Wij raken dan zelf ook niet in verwarring. Wij willen graag blijven waarmaken dat wij 7 dagen per week op 24 uren per dag bereikbaar zijn. Wij zijn er immers voor U. Telefoon 06-20916737!

Mocht u het mobiele nummer niet meteen kunnen vinden of krijgt u op korte termijn geen contact dan mag u altijd bellen naar Ben van Bussel tel. 331957.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
14/02/2018 Mantel-uit-dag ook voor mantelzorgers uit Lierop

Bent u mantelzorger en vindt u het leuk om een paar gezellige uurtjes met anderen te hebben? Doe dan mee met de Mantel-Uit-Dag, deze keer een verrassingsmiddag op dinsdag 27 februari van 13.00 uur tot 16.30 uur. Laat u verrassen!

Locatie: Onis Kerkstaat 10 Asten
Eigen bijdrage: 3 euro

Aanmelden voor 20 februari bij:
Hannie Nijssen tel. 694221 of via email: nijssen_h@hotmail.com of bij het Onis steunpunt Mantelzorg: 441246 of 441253 of via email: t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl of m.lenders@oniswelzijn.nl

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
31/01/2018 IkPas: 40 dagen zonder alcohol
 
Na carnaval, op Aswoensdag, start de actie IkPas. Zoals bekend is de actie in 2009 bedacht door Ferd Raaymakers en de afgelopen jaren een landelijk succes geworden. Al tienduizenden Nederlanders hebben meegedaan, waaronder  inmiddels ook heel veel Lieroppenaren.
De actie loopt van woensdag 14 februari tot en met zondag 25 maart. Dorpscoöperatie Lierop Leeft ondersteunt deze actie van harte. Ook wij maken ons zorgen over het toenemend alcoholgebruik en de gevolgen die dit kan hebben.
 
We schrikken in Lierop niet terug voor een uitdaging.
 
Laten we nu ook déze uitdaging samen oppakken!
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
19/01/2018 Geslaagde informatieavond over reanimatie

Op woensdag 17 januari vond er in de kantine van de SV Lierop een infoavond plaats over reanimatie. Ongeveer 25 personen hadden zich de moeite genomen om hier aan deel te nemen.
De avond werd geopend door Anita Hurkmans, dorpsondersteuner te Lierop. Zij heette iedereen welkom en bedankte de personen die deze avond mogelijk hebben gemaakt. Daarna deelde Ferd Raaymakers, huisarts te Lierop, zijn ervaringen betreffende reanimatie. Verder bestond de avond uit drie onderdelen nl. wat is reanimatie, burgerhulpverlening en wel of niet reanimeren. Dit werd uiteengezet door Huub van Lieshout, in het dagelijkse leven SEH-verpleegkundige en coördinator reanimatie bij de SV Lierop. Duidelijk werd dat door snel te reanimeren en een AED aan te sluiten de overlevingskansen beduidend groter zijn. Op dit moment hebben we in Lierop 33 burgerhulpverleners en 4 AED’s tot onze beschikking.
Door in de toekomst meer mensen op te leiden in de reanimatietechnieken en te motiveren om zich op de geven als burgerhulpverlener hopen we, als er een reanimatie plaats vindt in Lierop, een slachtoffer een grotere kans te bieden om te overleven.
Ook werd er aandacht geschonken aan het wel of niet reanimeren en mocht je niet meer gereanimeerd willen worden hoe je dit het beste kunt regelen. Al met al een informatieve en interessante avond waarbij zich velen hebben aangemeld om in de toekomst een reanimatiecursus te willen volgen bij de SV Lierop en zich hopelijk gaan aanmelden als burgerhulpverlening.
Mocht je meer informatie willen kun je contact op nemen met Huub van Lieshout op 06-22785953 of mail huubvanlieshout@hotmail.com

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
16/01/2018 Bouwen in Lierop, gesprek met gemeente op 22 januari a.s.

Op maandagavond 22 januari a.s. hebben wij als werkgroep wonen van de dorpscoöperatie Lierop Leeft een gesprek met wethouder Leon van de Moosdijk en Yvan Vavier van de gemeente Someren over de woonwensen die momenteel in Lierop leven.
Voor deze avond zijn belangstellenden voor starterswoningen en levensloopbestendige woningen uitgenodigd die zich reeds bij onze werkgroep hebben aangemeld.
Ook een ander type woningen kunnen toegevoegd worden aan een mogelijk vervolg CPO project.
Omdat wij iedereen die serieus geïnteresseerd is om in Lierop te bouwen de kans willen geven deze avond bij te wonen, kunt u zich aanmelden via wonen@lieropleeft.nl

Werkgroep Wonen Dorpscoöperatie Lierop Leeft

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
12/01/2018 Wonen in Lierop (update)
 
De werkgroep Wonen is de laatste periode druk in de weer geweest met vooral de nieuwbouwwensen in Lierop en met het lopende CPO project.
Hierover is door de werkgroep verslag gedaan dat voor een deel in de nieuwsbrief - die dit weekend huis-aan-huis in Lierop bezorgd wordt - is geplaatst.
Het volledige verslag staat op deze website onder de Tab Wonen.

Hierin berichten zij
.... over woningen tweede CPO project die voor kerst zijn opgeleverd;
.... over vijf huurwoningen WoCom in Gildewijk;
.... over Klankbordgroep met o.a. potentiële huurders en bestaande huurders;
.... over welke woonwensen de werkgroep hebben bereikt voor de directe toekomst?
.... over de locatie van nieuwe starterswoningen;
.... over bijdrage aan woonwensen in de Gildewijk

Zie het hele verslag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
27/12/2017 Genoten van Kerstdiner op 2e Kerstdag

Op initiatief van de werkgroep Zorg van Lierop Leeft, hebben op 2de Kerstdag 20 personen genoten van een Kerstdiner in Henricushof, wat voor de deelnemers een aangename onderbreking van de kerstdagen was.
Onder begeleiding van de muzikale klanken van Martien Naus en Mariëtte Kroon hebben zij aan een sfeervol gedekte tafel kunnen genieten van een heerlijke maaltijd, die door vrijwilligers werd bereid.
De vrijwilligers verdienen hiervoor zeker een compliment.
Omdat in Henricushof de keukenfaciliteit zeer beperkt is moesten de gerechten thuis klaar worden gemaakt. Deze werden naar Henricushof gebracht om vervolgens in de oven weer opgewarmd te worden.
Een initiatief dat zeker voor herhaling vatbaar is, om zo Kerstmis voor eenieder een feest te laten zijn. Hopelijk zijn tegen die tijd ook de kookfaciliteiten ter plekke dan wel verbeterd!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
05/12/2017 EMenEM te gast in Henricushof

Sinds oktober vindt er onder de vlag van Lierop Leeft op de vrijdagmiddag een spelletjesmiddag plaats in Henricushof. Iedereen die het leuk vindt om te buurten, een spelletje te spelen of lekker een kopje koffie drinken kan binnenlopen.
 
Vrijdagmiddag 1 december was het duo EmenEm te gast en verraste de aanwezigen aangenaam met muziek
EmenEm staat voor Mariëtte Kroon en Martien Naus die met accordeon en gitaar Nederlandstalige liedjes brengen dit alles overgoten met de nodige humor.
 
Voor de pauze brachten ze liedjes o.a. van Gerard van Maasakker “Hier heur ik thuis” en Rob de Nijs ‘Zachtjes tikt de regen op mijn zolderraam” en nog veel meer in dit genre.
Na de pauze kregen sommige toeschouwers een muziekinstrument in de handen en konden zij actief meedoen op klassiekers zoals “Daar bij die molen”.
 
Ook was er een wedstrijdje en moesten de toeschouwers na een kleine hint raden welk liedje er gezongen werd. Vervolgens werd er uit volle borst meegezongen.
Fridy Oomen had de meeste liedjes goed geraden en kreeg uit handen van Martien een roos aangeboden. Tegen de klok van half vier kwam er een einde aan deze mooie en fijne muziekmiddag nadat er nog enkele sinterklaasliedjes gezongen werden.
 
De aanwezigen hebben zichtbaar genoten en men was unaniem van mening dat een optreden verzorgt door EmenEm voor herhaling vatbaar is.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01/12/2017 De Kracht van muziek bij dementie
 
Woensdag 13 december aanvang 19.30 uur
De Kluis Kluistraat 10 Asten-Ommel
Interactieve lezing door Magchiel Bakker
 
Muziek helpt mensen met dementie!
 
Zoals bekend tast dementie het geheugen aan. Maar wat minder bekend is, is dat het vermogen om muziek te herkennen nog heel lang intact blijft. Het deel van ons brein dat reageert op muziek ligt heel dicht aan tegen het deel waarin het geheugen, stemmingen en emoties liggen. Muziek en de bijbehorende emoties liggen overal opgeslagen in ons brein.

Muziek is daarom een effectief middel om de communicatie op gang te brengen bij mensen met dementie. Door muziek kunnen we heel direct, zonder tussenkomst van rede of kennis communiceren. Het brengt de identiteit van mensen met dementie terug en brengt rust, ontspanning en afleiding.

In deze interactieve avond gaat psycholoog en muziektherapeut Machgiel Bakker dieper in op de helende functie die muziek kan hebben bij mensen met dementie. Bakker is mede-oprichter van Radio Remember, het online station voor mensen met dementie dat twee jaar geleden van start ging en inmiddels in meer dan 450 huiskamers in Nederland te beluisteren valt.

Hoe kan je muziek het beste inzetten in de zorg voor mensen met dementie? Welke muziek werkt wel en welke niet? U krijgt lang vergeten muziek te horen, die voor mensen met dementie nog steeds actueel is. Als u zelf te maken hebt met dementie in uw naaste omgeving krijgt u handvatten hoe u zelf om kunt gaan met muziek. Weet u welke muziek uw naaste mooi vindt? U bent welkom op deze informatieve en muzikale avond.

Iedereen is van harte welkom!

I.v.m. de organisatie wordt aanmelden op prijs gesteld maar is niet verplicht.
Informatie en of aanmelden: Onis Truus van Otterdijk 0493 441246 t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
30/11/2017 Voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden...

Op dinsdag 5 december zijn jullie van harte welkom bij het Alzheimer Café Peelland waar gesproken wordt over het thema: Zingeving en levensvragen bij dementie met als gast Kaya van Heiningen, geestelijk verzorger bij Savant Zorg.

De avond die om 19.00 uur begint in Dienstencentrum De Beiaard in Asten (Pastoor De Kleijnhof 21) zal afgesloten worden om 21.00 uur.

Het Alzheimer Café vindt plaats elke eerste dinsdag van de maand en is een initiatief van Alzheimer Nederland en wordt georganiseerd
door de werkgroep Alzheimer Café Peelland.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
16/11/2017 Bijzondere dag voor 40 Lieroppenaren
 
‘Goede morgen, welkom, beste dorpsgenoten’, hartverwarmende woorden aan het begin van een bijzondere - vrijwel gratis - dagreis uitgesproken tot de bijzondere gasten, een gezelschap van meer dan veertig belangstellenden voor de Museum Plus Bus.
Voor deze inwoners, een aantal vrijwilligers van ‘Lierop Leeft..’ en van de KBO Lierop is het een hele unieke en bijzondere dag geworden. Uniek omdat de Stichting Lierop 825 voor de eerste keer gebruik heeft kunnen maken van de faciliteiten van de Museum Plus Bus.
De initiatiefnemers hebben bij ‘Lierop Leeft’ en de KBO Lierop ondersteuning gevraagd voor dit exclusieve project, waardoor het een geslaagde dag werd.

Het doel van de Stichting Museum Plus Bus is om de toegankelijkheid van het nationaal erfgoed in de Nederlandse musea te vergroten voor de ouder wordende en de minder mobiele landgenoten en die het leuk vinden om eens kennis te maken met de werken van de Meesters van de Gouden Eeuw. Een tijdperk uit de zeventiende eeuw, waarin Nederland uitgroeide tot een van de belangrijkste landen van de wereld met een sterke handelsmissie, economie en wetenschap. Veel van deze tijdsbeelden zijn tot uitdrukking gebracht op de werken van de grote Meesters. Het Mauritshuis is nu het thuis van de beste Nederlandse schilderkunst uit de ‘Gouden Eeuw’.
In het hart van het stadspaleis ‘Mauritshuis’ in Den Haag bevindt zich de compacte, maar wereldberoemde, collectie. Meesterlijk en sierlijk worden door de gastvrouw de doeken op details besproken. Fascinerend om te horen hoe en op welke wijze deze magistrale werken tot stand zijn gekomen. Meesterwerken van Vermeer het ‘Meisje met de parel’, ‘De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt, ’Het puttertje’ van Fabritius en ‘De stier’ van Potter. Deze werken zijn permanent te zien in de intieme museumzalen van dit zeventiende-eeuwse monumentale stadspaleis. Ook veel eigentijdse of historische werken uit de achttiende, negentiende en twintigste eeuw kunnen daar bewonderd worden, naast de wisseltentoonstellingen van andere musea.

Perfect verlopen
Voor de gasten is een perfect verlopen dag georganiseerd. Op weg naar het Mauritshuis, warempel schuin tegenover het ‘Binnenhof’ in de regentenstad Den Haag zijn de gasten van de ene in de andere verrassing gevallen. De filevrije busreis over Nederlands drukst bereden autowegen, maar wel met fraaie vergezichten, landschappen en ook stedelijke bebouwingen.

Aan het einde van de dag staat nog een rondrit door Den Haag langs een aantal bezienswaardigheden op het programma, waardoor de kennis weer verrijkt of opgefrist wordt. Rond het middaguur in de Maurits Brasserie een overheerlijke en gevarieerde lunch. En op de terugweg een goed belegd broodje en drankje. Op het bezoek aan het Mauritshuis en de wandeling door het Binnenhof met een staatsiefoto kijkt het illustere gezelschap terug op een meer dan geslaagd bezoek. Ook de gastheren Martin en Dinand hebben daartoe zeker een bijdrage geleverd tijdens het bezoek met de Museum Plus Bus.
In goed overleg met het gezelschap is er invulling gegeven aan dit omvangrijk gevarieerd programma, maar ook met momenten voor onderling vermaak en gezelligheid.

Zie hieronder de foto's.
 
 
 

 
 
 
 
Foto's
16/11/2017 Lierop een stapje verder in het ‘Dementievriendelijk” zijn

Op dinsdag 14 november hebben 19 vrijwilligers van de KBO, Dagbesteding “t Höfke, Werkgroep “Zorg” en de Werkgroep “Dementievriendelijk Lierop”, deelgenomen aan een cursus “Dementievriendelijk”.
De cursus werd geven door de organisatie “Samen Dementievriendelijk”.
De cursusleidster was Yvonne Berkers uit Asten vrijwilliger van deze organisatie.
Samen Dementievriendelijk is een landelijke organisatie en heeft als doel de samenleving dementievriendelijker te maken. Inmiddels tellen we landelijke 300.000 dementievriendelijke mensen. In Brabant zijn er maar liefst 60.000 mensen met de ziekte dementie (landelijk 270.000!).
 
De training duurt twee en een half uur en wordt gratis aan vrijwilligers aangeboden.
De inhoud was vooral “Hoe ga ik om met mensen met dementie in mijn omgeving”.
Kort werd er ingegaan op een paar varianten van dementie en wat dementie doet met het brein.
Door middel van afbeeldingen was te zien dat er gaten vallen in het brein van mensen die leiden aan dementie. En elke vorm van dementie heeft weer zijn specifieke klachten.
Duidelijk werd ook dat deze ziekte niet te voorkomen is, maar men kan dit wel vertragen door sociaal actief te zijn.
Ook werden er situaties in de praktijk na gespeeld waarbij het gedrag van de persoon met dementie van belang is. Dementievriendelijk zijn betekent ook dat we gezamenlijk de schouders er onder moeten zetten en eraan moeten blijven werken.
 
Alle vrijwilligers die de training gevolgd ontvingen een certificaat en mag zich dementievriendelijk noemen.
Al met al was de cursus zeer de moeite waard en de werkgroep dementievriendelijk Lierop denkt er aan om deze cursus ook aan andere doelgroepen aan te bieden.
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
08/11/2017 Mantel - Uit - Dag op 23 november voor onze mantelzorgers
 
Van Truus van Otterdijk kregen we onderstaand bericht dat gericht is aan de Lieropse mantelzorgers...

Beste Mantelzorger,

De maanden november en december zijn “dure” maanden. Daar gaan we wat aan doe in een leuke workshop zelf vloeibaar wasmiddel en wasverzachter en handzeep maken.
We nodigen je daarvoor uit op donderdag 23 november a.s.
De workshop is van 13.30 uur tot ongeveer 16.00 uur bij Onis Kerkstraat 10 in Asten.

Het is handig als je zelf een aantal dingen meeneemt:
- twee schone en lege flacons van wasmiddel of wasverzachter van 1 liter
- een schoon en leeg handzeeppompje.
- een keukenrasp of aardappelschilmesje

Aanmelden en kosten
Voor deze workshop vragen wij een eigen bijdrage van €1,50.
Aanmelden kan tot uiterlijk 20 november.
Voor vragen en aanmelden neem je contact op met Truus van Otterdijk van Onis Steunpunt Mantelzorg 0493 441246 of T.vanOtterdijk@oniswelzijn.nl of met Hanny Nijssen tel. nr.: 0493 694221 of nijssen_h@hotmail.com.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
30/10/2017 Vaste vrije dag voor Anita op woensdag

De inzet en toewijding van Anita als dorpsondersteuner worden enorm gewaardeerd.
Heel veel mensen hebben inmiddels al hulp en steun van haar ontvangen.
 
Officieel heeft Anita een werkweek van 15 uren, maar de praktijk is vaak anders. Vrijwel iedereen weet haar te vinden en dat is natuurlijk ook de bedoeling, maar daardoor werkt zij per week vaak veel meer dan de vastgestelde 15 uren. En dat is dan weer niet de bedoeling!
 
Daarom heeft zij vanaf oktober een vaste dag in de week vrij:
OP WOENSDAG.
 
Dat betekent dat zij op woensdag niet bereikbaar is, maar u kunt natuurlijk wel haar voice-mail inspreken.
 
Wij willen u vragen om die vije dag van Anita te respecteren en er rekening mee te houden.

Bestuur Dorpscoöperatie Lierop Leeft

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
30/10/2017 Ook niet-leden kunnen nu duofiets lenen (voor 10,-)

Het is nu ook voor niet-leden van Lierop Leeft mogelijk om de duofiets te lenen.
Niet-leden betalen € 10,- en kunnen de duofiets reserveren via het formulier op de website.
Op dat formulier kan worden aangevinkt of men wel of niet lid is.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
15/10/2017 Een presentje voor een mantelzorger

Verras ook een mantelzorger in Lierop met een gratis presentje op de Dag van de Mantelzorg

Leef je met iemand samen die langdurig ziek is? Geef je, onbetaald, extra zorg, aandacht en ondersteuning aan een kind of een ouder, of
is er een vriend of buur voor wie je hulp onmisbaar is? Dan noemen we dat mantelzorg. Je kiest er niet voor, het overkomt je.

Op 10 november is de Landelijke Dag van de Mantelzorg. Het thema is “Mantelzorg doe je samen”. De werkgroep mantelzorg, bestaande uit mantelzorgers of vertegenwoordigers van organisaties waar mantelzorgers actief zijn, geeft in de gemeente Asten en Someren aandacht aan deze dag door op zaterdag 11 november mantelzorgers te verrassen met een presentje. Dit wordt bij hem of haar thuis bezorgd.

Ken je een mantelzorger waarvan je vindt dat hij/zij als waardering een presentje verdient? Meldt deze persoon aan.
Elke vorm van het geven van mantelzorg wordt gewaardeerd, hoe groot of klein ook. Een man die 24 uur per dag zorgt voor zijn hulpbehoevende vrouw, maar ook de kleindochter die elke week voor oma de boodschappen doet.

Aanmelden kan tot 29 oktober 2017 bij Onis Steunpunt Mantelzorg.
t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl 
m.lenders@oniswelzijn.nl
Tel. 0493 - 441246 - 0493 - 441253

Meer informatie over mantelzorg: oniswelzijn.nl/mantelzorg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
09/10/2017 Dinsdag 10 oktober, met college praten over Wonen in Lierop

De informatieavond over wonen in Lierop van 5 september heeft nogal wat stof doen opwaaien over wat er wel en niet mogelijk is ons dorp. Als werkgroep Wonen hebben we nadien weer met gemeente en woningbouwvereniging aan tafel gezeten omdat wij duidelijkheid willen krijgen hoe op de eerste plaats de gemeente de behoefte naar huisvesting (koop en huur) gaat invullen. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat er b.v. voor starters geen bouwlocaties worden ingepland.
De gemeente zal morgen tijdens het Dorpsgesprek in de Vurherd, waar het volledige college aanwezig is, wederom een presentatie geven over hun toekomstvisie over wonen/bouwen/huren in Lierop.
De opkomst op 5 september was geweldig en heeft iedereen aan het denken gezet, wij hopen dat we ook nu weer veel betrokkenen uit Lierop kunnen begroeten om met de gemeente in gesprek te gaan.

Tot morgen vanaf 20.00 uur in de Vurherd.

Dorpscoöperatie Lierop Leeft
Werkgroep Wonen


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
09/10/2017 Cursus ‘omgaan met iemand met de ziekte dementie’

Truus van Otterdijk stuurde ons onderstaand bericht...
'Omgaan met een persoon die de ziekte dementie heeft, is niet altijd gemakkelijk.
Naast geheugenproblemen leidt dementie ook tot gedragsveranderingen en -stoornissen. Daarom organiseert Onis Steunpunt Mantelzorg de cursus ‘omgaan met de ziekte dementie’.
De cursus leert inzien waarom mensen met de ziekte dementie zich anders gaan gedragen.
Waarom doen ze dat?
Hoe werken de hersenen in het hoofd van iemand die dementeert.
 
Lees HIER het hele bericht. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
09/10/2017 Geef je op voor Klankbordgroep van 'wensen huurders'

Tijdens en na de informatieavond van 5 september, waar ook woningbouwvereniging (wbv) Wocom aan deel heeft genomen, is aan het licht gekomen dat er behalve bij de (potentiële) Lieropse huurders als ook bij deze wbv veel onduidelijkheid is over de situatie in Lierop.
Het inschrijvingssysteem via Woonisie geeft de wbv niet direct een beeld van hoeveel ingeschrevenen er zijn maar is vooral bedoeld voor de toewijzing van huurwoningen. Daar komt gelukkig verandering in.
Bij de ingeschrevenen voor huurwoningen is er een vrij groot percentage “slapende”. Dat wil zeggen mensen die wellicht in de toekomst een huurwoning willen als de thuissituatie daar aanleiding voor zal geven. Dit is natuurlijk heel terecht en komt ook doordat inschrijven kosteloos is. Maar het geeft ook een vertekend beeld.
In een volgend gesprek heeft de wbv onze werkgroep geadviseerd in Lierop een klankbordgroep van een tiental personen te vormen die de belangen van potentiële en huidige huurders behartigen en dit afstemmen met de wbv en de gemeente.

Met een dergelijke werkgroep hebben ze elders goede ervaring opgedaan en het wekt wederzijds vertrouwen en respect.

Daarom vragen wij of huurders maar zeker ook potentiële huurders zich bij onze werkgroep Wonen willen melden (wonen@lieropleeft.nl) om hier invulling aan te geven.
Vooral wordt aan de jongeren gedacht maar natuurlijk kan iedereen deel uitmaken van de klankbordgroep.

Dorpscoöperatie Lierop Leeft
Werkgroep Wonen 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
04/10/2017 Schrijf je eigen herinneringen
 
Maandag 16 oktober start de cursus ‘Elk leven z’n eigen verhaal’ bij Onis Cursushuis in de Ruchte. In negen bijeenkomsten leert u ervaringen en belevenissen in uw eigen leven om te zetten in een geschreven verhaal. Ieder mens heeft een rugzakje vol ervaringen. Bij het ouder worden groeit de behoefte om iets met die verhalen te doen. Steeds meer mensen kiezen ervoor hun herinneringen aan vroeger op te schrijven.
Soms gaat dat vanzelf en soms is daar een zetje voor nodig.
Tijdens deze cursus krijgt u tips, handreikingen, voorbeelden en oefeningen die dat zetje kunnen geven. Plezier beleven aan schrijven, dat is de basis. Schrijfervaring is niet nodig.
 
De bijeenkomsten zijn eens per maand van 10.00 tot 12.00 uur en worden begeleid door Loek Plas.
De cursus kost 50 euro exclusief materiaal.
 
Opgeven kan bij Onis Cursushuis, Carien van Eijden, 0493-441256 of c.vaneijden@oniswelzijn.nl


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
25/09/2017 Wandelfit Lierop vanaf 3 oktober… wat houdt het in?
Samen op weg naar een gezonde(re) leefstijl
 
Op verschillende plaatsen in Nederland is “Wandelfit” gestart en het blijkt succesvol te zijn.
 
Wat houdt het in?
Dat bewegen gezond is, is inmiddels wetenschappelijk bewezen. Wandelen is daarvan een goed voorbeeld. Iedereen, die kan lopen, kan meedoen.

Waarom Wandelfit?
Onder begeleiding van gezondheids- en beweegdeskundigen wordt er wekelijks een wandeling van circa 45-50 minuten georganiseerd.
Samen wandelen is gezellig, leuk en motiveert.
Deelname is gratis en vrijblijvend.

Wist U dat U met 30 minuten beweging per dag er voor zorgt dat:
- Algemene conditie en uithoudingsvermogen toeneemt;
- Suikerregulatie verbetert
- Bloeddruk verlaagt;
- (chronische) Klachten en pijnen verminderen;
- Fysieke inspanning zorgt voor mentale ontspanning.

Wandelfit vindt elke dinsdag plaats om 13.00 uur vanaf Kerkplein o.b.v. een gezondheidsdeskundige………. 
We starten op 3 oktober.
Na afloop is er gelegenheid om een kop koffie te drinken op eigen kosten.

Voor vragen: 
Anita Hurkmans  06-53668150
Ferd Raaijmakers
Jan de Haas

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
23/09/2017 Deelnemers dagbesteding op bezoek in Nederweert-Eind
Op dinsdag 19 september brachten de deelnemers van de dagbesteding samen met de vrijwilligers een bezoek aan openluchtmuseum De Eynderhoof in Nederweert-Eind. De Eynderhoof is een mooi Peeldorp waar we met een gids terug gingen in de tijd naar zo rond 1900. In het dorp zijn vanuit Limburg veel gebouwen en situaties naar hier overgebracht en opgebouwd. Vrijwilligers zijn actief met het uitvoeren van beroepen waardoor er sprake is van een erg levendig geheel. Zo kwamen wij te weet hoe het mandenvlechten in elkaar steekt en welke materialen en technieken gebruikt worden. In de zomermaanden vond het mandenvlechten plaats en 's winters bij de kachel het stoelen matten. Van de ene oude ambacht gingen we zo naar de andere. Zo was er een smid aanwezig die het een en ander vertelde over hoe een hoefsmid vroeger te werk ging en dat het zeer nauwkeurig kwam. Een klompenmakerij ontbrak ook niet; iedere streek had zijn eigen model klompen. Grappig was dat er een paar klompen bij hingen die gemaakt werden voor een pastoor. Deze waren zwart geverfd met een groot kruis erop geschilderd. Van de bakkerij waar elk weekend nog brood en vlaai gebakken wordt gingen we naar de stroopmakerij waar in een grote ketel eigen gemaakte stroop van suikerbiet en appels stond. De gids vertelde dat rijke mensen daken hadden die voorzien waren van riet met blauwe pannen. Die waren duurder dan de rode pannen. Vroeger werden sommige boerderijen zelfs aan de voorkant voorzien van blauwe pannen en aan de achterkant rode pannen. Dit om de schijn hoog te houden, zoals ook de huizen soms van de voorkant hoger waren dan aan de achterkant. Intussen was het tijd geworden voor een kopje koffie met Limburgse vlaai die in de bakkerij gebakken werd. Verder werd er nog een bezoek gebracht aan een zagerij en koperslagerij.
Alles over hoe het vroeger te werk ging werd - overgoten met mooie verhalen - gedemonstreerd.
De laatste aanwinst in de Eynderhoof is een kapel. Deze kapel moest wijken voor een weg en is hier weer opgebouwd. Inmiddels was half vijf al gepasseerd en we hadden nog steeds niet alles gezien maar het was tijd om weer voldaan en moe naar Lierop terug te keren.
 
Zie hieronder de foto's.
 
 


Foto's
20/09/2017 Ook woningblokken voor starters en senioren koop en huur
Dinsdag 5 september heeft in de Vurherd onder grote belangstelling de informatieavond over “wonen in Lierop” plaats gevonden.
Werkgroep Wonen van de Dorpscoöperatie, gemeente Someren en de in Lierop actieve woningbouwvereniging Wocom en Mooiland gaven inzicht over wensen en mogelijkheden.
Helaas waren vooral de jeugdigen aanwezigen, die uitkijken naar een volgend CPO project, teleurgesteld omdat de gemeente in Gildewijk geen mogelijkheden ziet voor blokwoningen.
Als werkgroep wonen gaan we aan de slag om toch deze doelgroep, die belangrijk zijn voor de leefbaarheid van Lierop, aan bouwmogelijkheden te helpen.
 
Lees het volledige verslag onder 'Wonen' op Lierop Leeft.

Dorpscoöperatie Lierop Leeft
Werkgroep wonen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


16/09/2017 Aanmelden Mantel Uit Dag vόόr 1 oktober
Truus van Otterdijk stuurde ons het bericht dat er op donderdag 5 oktober een uitstapje is gepland naar het Vogelasiel Someren. Vragen als: wat te doen met een gevonden vogel, hoe worden vogels voorbereid op de terugkeer in de natuur en wat is het Oehoeproject, worden deze middag beantwoord.
Het vogelasiel bevindt zich aan de Philipsbosweg 7, Lierop, vlakbij ingang camping de Somerense Vennen.

Het bezoek is van 13.30 – 15.30 uur. Het vervoer is op eigen gelegenheid en samenkomst bij ingang van de camping.

Aanmelden voor 1 oktober bij Onis Steunpunt Mantelzorg
t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl, tel. 0493 441246 of
Hanny Nijssen: nijssen_h@hotmail.com, tel. 0493-694221

Kosten: 3 euro
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
10/09/2017 Weggooien? Mooi niet
Carien van Eijden stuurde ons namens de Onis Vrijwilligerscentrale onderstaand bericht waarin ze ook Lieropse inwoners uitnodigt…
'De vrijwilligers van Onis Repair Café staan klaar voor het repareren van kleine spullen en licht verstelwerk aan kleding op de volgende data: 13 september bij voetbalvereniging NWC in Asten, 27 september in Woonzorgcentrum Sonnehove Someren, 18 oktober bij Woonzorgcentrum de Lisse in Asten, 8 november en 13 december bij NWC in Asten. Telkens op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur.
Woensdag 11 oktober van 14.00 tot 16.00 uur organiseert Onis Repair Café een speciale fietsverlichtingscampagne. Kapotte lichten van de fiets of scootmobiel worden dan gerepareerd bij voetbalvereniging NWC in Asten; ook voor inwoners uit Lierop.

Kijk ook op de website voor meer info.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


08/09/2017 Eerste reactie op de infoavond Huren en Wonen
Onder de knop 'Wonen' op deze website is een eerste reactie te lezen over de informatieavond die de werkgroep Wonen organiseerde in de Vurherd.
 
Kijk HIER voor de hele informatie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
06/09/2017 Moeite met lezen en/of schrijven?
Er is iets aan te doen!

Ook voor mensen uit Lierop die in Nederland zijn geboren en die moeite hebben met lezen en schrijven, heeft Onis eens per week, een Oefengroep Taal. Een kleine groep mensen oefent, ieder in eigen tempo en eigen niveau met lezen en/of schrijven. Dit doet men onder begeleiding van een deskundige vrijwilliger.
Kun je wel eenvoudige teksten lezen, maar is het lezen van een officiële brief lastig? Heb je moeite met het invullen van een formulier of wil je graag je kleinkinderen voorlezen uit een leuk boek? Vragen je kinderen je te helpen met huiswerk en begrijp je zelf de vragen niet of ken je iemand die moeite heeft met lezen en/of schrijven, bel of mail of kom langs bij Onis Welzijn, Carien van Eijden. Samen met haar wordt gekeken wat het beste bij je past. Let wel: er is iets aan te doen en het helpt je echt verder.
De middag is bij Onis in de Ruchte in Someren, elke dinsdag van 15.00 tot 16.00 uur. Andere tijd in overleg.
 
 
 
 


01/09/2017 Aandacht voor taboe op praten over zelfmoord
 
Anita Hurkmans, onze dorpsondersteuner wijst ons op onderstaande informatie...

Binnenkort begint de landelijke publiekscampagne "De vraag van je leven". Dit moet bijdragen aan het doorbreken van het taboe op praten over zelfmoord, het herkennen van suicidale gedachten en het geven van concrete tips en handvaten over hoe je hiermee kunt omgaan. Het gezamenlijke doel: zorgen dat er in onze regio geen burgers meer radeloos en eenzaam door zelfmoord hoeven te sterven.

Op vrijdag 15 september is in de bibliotheek van Eindhoven een lezing. Wie interesse heeft kan zich via de website van de bibliotheek aanmelden.

Voor meer informatie over dit thema kijk op de website 113 zelfmoordpreventie en GGD Brabant-Zuidoost.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

30/08/2017 Anita wijst nog 's op mantelzorgcompliment van € 100,-

In de gemeente Someren is er door het college weer voor gekozen (net als in 2015 en 2016) om een financieel compliment uit te reiken. Dit compliment dient als blijk van waardering voor de inzet die een mantelzorger doet. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal aanvragen dat wordt gedaan. Het maximale bedrag dat per zorgvrager wordt uitgekeerd bedraagt € 100,00. Een zorgvrager mag dit wel over meerdere mantelzorgers verdelen.

De uitgangspunten zijn:
- het mantelzorgcompliment wordt vormgegeven via een financiële individuele bijdrage;
- mantelzorgers en zorgvragers dienen gezamenlijk één aanvraag in;
- de mantelzorger voldoet aan het criteria; meer dan 8 uur per week, langer dan 3 maanden;
- er is geen indicatie noodzakelijk;
- de hoogte van het bedrag per persoon is afhankelijk van het aantal personen dat zich meldt met een maximum van € 100,- per zorgvrager.
- de zorgvrager moet een inwoner te zijn van de gemeente Someren, de mantelzorger mag wel buiten de gemeente Someren wonen;

Dit jaar is het mantelzorgfonds nieuw!

Het mantelzorgfonds
Hoeft u de € 100- niet persoonlijk te ontvangen, maar vindt u het wel belangrijk dat uw compliment voor andere mantelzorgers beschikbaar is ? Dan kunt u op het aanvraagformulier aangeven dat u de € 100,- wilt storten in het mantelzorgfonds. Vanuit dit fonds zal in samenwerking met het Steunpunt Mantelzorg extra waardering geboden worden aan mantelzorgers. Dit in de vorm van algemene activiteiten.
Hoe het precies vorm krijgt, daar gaan we met het Steunpunt Mantelzorg nog over hebben, maar denk bijvoorbeeld aan een brunch als ontmoeting. 
 
Vorig jaar hoorden we geluiden dat mantelzorgers denken dat ze niet in aanmerking komen aangezien ze dat eerst via het SVB ook niet kwamen. Echter, de criteria in Someren zijn ruimer.
Tot 2015 reikte het SVB het mantelzorgcompliment uit. Daaraan waren enkele criteria verbonden. Zo was een indicatie voor de zorgvrager noodzakelijk en kregen mantelzorgers waarvan de zorgvrager in een instelling woonde (van organisaties zoals Savant, Land van Horne, ORO, SWZ) geen compliment. Veel mantelzorgers zorgen juist voor mensen zonder indicatie. Juist dankzij de inzet van een mantelzorger is er geen indicatie nodig. Maar ook leert de ervaring dat mantelzorgers nog veel zorgen voor hun partner, vader, moeder, zoon of dochter die niet (meer) thuis woont maar in een woonvorm. Denk bijvoorbeeld aan Sonnehove, Eegelshoeve, huizen aan de Munnekenstraat of Sonnehoek. In de gemeente Someren is er daarom voor gekozen om ook deze mantelzorgers te waarderen, ook zij komen in aanmerking.

Aanvraagformulieren staan op de website van de gemeente Someren maar kunnen ook HIER gedownload worden.
Inleveren kan bij de balie van het gemeentehuis.
 
Aanmeldformulieren kunnen nog tot 15 november 2017 ingediend worden.

Zie ook de meest gestelde vragen (en antwoorden). 
 
Mocht U dan nog vragen of hulp hierbij nodig hebben, dan kunt U contact met Anita opnemen (06-53668150).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
22/08/2017 Informatiebijeenkomst Huren en Bouwen op 5 september
Uitnodiging
De werkgroep Wonen van `Dorpscoöperatie Lierop Leeft’, woCom, Mooiland en de gemeente Someren nodigen u uit voor een bijeenkomst met als onderwerp ‘Huren en bouwen in Lierop’. De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 5 september vanaf 19.30 uur in gemeenschapshuis De Vurherd, Offermanstraat 10 in Lierop.

Aanleidingen
In 2016 heeft de werkgroep Wonen de woningbehoefte in Lierop geïnventariseerd. Hieruit bleek dat er behoefte was aan huurwoningen. De verschillende partijen zijn met deze uitkomst aan de slag gegaan en informeren u graag over het vervolg. Daarnaast spelen er diverse ontwikkelingen in het plan Uitbreiding Lierop.

Wat kunt u verwachten?
Tijdens deze bijeenkomst informeert de gemeente u over haar woonbeleid en presenteert woCom de 5 huurwoningen die zij wil bouwen aan het Gildeplein. WoCom en Mooiland geven verder informatie over de wijze van inschrijven en over de landelijke criteria waaraan zij dienen te toetsen. Ook geeft de werkgroep Wonen van de Dorpscoöperatie haar visie op dit onderwerp. Na de pauze informeren we u over de stand van zaken in het plan Uitbreiding Lierop en is er ruimte voor vragen en opmerkingen aan alle aanwezige partijen.

Als u geïnteresseerd bent in dit onderwerp, hopen we u dinsdag 5 september te begroeten.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


24/05/2017 Gezellige middag met de Eegelanders tijdens dagbesteding
 
Tijdens de dagbesteding van dinsdagmiddag 23 mei waren de Eegelanders van Eegelshoeve uit Someren op bezoek. Dit zijn koorleden die ook allemaal op Eegelshoeve woonachtig zijn, o.l.v. Mia van der Loo.
Zij hebben ons een mooie middag bezorgd met voor de pauze allerlei oude, voor de meeste bekende, liederen.
In de pauze was er koffie met gebak en tijd voor een praatje onderling.
Geert kwam zelfs de persoon nog tegen die jaren geleden zijn trouwring nog ooit had gevonden. Hij herkende haar meteen. Na de versnapering zongen zij allemaal zeemansliedjes. Al met al is het erg gezellig geweest! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24/05/2017 Bijeenkomst 'Lichte zorg bieden thuis' op 13 juni

Op 13 juni van 19.00 tot 21.00 uur zal de bijeenkomst ‘lichte zorg bieden thuis: tillen en verplaatsen’ plaatsvinden. Deze bijeenkomst geeft deelnemers inzicht in wat u in uw eigen huis en omgeving aan begeleiding kunt bieden en biedt praktische tips voor (aankomende) mantelzorgers.

Onderwerpen
Alledaagse onderwerpen komen aan de orde. Denk daarbij aan:
- Iemand in en uit een stoel helpen
- Iemand vanuit een rolstoel in een auto helpen of op een stoel
- Veilig wandelen en oversteken met iemand in een rolstoel
- Eigenschappen van een goede rollator
- Iemand in en uit bed helpen

De cursusleidster is fysiotherapeut en in opleiding voor geriatriefysiotherapeut. Daarnaast is ze bekwaam om tilhandelingen te verrichten. Ze demonstreert tijdens de bijeenkomst diverse hulpmiddelen.
maximaal 12 deelnemers, VOL = VOL

Locatie: De Ruchte, Laan ten Roode 71 Someren Dorp

Kosten en aanmelden
Deelname is gratis. Aanmelden kan tot uiterlijk 4 juni bij
Onis Steunpunt mantelzorg:
m.lenders@oniswelzijn.nl 0493 441253 of bij
t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl 0493 441246


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
18/05/2017 ‘Ok die van ons zô wel ‘s..?!…

Wat dinsdagavond op de druk bezochte info-avond over drugs duidelijk werd is dat ook onze Lieropse kinderen of kleinkinderen in de gevarenzone zitten of kunnen komen voor wat betreft het gebruik van drugs. Lierop blijkt geen ‘wit’ dorp te zijn zoals soms wordt beweerd maar ‘doet volop mee’ met de ons omliggende dorpen, dat werd ook duidelijk.
 
Zie het hele verslag van de avond op de website van Lierop Leeft onder Opvoeden & Opgroeien.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
18/05/2017 Koffiedrinken zondag 21 mei in de Vurherd
 
Dorpscoöperatie “Lierop Leeft” organiseert a.s. zondag 21 mei weer het maandelijks koffiedrinken vanaf 10.45 uur tot 12.00 uur.
U bent deze zondag van harte welkom in gemeenschapshuis De Vurherd”. Jan en Helmi Verhoeven van de Spar zorgen weer voor de versnaperingen. Kosten koffie bedraagt € 1,25.18/05/2017 Kennismaken met respijtzorg? Ga dan op 8 juni mee...
 
Kennismaken met respijtzorg? Ga dan 8 juni mee naar zorgtuin d’n Hof in Liessel
 
Voor veel mantelzorgers is het gebruik maken van respijtzorg een grote stap. De aangeboden respijtvoorzieningen moeten immers afgestemd zijn op de wensen en behoeften van mantelzorgers en zorgvragers die gebruik maken van de zorgvoorzieningen.
Om de drempel te verlagen organiseert het Onis steunpunt mantelzorg regelmatig een bezoek aan een organisatie die respijtzorg biedt.

Op 8 juni van 13.30 uur tot 15.30 uur bezoeken we een dagopvang in Liessel Leenselseweg 3a. D’n Hof ligt midden in het groen.

Deelname is 2 euro per persoon. U dient zelf voor vervoer te zorgen. Let op: het aantal deelnemers is maximaal 12 personen.

Wilt u meer weten over het aanbod en de mogelijkheden van respijtzorg? Neem dan vrijblijvend contact op met het steunpunt mantelzorg en of bezoek de website www.oniswelzijn.nl of www.respijtwijzer.nl.

Mantelzorgers kunnen zich aanmelden tot 1 juni bij Onis Steunpunt Mantelzorg;

t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl 0493 441246
m.lenders@oniswelzijn.nl 0493 441253 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
11/05/2017 Info-avond drugs... ‘je zou wel eens versteld kunnen staan’!

Zoals reeds eerder bekend gemaakt zal de infoavond over drugs a.s. dinsdag 16 mei in de Vurherd worden gehouden. De avond begint om 20.00 uur en is voor iedereen vanaf 18 jaar, jongeren, jeugdleiders, ouders, maar óók voor opa's en oma's, want ook zij hebben (klein)kinderen die met drugs te maken kunnen krijgen. Zeg nooit 'neije, dè du die van ons nie...', zoals de kop van de huis-aan-huis flyer aangeeft. Je zou wel eens versteld kunnen staan!

Het doel van de avond is om te komen tot een gezamenlijk gesprek over hoe om te gaan met het gebruik van drugs in ons dorp.
De presentatie van de avond is in handen van Hester Dadema van Helder Theater. Zij zal een aantal sprekers interviewen en bovendien herkenbare scenes spelen.
Matthijs de Croon van Novadic Kentron geeft informatie over soorten drugs en het herkennen van signalen bij het gebruik ervan.
Wijkagent Marianne van Kempen vertelt over de problemen rondom drugs zoals zij die tegenkomt in haar werk.
Bovendien vertellen wethouder Theo Maas en de moeder van Renate van de Burgt over hun ervaringen met drugs bij hun kinderen.

Als op deze avond nog niet al je vragen beantwoord zijn of als je nog graag wilt doorpraten over dit onderwerp. Blijf er dan niet mee zitten. Neem na afloop de flyer mee waarop de verschillende mogelijkheden genoteerd staan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
08/05/2017 Vrijwilligers Lierop Leeft kregen mooie middag aangeboden

Om alle vrijwilligers te bedanken had het bestuur van onze dorpscoöperatie afgelopen zaterdag een vrijwilligersfeest georganiseerd. Om 12.00 uur werd er gestart met een gezamenlijke lunch. Voorzitter Martien Kusters gaf tijdens deze lunch nog eens aan hoe belangrijk alle vrijwilligers zijn voor Lierop Leeft. Zonder vrijwilligers geen Dorpscoöperatie! Na de lunch hield Driek Doezé een presentatie van wat er deze middag op het programma stond.
De vele vrijwilligers werden door hem in 6 groepen verdeeld en voorzien van documentatie die behoorde bij een uitgebreide vragenlijst over vooral Lieropse onderwerpen. De groepen gingen als het ware op excursie in eigen dorp. De trommelslager, de voordeuren van de bestuursleden, de tekeningen op het viaduct, de waterpomp, Herberghe de Coeckepanne, het kapelleke, Nirwana Tuinfeest van lang geleden, Florancia, het kunstwerk in het park, de jeu de boulesbaan bij Henricushof, de Gildewijk, het monumant van Frank Douchette enz. enz. Een grote variatie aan onderdelen kwamen voorbij. Verder moesten er diverse opdrachten vervuld worden en raadsels opgelost.
Na de wandeling (of fietstocht) was er in de Vurherd nog een prachtig optreden van de - nog naamloze - (folk)band van Martien Naus waarin o.a. ook de in Lierop nog wel bekende leerkracht Mariëtte Kroon meespeelde. De aanwezigen genoten zichtbaar van de muziek. In de pauze was er ruimte voor de laatste groepsopdracht waarin fanatiek promotie werd gemaakt voor onze dorpscoöperatie. Na de tweede set maakte Driek de prijswinnaars bekend en werd om 19.00 uur de dag afgesloten.
Met dank aan de organisatie en de deelnemers van deze geslaagde eerste vrijwilligersdag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
03/05/2017 Al in je agenda gezet? 16 mei informatieavond drugs
 
Lees het programma van de avond op de pagina Opvoeden & Opgroeien op deze site.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
30/04/2017 Tot 1 mei aanmelden Cursus omgaan met dementie
 
Truus van Otterdijk stuurde ons onderstaand bericht...
'Op maandag 8 mei om 19.30 uur start de cursus ‘omgaan met iemand met de ziekte dementie’ ook voor mantelzorgers uit Lierop.
Omgaan met een dementerende is niet altijd makkelijk. Naast geheugenproblemen leidt dementie ook tot gedragsstoornissen. De cursus biedt kennis en vaardigheden om hiermee om te gaan.
In drie bijeenkomsten gaat u aan de slag met het begrip dementie, wat zijn de verschijnselen, het verloop van de ziekte en uitleg over diverse benaderingswijzen. Er is uitwisseling met andere mantelzorgers en er wordt gebruik gemaakt van beeldmateriaal.
 
Data: 8, 15, 22 mei - Tijdstip: 19.30 tot 21.30 uur
Waar: Onis, Kerkstraat 10, Asten
Kosten: 10 euro per deelnemer
Per familie kunnen 2 mensen deelnemen. Beperkt aantal plaatsen, 16 deelnemers maximaal.
 
Aanmelden: U kunt nog aanmelden tot 1 mei bij Onis, Steunpunt Mantelzorg, Truus van Otterdijk, (0493) 441246 t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl'.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
28/04/2017 Meer weten over dementie: leen de EHBD koffer!
 
Dementie is een ziekte die veel vragen kan oproepen. Vooral in de beginfase is het lastig om de eerste signalen te herkennen. Is er sprake van vergeetachtigheid of is het toch een vorm van dementie en hoe gaat het dan verder?

Als u hiermee in uw naaste omgeving geconfronteerd wordt dan kan het heel prettig zijn om er wat meer over te lezen. De EHBD koffer kan dan uitkomst bieden.
Deze is vanaf 25-4-2017 te leen bij dorpsondersteuner Anita Hurkmans. De uitleentermijn voor de koffer is 6 weken en alle informatie is ter inzage. Er zijn geen kosten aan verbonden.

De EHBD koffer bevat informatie voor mensen met dementie, mantelzorgers, kinderen, familieleden en andere geïnteresseerden. U vindt hierin folders, brochures, boeken en beeldmateriaal over dementie, het omgaan met mensen met dementie en de hulp- ondersteuningsmogelijkheden die er Someren voor u zijn. Maar ook de verhalen van lotgenoten zoals het boek ‘Ma’ van Hugo Borst, het kinderboek ‘Oma Bellenblaas’ van Margriet Breet en de DVD ‘Dementie heb je niet alleen’, komen misschien van pas.

Wil u de EHBD koffer lenen, of heeft u verdere vragen?
Neem dan contact op Anita Hurkmans 06-53668150


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
26/04/2017 De werkgroep Wonen van Lierop Leeft praat bij
 
Het was omstreeks november vorig jaar dat wij als werkgroep wonen o.a. via deze site een artikel publiceerden over de vorderingen van collectief bouwen in de Gildewijk. Het betreft 8 woningen waarvan 4 starterswoningen, 2 seniorenwoningen en een twee onder een kap woning. Alle woningen zijn inmiddels verkocht. Ondanks de voorspelling dat er gestart zou kunnen worden in februari, is het uiteindelijk gelukt om op 28 maart jongstleden te beginnen met het grondwerk voor deze woningen. Inmiddels zijn de funderingen gestort en is het metselwerk opgetrokken tot aan peil. Ook het grondwerk in en om de woningen is opnieuw aangebracht en zijn de contouren van de toekomstige woningen duidelijk zichtbaar. De twee onder een kap woning met daarnaast de 2 seniorenwoningen worden gebouwd links naast de bestaande 10 CPO woningen. De 4 starterswoningen staan gesitueerd links naast de witte woningen welke aannemer van Wanrooj destijds gebouwd heeft, dus richting de Kromvenweg.

Voor vragen of informatie over het bovenstaande, maar ook voor andere vragen over wonen blijft de werkgroep wonen wonen@lieropleeft.nl je aanspreekpunt en helpt je verder.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
24/04/2017 Mantel-uit-dag op 10 mei, ook voor mantelzorgers uit Lierop
 
Truus van Otterdijk stuurde ons onderstaand bericht…

‘De mantel-uit-dagen vinden meerdere keren per jaar plaats en zijn voor mantelzorgers uit Asten en Someren een fijne, ontspannende middag.
Het aanbod is heel divers. Er wordt bv een bezoek gebracht aan een bedrijf of museum. Er zijn creatieve- en wandelmiddagen. Ook een filmmiddag bestaat tot de mogelijkheden.
Op 10 mei bent u welkom voor een middag van 13.15 uur tot 16.00 uur bowlen in Wapen van Asten.
Eigen bijdrage: 3 euro
Meldt u aan voor 7 mei bij: Hanny Nijssen nijssen_h@hotmail.com, tel 0493-694221 of bij Onis steunpunt mantelzorg, Truus van Otterdijk t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl, tel. 0493 441246
 
Bent u zelf geen mantelzorger maar kent u iemand in uw omgeving biedt haar/hem dan uw hulp aan zodat men deel kan nemen aan deze ontspannende middag’.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
21/04/2017 Dinsdag 16 mei info-avond over drugs in Lierop
 
Drugsgebruik… een steeds groter probleem, ook in Lierop! Als je je afvraagt hoe het gesteld is met het drugsgebruik van jouw kinderen of kleinkinderen en vooral ook hoe hiermee om te gaan dan zet dinsdagavond 16 mei maar alvast in je agenda. Dan organiseert de werkgroep Opvoeden & Opgroeien van Lierop Leeft een info-avond over drugs voor iedereen vanaf 18 jaar. Helder Theater is er ook bij.
Meer informatie over deze avond volgt spoedig.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
05/04/2017 Algemene Ledenvergadering donderdag 6 april
 
Donderdagavond 6 april zal de Algemene Ledenvergadering plaats vinden. De uitnodiging, het verslag van de ALV van vorig jaar 21 april en het jaarverslag van 2016 zijn enkele weken geleden bij de leden huis aan huis bezorgd. Zie hieronder.
Wij verwachten zoveel mogelijk bezoekers voor deze vergadering.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
01/04/2017 Opening Alzheimer Café Peelland met cabaretière Karin Bruers

Van Truus van Otterdijk kregen wij onderstaand bericht...
'Ook voor inwoners uit Lierop opent Het Alzheimer Café Peelland op dinsdag 4 april haar deuren. Speciale gast tijdens de eerste bijeenkomst is cabaretière Karin Bruers. Het Alzheimer Café Peelland vindt voortaan plaats op iedere eerste dinsdag van de maand in dienstencentrum ‘De Beiaard’ aan de Pastoor de Kleijnhof 21 in Asten. Het programma start om 19.30 uur, de zaal gaat een half uur eerder open. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.
Tijdens bijeenkomsten van het Alzheimer Café komen uiteenlopende onderwerpen aan bod, waar mensen met dementie en hun naasten mee te maken krijgen. Zowel mensen met dementie, hun familieleden en vrienden en zorgprofessionals zijn welkom. Naast een lezing, presentatie of interview met bijvoorbeeld iemand uit de zorg of een schrijver kunnen bezoekers meer informatie ophalen via de informatietafel (folders, boeken, dvd’s) en verhalen met elkaar delen. Het programma kent een vast patroon en eindigt rond 21.00 uur.
Karin Bruers is de eerste gast bij het Alzheimer Café Peelland
Bruers is cabaretière, schrijfster en regisseur. Zij is onder andere bekend van Omroep Brabant, “ ’t Benkske” en de Social Salon. Bruers heeft daarnaast een boek geschreven over haar moeder met dementie. Zij vertelt op haar eigen manier over haar ervaringen met dementie.
Meer informatie over Alzheimer Café Peelland is beschikbaar via een eigen Facebookpagina en opvraagbaar via de e-mail alzheimercafepeelland@gmail.com'. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
28/03/2017 Tiny Steenbakkers benoemd tot gezondheidsambassadeur
 
Afgelopen zondag ontving tijdens de eerste Gezondheidsmarkt in Lierop Tiny Steenbakkers de titel van Gezondheidsambassadeur voor de GGD Brabant-Zuidoost. Deze titel wordt haar toegekend voor haar jarenlange inzet bij de Kruisvereniging Someren, Stichting Dokter Eijnatten en de Dorpscoöperatie Lierop Leeft! Van daaruit heeft ze vele mooie gezondheidsinitiatieven mogelijk gemaakt. De uitreiking vond plaats tijdens de Gezondheidsmarkt van de Dorpscoöperatie in bijzijn van wethouder Maas, medebestuursleden, familie en vele dorpsgenoten.
Lees HIER het hele bericht en bekijk de foto's die slaponline maakte.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
27/03/2017 Verslagen 3 bijeenkomsten dementvriendelijk Lierop

Onder de knop 'Zorg' zijn de drie verslagen te lezen van de bijeenkomsten die er zijn geweest naar aanleiding van de intentieverklaring - tijdens de algemene ledenvergadering van 21 april 2016 - die Lierop wil laten groeien tot een dementievriendelijk dorp.
 
Het doel is om mogelijkheden te creëren, zodat mensen met dementie zo lang mogelijk als volwaardige burgers aan de samenleving kunnen blijven deelnemen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
14/03/2017 Zondag 19 maart koffie-uurtje in de Vurherd
 
Dorpscoöperatie “Lierop Leeft” organiseert a.s. zondag 19 maart weer het maandelijks koffiedrinken vanaf 10.45 uur tot 12.00 uur.
U bent deze zondag van harte welkom in gemeenschapshuis De Vurherd”. Jan en Helmi Verhoeven van de Spar zorgen weer voor de versnaperingen. Kosten koffie bedraagt € 1,25.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 14/03/2017 Onderzoek mogelijkheden kleinschalig wonen in Lierop

Onderstaand artikel ook opgenomen onder Wonen met dementie op pagina 'Wonen'
 
Werkgroep onderzoekt mogelijkheden kleinschalige woonvoorziening in Lierop

Wij willen onze leden graag ondersteunen om zolang mogelijk thuis te blijven wonen. Dat kan ook voor mensen met dementie nog een hele tijd lukken. De hulp van een partner of familie en vrienden en wellicht de dorpscoöperatie is daarbij vaak heel belangrijk.
Toch kan er een moment komen dat dit allemaal niet meer lukt en dat gezocht moet worden naar een beschermde woonomgeving met professionele zorg. Wij vinden dat ook in Lierop een mogelijkheid zou moeten worden geboden om te blijven wonen in ons dorp, ook al heb je te maken met dementie.
Daarom is een werkgroep ingesteld die onderzoekt of en zo ja, welke mogelijkheden er zijn om te komen tot een kleinschalige woonvoorziening in Lierop. De werkgroep voert daarom gesprekken met zorgaanbieders en gaat op bezoek bij kleinschalige voorbeelden in bijv. Deurne en Aarle-Rixtel.
Mocht deze oriëntatie voldoende vertrouwen geven op een kans om ook in Lierop een voorziening te realiseren, dan gaan we met professionele hulp kijken of e.e.a. financieel haalbaar is en op welke locatie we een voorziening zouden kunnen realiseren.
Hoewel de vergrijzing en ook het aantal mensen met dementie toeneemt moet eveneens onderzocht worden of er op dit moment voldoende vraag is om ook in Lierop te komen tot een voorziening.
Er ligt dus een flinke opdracht voor de werkgroep!!!!02/03/2017 16 maart bijeenkomst 'Dementievriendelijk Lierop'
 
Uitnodiging gespreksavond op weg naar een 'Dementievriendelijk Lierop.

De werkgroep “Dementievriendelijk Lierop”, waar ook de KBO deel van uitmaakt, organiseert weer een bijeenkomst in het kader van “Op weg naar een dementie vriendelijk Lierop”.
 
Het thema van de avond zal zijn;
“En zo is het begonnen”

In de toekomst zullen we steeds vaker te maken krijgen met mensen met (beginnende) dementie. Vaak weten we niet precies hoe hierop te reageren. Wat zijn de eerste signalen, hoe onderkennen we deze en hoe gaan we ermee om?
 
Op deze informatieavond laten wij u de opname van het toneelstuk “Zoeken” zien, dat in Laarbeek opgevoerd werd. In dit toneelstuk raakt de hoofdpersoon steeds verder de weg kwijt en zien we hoe de omgeving hiermee worstelt.
 
Daarna gaan we naar aanleiding van dit toneelstuk met elkaar in gesprek. Truus van Otterdijk van Steunpunt Mantelzorg (Onis) en Sanne Stultjens casemanager dementie ( Savant) zijn de gespreksleiders. Door er met elkaar over te praten, proberen we om onwetendheid weg te nemen en te bevorderen dat mensen zo lang mogelijk kunnen blijven wonen in Lierop.
 
De opzet van de avond is als volgt.
1. Opening.
2. Film toneelstuk; “Zoeken”.
3. Pauze.
4. Gesprek onder leiding van Sanne Stultjens en Truus van Otterdijk.
5. Sluiting.

U wordt van harte uitgenodigd op deze bijeenkomst.
 
Deze is op donderdag 16 maart in gemeenschapshuis De Vurherd, Offermansstraat 10 te Lierop
Aanvang 19.30 uur en rond 21.30 uur sluiten we af.
 
Werkgroep “Dementie Vriendelijk Lierop”.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
12/02/2017 Voor 16 februari opgeven voor Diner van 21 februari

Van onze dorpsondersteuner Anita Hurkmans kregen we onderstaand bericht...
'In verband met de carnaval op de laatste dinsdag van de maand februari (28), hebben we het maandelijks etentje verschoven naar de dinsdag ervoor, de 21ste. Hierbij nodig ik U weer van harte uit en hoor ik graag of U weer wilt aanschuiven. Stuur ook even mee of U kiest voor vlees of vis....'. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
12/02/2017 Zondag 19 februari Koffie-uurtje in De Vurherd

Dorpscoöperatie “Lierop Leeft” organiseert a.s. zondag 19 februari weer het maandelijks koffiedrinken vanaf 10.45 uur tot 12.00 uur.
U bent van harte welkom deze zondag in gemeenschapshuis ; De Vurherd”.
Jan en Helmi Verhoeven van de Spar zorgen weer voor de versnaperingen
Kosten koffie bedraagt € 1,25
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
06/02/2017 Mantel - uit – dag ook voor Lieropse mantelzorgers
 
Verwenmoment speciaal voor U!
 
Op woensdag 15 maart 2017 van 10.45 uur tot ongeveer 14.30 uur zijn mantelzorgers te gast in de Salon op het Varendonck College Kanaalstraat 12 te Someren.

U kunt kiezen uit de behandelingen:
1. Haren wassen en föhnen
2. Manicuren van uw nagels
3. Een gezichtsmasker
De behandelingen worden uitgevoerd door leerlingen die de opleiding UITERLIJKE VERZORGING volgen.

U kunt 2 voorkeursbehandelingen doorgeven. U mag ook komen en geen behandelingen nemen. Bij meerdere aanmeldingen wordt geprobeerd een tweede verwendag te plannen. Voor een lunch wordt gezorgd. De eigen bijdrage is € 3,-.

Aanmelden vóór 8 maart 2017 bij:
. Onis Steunpunt Mantelzorg, tel. 0493 441246 of via email t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl
. Hanny Nijssen, tel. 0493 694221 of via email nijssen_h@hotmail.com

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
21/01/2017 Ook in 2017 Diner 55 Plus

Ook in 2017 wordt er weer maandelijks een etentje georganiseerd voor 55-plussers bij Nelly van Oosterhout. Op dinsdag 31 januari van 17.00 tot 19.00 uur is het weer zover.
Aanmelden kan t/m donderdag 26 januari via mail naar dorpsondersteuner@lieropleeft.nl of via een antwoordstrookje in de brievenbus van Anita in de entreehal van Henricushof.
Zie HIER de hele info en antwoordstrookje. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
07/01/2017 Zondag 15 januari koffiedrinken in de Vurherd
 
A.s. zondag 15 januari vanaf 10.45 tot 12.00 uur is het weer koffiedrinken in de Vurherd. E.e.a. wordt weer georganiseerd door de dorpscoöperatie Lierop Leeft. Jan en Helmie Verhoeven van de SPAR zorgen weer voor de versnaperingen. De koffie is voor de speciale prijs van 1,25.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
24/12/2016 Verslag vervolgbijeenkomst dementievriendelijk Lierop
Nadat tijdens de ledenvergadering van 21 april j.l. door de aanwezige leden van de dorpscoöperatie toestemming gegeven werd alle mogelijkheden te onderzoeken om te komen tot een dementievriendelijk Lierop, werd op 13 oktober een avond over dit onderwerp georganiseerd door de dorpscoöperatie en KBO Lierop. Ellen van Bree gaf tijdens deze bijeenkomst namens de GGD een mooie en vooral nuttige presentatie en Dré de Kort, vrijwilliger dementievriendelijk Bladel en ambassadeur dementie gaf daarna uitleg op praktische vragen bij het opzetten van een dementievriendelijk dorp. Vervolgens ging men in groepjes uiteen en volgde er aan de hand van diverse stellingen een discussie. Na inventarisatie van deze stellingen bleek dat er met name behoefte was aan meer kennis over dementie en bejegening.

Op 8 december vond in de Vurherd een vervolgbijeenkomst plaats waarbij 25 personen aanwezig waren. Op deze avond werden voor de pauze 3 presentaties gegeven. Sanne Stultjens, casemanager van Savant, vertelde een en ander over een aantal vormen van dementie (er bestaan zo’n 50 vormen!) en de diagnostiek. Vivian de Vree, casemanager bij de Zorgboog, ging met name in op de omgang met mensen die lijden aan dementie. Centraal daarbij staan begrip en meetellen. In de presentatie van Truus van Otterdijk van steunpunt mantelzorg Onis Welzijn, stonden ervaringen en ondersteuning van de mantelzorger centraal.

Na beantwoording van een aantal vragen van de aanwezigen, over o.a. bejegening en diagnosticeren, kwam de centrale vraag aan de orde: Hoe nu verder, wat moet/kan er aangepakt worden? Hierbij werden een aantal suggesties geopperd waarmee de een tijdens deze bijeenkomst geformeerde werkgroep onder leiding van Tiny Steenbakkers aan de slag gaat. In de werkgroep hebben tot nu toe naast Tiny tevens zitting Riek v. Bussel, Annerieke Driessen, Anne van Putten, Annie van de Eikhof, Nellie Berkers en Annette Maas, aan te vullen met leden van de initiatiefgroep Driek Doezé, Ferd Raaymakers, Sigrid v. Otterdijk en Anita Hurkmans. Mochten er nog mensen bij het lezen van dit bericht geïnteresseerd zijn dan kunnen zij zich tot 31 december nog opgeven bij Tiny Steenbakkers.

Naast deze werkgroep is de projectgroep 24-uurs zorg, in het kader van ‘wonen met dementie’, al enige tijd de mogelijkheden van een vorm van deze zorg in Lierop aan het onderzoeken. Zorg begint natuurlijk al in de thuissituatie, maar op een gegeven moment kan dit niet meer haalbaar zijn. Dan zou een woonvorm met 24-uurs zorg in Lierop een gewenste oplossing zijn. Annette Maas en Annie van de Eikhof gaven aan dat zij ook graag willen meedenken met de huidige leden van deze projectgroep. Wordt vervolgd in 2017 waarin dit thema een belangrijke plaats zal innemen bij onze dorpscoöperatie.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
23/12/2016 Feestelijke middag dagbesteding “t Höfke
Dinsdagmiddag 20 december werd een feestelijke middag voor dagbesteding ’t Höfke.
Niet alleen de deelnemers aan de dagbesteding waren aanwezig maar ook inwoners van Henricus Hof, mensen die gebruik maken van het dagelijks eetpunt en enkele genodigden.
De middag stond geheel in het teken van muziek en werd gesponsord door de Heer v.d. Ven en door de firma Smitma.
Tonny Wijnands, troubadour uit Zeilberg, trad deze middag op in, zoals hij zei “het “AHOY” van Lierop”.
Met zijn liedjes en anekdotes - doorspekt met de nodige Brabantse humor - maakte hij veel los bij de aanwezigen. Zichtbaar werd er genoten van zijn optreden wat bij velen herinneringen uit vroegere tijden ophaalde en emoties en lachspieren losmaakte.
Zo vielen de Maria en Kerstliedjes die hij zong zeer in de smaak en er werd dan ook uit volle borst meegezongen.
Tussendoor werd er genoten van een kopje koffie en een heerlijk stukje vlaai..
Nadat Tonny Wijnands met de woorden: “ger gedaon” tegen de klok van vier uur iedereen fijne kerstdagen en een goede gezondheid wenste, kwam er een einde aan een geslaagde middag met een tintje kerstsfeer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


13/12/2016 Zondag 18 december koffiedrinken in de Vurherd
A.s. zondag 18 december vanaf 10.45 uur is het weer koffiedrinken in de Vurherd. E.e.a. wordt weer georganiseerd door de dorpscoöperatie Lierop Leeft. Jan en Helmie Verhoeven van de SPAR zorgen weer voor de versnaperingen. De koffie is voor de speciale prijs van 1,-.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


17/11/2016 Deelnemers dagbesteding 't Höfke op bezoek in gemeentehuis
Dinsdagmiddag 15 november waren de deelnemers van dagbesteding “t Höfke op uitnodiging van wethouder Gonnie van Bussel te gast in het gemeentehuis.
Voordat Gonnie v. Bussel wethouder werd was zij zelf als vrijwilliger begeleider bij de dagbesteding.
 
Na de ontvangst met koffie en cake werd de tentoonstelling ‘Beeldenarchief gemeente Someren’ van Heemkundekring De Vonder Asten-Someren bekeken. Johan Smits en Peter de Groot van de Vonder verzorgden de rondleiding en gaven tekst en uitleg. Het gaf een goed beeld over het leven van weleer. Vele foto’s hadden betrekking op Lierop en voor de aanwezigen was het dan ook heel herkenbaar en werden lang vervlogen herinneringen weer levend.
 
Na de rondleiding werd nog de film over Lierop getoond uit 1957 die destijds in opdracht van de Bosgalm gemaakt werd. Ook hier was een en al herkenning.
 
De mensen genoten deze middag op het gemeentehuis en het was ruim over 4 uur toen men weer naar Lierop vertrok.
 
Zie ook de foto's die gemaakt werden door Rob Fritsen (Siris) en Tiny Steenbakkers.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


13/11/2016 Actie voor betaalbaar huren in Lierop en ontwikkelingen van de CPO vereniging
Als werkgroep wonen van de Dorpscoöperatie Lierop Leeft vinden wij het belangrijk de leefbaarheid in Lierop te garanderen.
Een belangrijk aspect is het creëren van voldoende woonruimte in diverse prijsklassen, zowel huur- als koopwoningen voor jong en oud. Dit om te voorkomen dat Lieroppenaren noodgedwongen Lierop zouden moeten verlaten, wat de leefbaarheid van Lierop niet ten goede komt.
 
Voor betaalbaar huren in Lierop gaan we a.s. dinsdag 15 november opnieuw in gesprek met Gemeente en WoCom. We proberen alle huurvarianten aan de orde te stellen en houden je via deze site op de hoogte van de behaalde resultaten.
Ook willen wij je graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen van de CPO vereniging, die zich bezig houdt met het collectief bouwen van woningen.
Op dit moment is de vereniging in navolging van de eerste 10 CPO woningen, welke inmiddels bewoond zijn, al ver gevorderd met de ontwikkeling van het volgende plan.
Het betreft 8 woningen waarvan 4 starterswoningen, 2 seniorenwoningen en een twee onder een kap woning.
De planning is dat in februari 2017 de schop in de grond gaat en dus gestart gaat worden met bouwen.
Voor de tweekapper is de CPO vereniging nog op zoek naar gegadigden daar deze tot op heden nog niet vergeven is.
Heb je interesse voor deze woning, neem dan contact op met de CPO vereniging via Mike Berkvens, tel. 06 15905034 of mb_berkvens@hotmail.com.
Bij interesse graag snelle reactie.
 
 
Voor vragen over het bovenstaande, maar ook voor andere vragen over wonen blijft de werkgroep wonen wonen@lieropleeft.nl je aanspreekpunt en helpt je verder.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


11/11/2016 Als lid van Lierop Leeft 5% korting op zorgverzekering
De komende tijd worden ook in Lierop weer keuzes gemaakt in welke zorgverzekering het beste past bij de verwachtingen van het komende jaar.
 
We hebben nu met CZ afgesproken dat, als je lid bent van Lierop Leeft, je bij hen een extra korting van 5% op je basisverzekering krijgt. Deze korting krijg je ook als je lid bent van d KBO maar kan niet ‘gestapeld’ worden. Je krijgt maar één keer korting.

Hieronder een toelichting voor het gebruikmaken van de korting bij CZ
1. Begin met www.cz.nl/offertecollectief dan krijg je een scherm met ‘Volledig collectief verzekerd bij CZ’;
2. Bereken uw premie; dit aanklikken dan volgt het scherm: ‘Vertel ons uw situatie’. Eerst geboortedatum invullen en onder collectieve verzekering:
3. Daar het collectiviteitsnummer 5132789 intoetsen; dan komt er in het groen ‘we hebben uw collectiviteit Koepel Zorgcoöperaties Zuid-Nederland gevonden’;
4. De vervolgstappen spreken voor zich.

Zie eventueel ook de flyer ‘Koepel Zorgcoöperaties Zuid-Nederland en CZ maken het u makkelijk’.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


08/11/2016 Ze hadden een gezellig dagje uit, onze ouderen
Afgelopen vrijdag 4 november werden een aantal ouderen uit Lierop en Someren-Heide getrakteerd op een dagje uit. Ze bezochten het Klok en Peel museum in Asten en hadden onder de klanken van mooi orgelspel een heerlijke lunch in het restaurant van golfbaan De Swinkelsche.
Later op de middag werden ze nog vermaakt door het duo Plus Minus die hun programma helemaal aangepast hadden aan de groep wat flink op de lachspieren werkte.

Zie HIER het hele verslag.

Zie ook enkele foto's...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


02/11/2016 Een Eerste Hulp Bij Dementie informatiekoffer
Truus van Otterdijk stuurde ons een bericht over de Eerste Hulp Bij Dementie informatiekoffer; interessant voor een dementievriendelijk Lierop waarvoor 13 oktober j.l. in Lierop een drukbezochte informatie-avond heeft plaatsgevonden…
‘Dementie is een ziekte die veel vragen kan oproepen. Wat houdt het in en hoe kun je er het beste mee omgaan? Ook als u in uw naaste omgeving geconfronteerd wordt met iemand met dementie kan het heel prettig zijn om informatie en praktische tips te krijgen. In de Eerste Hulp Bij Dementie koffer zit niet alleen informatie, maar ook verhalen van lotgenoten, een DVD met filmfragmenten en een CD met luisterliedjes. Een kinderboek in de koffer legt op een eenvoudige en duidelijke wijze aan kinderen uit wat dementie is. De EHBD koffer bevat informatie voor mensen met dementie, mantelzorgers, kinderen, familieleden en andere geïnteresseerden.
Bij het Steunpunt Mantelzorg van Onis in Asten en Someren kunt u de EHBD koffer lenen. De uitleentermijn voor de koffer is 6 weken en alle informatie is ter inzage. Er zijn geen kosten aan verbonden. Wel ondertekent u de uitleenvoorwaarden. Indien u belangstelling heeft voor de EHBD koffer, dan kunt u contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg in Asten: Truus van Otterdijk, Onis, (0493) 441246, t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl, of Steunpunt Mantelzorg in Someren, Marianne Lenders, Onis, (0493) 441253, m.lenders@oniswelzijn.nl’.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


23/10/2016 Zorg jij als (ex) mantelzorger ook goed voor jezelf?

Yin Yoga, ontspanningsoefeningen voor (ex) mantelzorgers

Truus van Otterdijk stuurde ons onderstaand bericht over Yin Yoga...
Kun jij spanning voelen in je lichaam en tot ontspanning komen? Waar zit je ademhaling?
Yin yoga is een oase in onze actieve levensstijl. In plaats van altijd maar iets “doen” kom je tot gewoon mogen “zijn”. Je leert om te luisteren naar jouw lichaam.
Je mag je overgeven aan de houding en het moment aanvaarden zoals het is. Ademhalingsoefeningen en meditatieve sfeer helpen je om dichter bij jezelf te komen.
De voordelen van Yin yoga zijn:
• Geeft een diepe lichamelijke ontspanning.
• Brengt stilte waardoor je mag ontdekken wat er in je lijf gebeurd zowel fysiek, psychisch als emotioneel.
• Schakelt stress en vermoeidheid uit
• Geeft kracht en flexibiliteit.
• Geeft balans in zenuw- en immuunsysteem.

Het aanbod geldt voor(ex) mantelzorgers uit Asten en Someren (Lierop).
Bij voldoende deelnemers, max. 10, gaat de cursus van start.
Locatie : Someren-Dorp - Tijd: 19.00 – 20.30 uur
Data: Woensdag 9, 16, 23, 30 november en 7 en 14 december 2016
Kosten : € 17,50 - Matjes zijn aanwezig

Wanneer u interesse heeft in deze cursus kunt u zich opgeven voor 1 november bij Onis steunpunt mantelzorg:
Asten: T. van Otterdijk - 441246 - t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl
Someren: M. Lenders - 441253 - m.lenders@oniswelzijn.nl

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


19/10/2016 “Een plantje voor een mantelzorger”
Verrast u ook een mantelzorger in Lierop met een gratis plantje op de Dag van de Mantelzorg?

Leef je met iemand samen die langdurig ziek is? Geef je, onbetaald, extra zorg, aandacht en ondersteuning aan een kind of een ouder, of is er een vriend of buur voor wie je hulp onmisbaar is? Dan noemen we dat mantelzorg. Je kiest er niet voor, het overkomt je.

Op 10 november is de Landelijke Dag van de Mantelzorg. De werkgroep mantelzorg, bestaande uit mantelzorgers of vertegenwoordigers van organisaties waar mantelzorgers actief zijn, wil ook graag in Asten en Someren aandacht geven aan deze dag. In Asten en Someren kan men daarom mantelzorgers op 12 november verrassen met een plantje.
Elke vorm van het geven van mantelzorg wordt gewaardeerd, hoe groot of klein. Een man die 24 uur per dag zorgt voor zijn hulpbehoevende vrouw, maar ook de kleindochter die elke week voor oma de boodschappen doet. Juist door het uitreiken van de plant kan aan alle mantelzorgers aandacht gegeven worden.

Kent u een mantelzorger waarvan u vindt dat hij/zij als waardering een plantje verdient? Op 12 november wordt er dan door vrijwilligers een plant bij hem of haar thuis bezorgd.
Aanmelden voor de plant kan tot 29 oktober 2016 bij Onis, steunpunt Mantelzorg.
Via email: t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl of m.lenders@oniswelzijn.nl
Telefonisch: 0493 441246 of 441253
Meer informatie over mantelzorg: oniswelzijn.nl/mantelzorg

Naast deze actie van de werkgroep mantelzorg is er ook een waardering vanuit de gemeenten Asten en Someren. Voor mantelzorgers die voldoen aan de criteria kan een mantelzorgcompliment in de vorm van een bedrag van max. €100,- aangevraagd worden. Graag attenderen wij u via deze weg op de mogelijkheid. Informatie is te vinden op de websites van de gemeente.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


17/10/2016 Start naaiclub voor ervaren & onervaren, voor jong en oud
Truus van Otterdijk en Manon Vogel stuurde ons onderstaand bericht...
'Zin om weer iets nieuws te maken? De Lieropse naaiclub gaat weer van start. Geen ervaring en geen machine, maar wel geïnteresseerd? Dan kun je ook meedoen!
Vanaf maandag 7 november komt de naaiclub weer 6x bij elkaar in de Vurherd. De bedoeling is 2x per maand samen te komen, m.u.v. feestdagen. Iedereen neemt de eigen naaimachine, verlengsnoer en materialen mee. Voor beginners staat er een leenmachine ter beschikking. Je hoeft echt geen ervaring te hebben; we helpen elkaar vooruit met tips en inspiratie. Op de foto wat resultaten van vorig jaar.
Wanneer: 2x per maand op maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur.
Kosten: Deelname voor 6 avonden is € 26,- en is inclusief een kop koffie/thee.
Aanmelden: bij Truus van Otterdijk via tel.nr. 331789 of tvotterdijk@hiccup.nl of bij Manon Vogel via manonvogel@yahoo.com.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


14/10/2016 Goed bezochte avond over dementie-vriendelijk Lierop
Zo’n 80 geïnteresseerden waren aanwezig tijdens de informatieavond ‘Op weg naar een dement-vriendelijk Lierop’ die gisterenavond door KBO en dorpscoöperatie in de Vurherd georganiseerd werd. Een goede opkomst, dus een teken dat dit onderwerp bij de mensen in Lierop, zowel jong als oud, ‘leeft’. Hoe gaan we om met mensen die het niet allemaal meer weten? Hoe zit het met de bewustwording en wat is belangrijk voor een dement-vriendelijk Lierop? Na de opening van de avond door Martien Kusters was het Ellen van Bree (GGD) die middels een powerpointpresentatie en film een toelichting gaf over wat een en ander inhoudt. Lierop zou volgens de statistieken op dit moment 31 dementerenden hebben wat tot 2040 zal stijgen naar 85! Na deze interessante presentatie was er een interview tussen Martien Kusters en Dré de Kort, vrijwilliger van dementie-vriendelijk Bladel en ambassadeur dementie. Hierin kwamen diverse praktische zaken naar voren die Dré meegemaakt heeft met betrekking tot dit onderwerp. Na de pauze werd de avond voortgezet met een discussie over diverse stellingen over dementievriendelijk Lierop. Voor deze discussie werden de aanwezigen verdeeld over ’n achttal groepen. Het is de bedoeling dat de uitkomst van deze discussie meegenomen zal worden in de vervolgstappen die gezet gaan worden. Deze uitkomst zal t.z.t. nader toegelicht worden.
Wie wil weten hoe dementvriendelijk hij of zij nu al is kan HIER de test doen voor zichzelf. Ook vindt je daar heel bruikbare tips.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


11/10/2016 Onderhoud ventilatiesystemen in Lieropse woningen belangrijk
Heel veel woningen hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Deze systemen moeten regelmatig schoon gemaakt worden. Reinigen/vervangen van de filters in de ventilatiekasten is niet zo moeilijk maar het reinigen van de in- en uitblaasventielen is al lastiger terwijl het reinigen van kanalen alleen door gespecialiseerde bedrijven kan gebeuren. Onze werkgroep Wonen van Lierop Leeft heeft van een inwoner van Lierop het verzoek gekregen om mensen te bundelen om zo gezamenlijk een opdracht te verstrekken aan een bedrijf tegen een acceptabel bedrag.
We hebben een bedrijf benadert die voorstellen om jaarlijks de ventilatiekast te inspecteren, tweejaarlijks de in- en uitblaasventielen te reinigen en om de acht jaar de kanalen (droog) te reinigen. Korting is te bedingen als het bedrijf op één dag diverse adressen in Lierop kan bezoeken.
 
Als u belangstelling heeft om hierin mee te doen vraag ik contact op te nemen Toon van den Hurk, tel. 06-37330551 of toonhurk15@gmail.com
 
Behalve kennisgeving via Lierop Leeft zal dit ook geplaatst worden op de site van slaponline.
Verdere begeleiding door Toon zal op vrijwillige basis zijn en wordt niet aangestuurd door Lierop Leeft.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
10/10/2016 Vrijwilligers (fietsmaatjes) gevraagd voor duofiets
Fietsmaatjes worden ingezet voor de duofiets die halverwege dit jaar door de dorpscoöperatie in gebruik is genomen.
Deze fiets bewijst elke week zijn dienst.
Mensen die niet meer durven of kunnen fietsen kunnen beroep doen op deze fiets.
 
Er zijn echter bijrijders (fietsmaatjes) nodig om af en toe ‘s met deze mensen te gaan fietsen.
De fiets heeft accu-ondersteuning, dus gemak dient de mens. Op deze website kan de fiets via een online reserveringssysteem ingepland worden.
De fiets is gestald in zorgboerderij Florançia aan de Heesvenstraat.
 
Dus:
Heb je tijd en zin om af en toe als bijrijder mee te gaan fietsen, geef je dan op via een mail naar dorpsondersteuner@lieropleeft.nl of spreek Anita Hurkmans aan (tel. 06-53668150).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


03/10/2016 Lettersoeplezing over mensen die moeite hebben met lezen en schrijven
Onis welzijn stuurde ons onderstaand bericht...

'Ook in uw eigen omgeving en in uw (vrijwilligers-)werk komt u mensen tegen die laaggeletterd zijn, mogelijk zonder dit te herkennen. Mensen die onze taal minder vaardig zijn, hebben veel trucjes om dit te verbergen.
Wij willen u daarvan bewust laten zijn en u een handvat geven hoe hiermee om te gaan in uw dagelijkse leven en uw (vrijwilligers-)werk.
Werk je als professional of als vrijwilliger veel met mensen, sluit dan op maandag 17 of dinsdag 18 oktober aan bij de Lettersoeplezing.

Twee mensen die jarenlang moeite hadden met lezen en schrijven, vertellen hun eigen verhaal. Zij vertellen hoe zij zich jarenlang staande wisten te houden in de huidige maatschappij en geven inzicht in hoe je met mensen, die moeite hebben met lezen en schrijven, kunt omgaan in je werk of vrijwilligerswerk. In het tweede deel van deze lezing wordt in kleine groepjes besproken hoe je laaggeletterdheid kunt signaleren bij iemand.
 
De bijeenkomst is op maandag in de bibliotheek in Someren en op dinsdag in de bibliotheek in Asten van 12.00 tot 14.00 uur en is gratis bij te wonen.
Opgeven is wel noodzakelijk bij:
Onis, Carien van Eijden, c.vaneijden@oniswelzijn.nl, 0493-441256
en Bibliotheek Helmond Peel, Sonja Trapman, s.trapman@bibliotheekhelmondpeel.nl.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


25/09/2016 Vanaf 6 oktober weer elke donderdag inloopochtend in Vurherd
Vanaf 6 oktober is iedereen elke donderdag vanaf 10.00 uur weer welkom bij de inloopochtend in de Vurherd.
We nodigen iedereen uit om gezellig een kopje koffie te komen drinken. Lierop Leeft en KBO-Lierop hopen u in de herfst- en wintermaanden veelvuldig welkom te mogen heten.
 
Er komen ook nog een aantal speciale inloopochtenden die in het teken staan van een thema of interessant onderwerp.
We houden u op de hoogte.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


23/09/2016 Uitstapje voor jongeren die opgroeien met zorg
Truus van Otterdijk stuurde ons het verzoek onderstaand bericht te plaatsen...
 
'Zaterdag 8 oktober tussen 14.00 en 18.00 uur kunnen jongeren tussen 10 en 23 jaar uit Asten, Someren en Lierop, die opgroeien met extra zorg, ook wel jonge mantelzorgers genoemd, gratis meedoen aan leuke activiteiten. Zo is er een zeskamp met allerlei spellen en een speurtocht. We sluiten de dag af met een lekker frietje en een snack.
De activiteiten zijn georganiseerd in Valkenswaard. Heb je geen vervoer, dan regelt Onis Jongerenwerk dat voor je.
 
Jonge mantelzorgers zijn kinderen of jongeren die een gezins- of familielid hebben die dagelijkse zorg nodig heeft. Denk aan een gehandicapt broertje of zusje, een vader of moeder met een ernstige ziekte of iemand in de familie met een psychische stoornis. Het kan ook zijn dat de ouders een vechtscheiding hebben of er één ouder weg gevallen is. Die kinderen groeien op met zorg. Al deze kinderen verdienen het om een dag onbezorgd te genieten.
 
Ben jij een jonge mantelzorger of ken jij iemand die het verdient om aan deze dag deel te nemen, meld dit dan bij Onis Jongerenwerk, Frans van den Boomen, f.vandenboomen@oniswelzijn.nl'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


19/09/2016 5 oktober informatieavond over “brainblocks”
 
Voor mantelzorgers en geïnteresseerden uit Someren, Asten en Lierop is er op woensdag 5 oktober van 19.30 tot 21.00 uur in de Ruchte in Someren een informatieavond over “brainblocks” voor maximaal 10 deelnemers.
Brainblock is een ‘toolbox’ om met kinderen, jongeren en volwassenen met autisme en met mensen in hun omgeving te kunnen praten over autisme. Een beeldend middel dat mensen met autisme helpt zichzelf – in relatie tot anderen – beter te begrijpen. Wat werkt er bij hen anders dan bij mensen zonder autisme? Welke gevolgen heeft dat voor hun functioneren in het dagelijkse leven? En hoe maak je duidelijk wat je wilt?
U kunt zich aanmelden voor 30 september bij het Onis Steunpunt mantelzorg Asten/Someren.
Via email: m.lenders@oniswelzijn.nl of t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl of telefoonnummer: 0493 441253 of 0493 441246.
De eigen bijdrage is € 2,50.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


15/09/2016 Op weg naar een dementie-vriendelijk Lierop op 13 oktober
Hoe maken we het leven van mensen met dementie en hun naasten gemakkelijker...

Dementie is een hersenaandoening die je langzaam maar zeker afhankelijk maakt van de zorg van anderen.
Voor en na de diagnose is een proces van veel onzekerheid, pijn, verdriet en eenzaamheid.
Steeds vaker zullen mensen met dementie tussen ons wonen. Zij zijn familie, partner, vriend, sportmaat, lid van een vereniging etc.
Wat betekent het voor deze mensen als de wereld om je heen steeds verwarrender en bedreigender wordt en je de regie over je leven verliest?
Iedereen, van buurman tot ondernemer, van gemeente tot vereniging, kan iets doen om ervoor te zorgen dat mensen met dementie en hun naasten een volwaardig lid
van onze samenleving zijn.

Tijdens de laatste algemene ledenvergadering van de dorpscoöperatie Lierop Leeft op 21 april j.l. hebben de leden ingestemd met het voorstel om alle mogelijkheden te onderzoeken om te komen tot een dementie-vriendelijk Lierop.
Wat een dementie-vriendelijk Lierop betekent willen we graag bespreken met familieleden van dementerenden, mantelzorgers, leden van verenigingen, ondernemers, zorgaanbieders en met alle mensen die meer willen weten over dit onderwerp en die zich betrokken voelen.
Daarom organiseert de dorpscoöperatie “Lierop Leeft´ in samenwerking met KBO-Lierop een informatieavond met als thema “Op weg naar een dementie-vriendelijk Lierop”.

Deze bijeenkomst vindt plaats op donderdag 13 oktober in gemeenschapshuis; “De Vurherd” van 19.00 tot 21.00 uur.
Aan deze avond verleent de GGD haar medewerking.
Er wordt een film getoond waarin duidelijk wordt hoe het gedrag anders wordt bij dementie.
Ook is er een ervaringsdeskundige die vertelt wat het betekent om een dementie-vriendelijk dorp te zijn.
Tot slot discussiëren de aanwezigen over het thema “Op weg naar een dementie-vriendelijk Lierop”.

Zodra het programma voor deze avond definitief is volgt hierover meer informatie.
Noteer alvast de datum 13 oktober 19.00 uur in uw agenda!


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
14/09/2016 Zondag 18 september koffiedrinken in de Vurherd
Dorpscoöperatie “Lierop Leeft” organiseert a.s. zondag 18 september weer het maandelijks koffiedrinken vanaf 10.45 uur in de Vurherd.
Jan en Helmie Verhoeven van de Spar zorgen weer voor de versnaperingen.
Kosten koffie bedraagt € 1,-.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


11/09/2016 55 Plus Diner voortaan bij Nelly van Oosterhout
Na een rustperiode van een paar maanden gaan we eind september weer van start om elke maand gezellig samen te dineren. Zoals jullie weten is dit nu voortaan bij Nelly van Oosterhout.
Eenieder die daar bekend is, weet dat Nelly lekker kan koken.
We beginnen net als vanouds om 17.00 uur. Ik hoop dat velen van U weer aan zullen schuiven...
Laat het op tijd weten, ook of je graag vlees of vis wilt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
24/08/2016 Diederik Samson doet uitspraak over Lierop Leeft in interview
'Nederlanders hebben zelf vaak de beste ideeën om hun eigen omgeving te verbeteren. Bijvoorbeeld in Apeldoorn, waar inwoners en bedrijven samen duurzame energie opwekken. Of in Lierop, waar bijna de helft van de inwoners is verenigd in 'Lierop leeft’ en gezinnen samen een helpende hand bieden voor wie hulp nodig heeft'... aldus Samsom in een interview in de Leeuwarder Courant.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


17/08/2016 Zondag 21 augustus koffie drinken in pastorie
Dorpscoöperatie “Lierop Leeft” organiseert a.s. zondag 21 augustus weer het maandelijks koffiedrinken vanaf 10.45 uur.
I.v.m. de vakantie is de Vurherd gesloten.
Onze pastoor Jan Zwirs is zo gastvrij deze morgen de pastorie beschikbaar te stellen.
Dus het koffiedrinken vindt deze zondag plaats in de pastorie (bij mooi weer buiten).
Jan en Helmie Verhoeven van de Spar zorgen weer voor de versnaperingen.
Kosten koffie bedraagt € 1,-.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


17/08/2016 21 en 29 september: Training samen leven met dementie
Truus van Otterdijk stuurde ons onderstaand bericht...

Praktische training voor mantelzorgers
Wegens succes wordt deze training herhaald in het najaar 2016.


Onis steunpunt mantelzorg en Zorgverzekeraar CZ organiseren bijeenkomsten voor mantelzorgers van mensen met dementie.
Zodat u nóg beter voor uw naaste kunt zorgen, maar ook voor uzelf!
De bijeenkomst wordt geleid door een professionele en gespecialiseerde trainer van Martha Flora, een particulier initiatief in dementiezorg.
Tijdens de bijeenkomst leert u over de fasen en symptomen van dementie en krijgt u tips over het omgaan en communiceren met iemand met dementie.
Er is ook ruimte voor het delen van verhalen en ervaringen.

Er zijn maximaal 10 deelnemers (2 per familie) per bijeenkomst. De bijeenkomsten zijn ’s middags tussen 12.00 en 16.00 uur;
op woensdag 21 september in Asten óf op donderdag 29 september in Someren.
Deelname is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Aanmelden:
U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar m.lenders@oniswelzijn.nl of t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl met daarin uw naam en de voorkeursdatum van de bijeenkomst die u wilt bijwonen o.v.v. ‘aanmelding samen leven met dementie ’.
Of u kunt bellen naar Onis steunpunt mantelzorg: 0493 441253 0f 441246
De aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst behandeld.

Voor meer informatie over deze bijeenkomsten in Asten en Someren kunt u met ons contact opnemen.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


10/08/2016 “Samen de dag door”
Truus van Otterdijk stuurde ons het bericht dat er de donderdagochtenden van 22 september, 20 oktober en 17 november bij Onis in de Kerkstraat 10 in Asten van 10.00 tot 12.00 uur groepsbijeenkomsten gehouden worden in het kader van het ontstaan van hersenaandoedingen. Dit gebeurt onder de naam 'Samen de dag door'.

Mensen die zorg nodig hebben blijven langer thuis wonen. In de huidige tijd zorgen we meer voor onszelf en voor elkaar. Dat vraagt het nodige van o.a. mantelzorgers.
Niet altijd zijn de mogelijkheden voor de ondersteuning en begeleiding thuis bekend, daarom deze bijeenkomsten “Samen de dag door”.

Door een aandoening in de hersenen wordt het ondernemen van hele gewone dagelijkse dingen soms al een hele opgave. Gaan de hersenen minder functioneren zoals door beginnende dementie of een andere aandoening, dan kan het zijn dat je hulp nodig hebt om je dagelijkse of wekelijkse activiteiten te plannen.
Daar loop je als persoon zelf tegen aan, maar ook als partner, zoon of dochter. In een reeks van drie bijeenkomsten kunt u en uw partner, zoon/dochter handvatten krijgen om het dagelijkse leven weer op de rit te krijgen.

In de reeks bijeenkomsten “samen de dag door” gaan Vivian de Vree, casemanager dementie Zorgboog en Janneke Leijnse, ergotherapeut Zorgboog in Balans, in op vragen die ontstaan door een hersenaandoening:
Hoe kun je de week praktisch indelen?
Welke (nieuwe) activiteiten zijn er in mijn omgeving;
Hoe kunnen we zolang mogelijk zelfstandig thuis wonen en welke ondersteuning hebben we nodig?
Hoe kun je beiden je hobby’s, je dagelijkse gewoonten blijven uit oefenen?
Welke hulpmiddelen zijn handig in het huishouden of de tuin?

Deze vragen komen aan bod op een prettige manier en in een veilige omgeving.

Naast deze groepsbijeenkomsten is individuele ondersteuning mogelijk.
Kosten: koffie/thee is voor eigen rekening.
De bijeenkomsten zijn gratis wel vooraf aanmelden.

Aanmelden of informatie:
Neem dan voor 9 september vrijblijvend contact op met Onis, steunpunt mantelzorg
Truus van Otterdijk, tel.nr 441246 of t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl

De groepsgrootte is maximaal 14 personen, minimaal 8 personen.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
31/07/2016 Uitnodiging Mantel-uit-dag woensdag 7 september
Mantelzorgers uit Asten en Someren/Lierop worden door Onis Steunpunt Mantelzorg uitgenodigd voor een gezellige spelletjesmiddag. De mantel-uit-dagen vinden meerdere keren per jaar plaats en staan in het teken van ontmoeting en ontspanning. Het aanbod is heel divers: een bezoek aan een bedrijf of museum, samen een film bekijken, een creatieve middag of een wandelmiddag.
Deze keer organiseren we op verzoek een spelmiddag. Er is gelegenheid om samen een spel te spelen. Liever kaarten? Geen probleem. Of liever gewoon gezellig buurten? Ook dat kan!
U bent woensdag 7 september van 13.15 uur tot 16.00 uur welkom om mee te doen in de Kerkstraat 10 in Asten. Breng gerust zelf een leuk gezelschapsspel mee. Er wordt gezorgd voor koffie en thee met iets lekkers.
Meldt u aan voor 1 september bij:
Hanny Nijssen - nijssenh@hotmail.com - tel 0493-694221
Onis steunpunt mantelzorg Truus v Otterdijk - t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl - 441246
Bent u zelf geen mantelzorger maar kent u iemand in uw omgeving biedt haar/hem dan uw hulp aan, zodat men deel kan nemen aan deze middag.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


28/07/2016 Geslaagd uitstapje dagbesteding naar Klok en Peel Museum
Dit jaar zijn we met 10 deelnemers en 7 vrijwilligers van de dagbesteding als jaarlijks uitstapje naar het Klok en Peel Museum in Asten geweest. Hoewel het zo dichtbij was, of misschien wel daarom, waren velen van ons hier al lang niet of nog helemaal niet geweest. Bij aankomst hebben we eerst gezellig samen koffie gedronken met cake. Daarna hadden we een rondleiding door het klokkenmuseum. De humoristische gids wist ons veel te vertellen en liet ons ook meehelpen om de klokgeluiden te laten horen met een hamer of met het trekken aan een touw. Na een paar uur wist iedereen van ons waar de klepel hing! De klokkengieterij was ook interessant. Het astronomisch en japans uurwerk waren de moeite waard om te zien en te horen. Ook speelde het carrion nog liedjes uit vroegere tijd die wij uit volle borst meezongen. Na al die informatie dronken we een drankje op het terras en rond 17.30 uur waren we weer in Lierop. Als afsluiting hebben we samen frietjes gegeten in de zaal van Henricushof. Ook dit was voor velen al een hele poos geleden!
 
Zie ook enkele foto's...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


11/07/2016 Wij zoeken jongeren vanaf 18 jaar die een huurwoning willen
De werkgroep Wonen van Lierop Leeft heeft zich afgelopen jaar bezig gehouden met de woonwensen van dorpsgenoten. Er zijn ondertussen 10 starterswoningen gebouwd en een aantal nieuwe woningen worden binnenkort gebouwd.
In de wandelgangen horen wij dat er ook dorpsgenoten zijn die een huurwoning zoeken en met name voor jongeren zijn hiervoor geen mogelijkheden in Lierop. De werkgroep Wonen wil daarom in het najaar WoCom en de gemeente uitnodigen om dit te bespreken.
Wij zoeken jongeren vanaf 18 jaar die graag een huurwoning willen. Belangrijk is dat je ingeschreven staat bij WoCom zodat bij WoCom en de gemeente meetbaar is hoeveel jongere woningzoekenden er nu echt zijn in Lierop. Het maakt niet uit of je nu al iets zoekt of pas over enkele jaren, zorg dat je ingeschreven staat; hoe langer ingeschreven, hoe meer kans op een woning.
Als je interesse hebt in een huurwoning en je wilt deze avond bijwonen dan kun je je tot 5 september aanmelden bij wonen@lieropleeft.nl.
Graag naam, adres, tel.nr., sinds wanneer ingeschreven als woningzoekende bij WoCom of Wooniezie en met ingang van wanneer men voor een huurwoning in aanmerking wil komen in je aanmelding vermelden. Bij voldoende aanmeldingen nodigen wij de gemeente en Wocom uit. Om een zo groot mogelijke groep te bereiken willen wij iedereen vragen om dit bericht te delen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


06/07/2016 Aanvragen mantelzorgcompliment
In de gemeente Someren is er door het college weer voor gekozen om een financieel compliment (net als vorig jaar) uit te reiken. Dit compliment dient als blijk van waardering voor de inzet die een mantelzorger doet. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal aanvragen dat wordt gedaan. Het maximale bedrag dat per zorgvrager wordt uitgekeerd bedraagt € 100,00. Een zorgvrager mag dit wel over meerdere mantelzorgers verdelen.
 
De uitgangspunten zijn:
- het mantelzorgcompliment wordt vormgegeven via een financiële individuele bijdrage;
- mantelzorgers en zorgvragers dienen gezamenlijk één aanvraag in;
- de mantelzorger voldoet aan het criteria; meer dan 8 uur per week, langer dan 3 maanden;
- er is geen indicatie noodzakelijk;
- de hoogte van het bedrag per persoon is afhankelijk van het aantal personen dat zich meldt met een maximum van € 100,- per zorgvrager.
- de zorgvrager moet een inwoner te zijn van de gemeente Someren, de mantelzorger mag wel buiten de gemeente Someren wonen;

We horen geluiden dat mantelzorgers denken dat ze niet in aanmerking komen aangezien ze dat eerst via het SVB ook niet kwamen. Echter, de criteria in Someren zijn ruimer.
Tot 2015 reikte het SVB het mantelzorgcompliment uit. Daaraan waren enkele criteria verbonden. Zo was een indicatie voor de zorgvrager noodzakelijk en kregen mantelzorgers waarvan de zorgvrager in een instelling woonde (van organisaties zoals Savant, Land van Horne, ORO, SWZ) geen compliment. Veel mantelzorgers zorgen juist voor mensen zonder indicatie. Juist dankzij de inzet van een mantelzorger is er geen indicatie nodig. Maar ook leert de ervaring dat mantelzorgers nog veel zorgen voor hun partner, vader, moeder, zoon of dochter die niet (meer) thuis woont maar in een woonvorm. Denk bijvoorbeeld aan Sonnehove, Eegelshoeve, huizen aan de Munnekenstraat of Sonnehoek. In de gemeente Someren is er daarom voor gekozen om ook deze mantelzorgers te waarderen, ook zij komen in aanmerking.

Aanvraagformulieren staan op de website van de gemeente Someren maar ook HIER is er eentje bijgevoegd die afgedrukt kan worden en meegegeven kan worden aan mensen. Inleveren kan bij de balie van het gemeentehuis.
 
Aanmeldformulieren kunnen nog tot 15 november 2016 ingediend worden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


29/06/2016 Zin om snel in te stromen in nieuwe CPO project??
De eerste 10 CPO woningen aan het gilde plein zijn naar volle tevredenheid opgeleverd. De jongeren zijn nu gezamenlijk bezig om in eigen beheer de bergingen er bij te bouwen (zie foto's). Verder gaan ze zelf hun eigen woning afwerken met o.a. sanitair-, tegelwerk- en ‘n keuken en aan de buitenzijde verfraaien met terras en tuin en het geheel voorzien van terrein-afscheidingen. Dit project is destijds mede door toedoen van de werkgroep wonen van Dorpscoöperatie Lierop Leeft vorm gegeven.
Ook nu zijn we al weer heel druk met een vervolgproject, waarbij zowel starterswoningen, vrijstaande, half vrijstaande, en seniorenwoningen in CPO verband gebouwd gaan worden. Op dit moment heeft de gemeente de plek waarop de vereniging mag gaan bouwen al toegewezen. Ook het stedebouwkundigplan is klaar. De architect is bezig om met ’n zestal toekomstige bouwers het ontwerp en de indeling van hun woning gestalte te geven. Daar er in de aanloopfase van dit vervolgproject door diverse omstandigheden veel tijd verloren is gegaan en het allemaal te lang ging duren zijn er spijtig genoeg enkele gegadigden afgevallen. Wij willen vooral om de prijs van elke woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken graag minimaal ’n acht á tien woningen gaan bouwen. Het is nog steeds mogelijk om op dit moment nog in te stromen in dit project. Voor wie interesse heeft om mee te liften in dit CPO project kan dit doorgeven per e-mail wonen@lieropleeft.nl of per tel. 0627530805 of 0492331709. Hiermee is er de kans om al heel vlug aan het bouwen te zijn. Veel tijdrovend voorwerk is immers al gedaan. Elk type woning is mogelijk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


28/06/2016 Project Jeugd 'samen' met ouderen afgesloten
Het project met de basisschool om de jeugd samen met de oudere mensen uit Lierop samen een spel te laten spelen - en dus kennis te laten maken met Henricushof - heeft zijn afsluiting gehad met 'samen' koersballen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
16/06/2016 Opgeven voor 55+ barbecue vόόr 23 juni

 
Op dinsdag 28 juni wordt het maandelijkse 55+ diner afgesloten met een barbeque van 17.00 tot ongeveer 19.00 uur in Henricushof. In de maanden juli en augustus hebben we een rust-pauze en vanaf september gaan we weer gezellig verder.
Aanmelden kan tot donderdag 23 juni via mail naar dorpsondersteuner@lieropleeft.nl of via een antwoordstrookje in de brievenbus van Anita in de entreehal van Henricushof.
Zie HIER de hele info en antwoordstrookje.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


16/06/2016 Bezoek aan zorgboerderij in Someren
“Onderons” is een agrarische bedrijf net buiten Someren. Op deze nieuwe zorgboerderij wordt dagbesteding geboden in groepsverband aan ouderen en volwassenen met een hulpvraag. Hier kunnen ze onder professionele begeleiding genieten van hun dag. Deelnemers kunnen o.a. helpen met de dierenverzorging, bezig zijn in de buitenlucht of in de werkplaats, tuinieren, koken en bakken.

Bezoek
Onis steunpunt mantelzorg organiseert op 6 juli een bezoek aan deze boerderij. Dit bezoek geeft u een indruk van wat “Onderons” te bieden heeft

Kosten en aanmelden
U kunt zich aanmelden tot 27 juni voor dit bezoek bij Onis steunpunt mantelzorg. Deelname is gratis.

LET OP: er kunnen maximaal 15 personen deelnemen aan dit bezoek.
Vol = vol. Vervoer is op eigen gelegenheid.

Benieuwd naar deze nieuwe zorgboerderij in Someren die dagbesteding biedt?
Meldt u zich dan snel aan.

Datum:
6 juli

Tijd:
13.30-15.30 uur

Locatie:
Ruiter 10, Someren

Kosten:
gratis

Asten
Truus van Otterdijk
Kerkstraat 10, Asten
t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl
(0493) 44 12 46

Someren
Marianne Lenders
Laan ten Roode 71A (de Ruchte), Someren
m.lenders@oniswelzijn.nl
(0493) 44 12 53


 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
14/06/2016 Zondag 19 mei koffiedrinken in Vurherd


A.s. zondag 19 mei vanaf 10.45 uur is het weer koffiedrinken in de VURHERD. E.e.a. wordt georganiseerd door de dorpscoöperatie Lierop Leeft. Jan en Helmie Verhoeven van de SPAR zorgen weer voor wat lekkers bij de koffie of de thee en Bloemboetiek Gubbels zorgt voor het bloemetje op de tafels. De koffie is voor de speciale prijs van 1,-.12/06/2016 Veel belangstelling bij overdracht duofiets
Gisteren werd de lang verwachte duofiets overgedragen door zorgleverancier Medicura Nederweert aan dorpscoöperatie Lierop Leeft op zorgboerderij Florançia aan de Heesvenstraat 22. Er was blijkbaar veel nieuwsgierigheid naar het resultaat want de belangstelling was groot. Het erf achter de boerderij was vol bezet. Mede door de gezellige indeling werd het een sfeervol gebeuren.
Ben van Bussel opende de bijeenkomst door iedereen welkom te heten. Natuurlijk naast de vele genodigden ook vele belangstellenden uit Lierop zelf. Florence Miedema sprak namens Florançia iedereen toe en memoreerde het belangrijk te vinden contact te hebben, te krijgen en te behouden met de Lieropse gemeenschap. Ze vond het belangrijk dat er acceptatie te merken was vanuit Lierop naar hun manier van omgaan met de bewoners van de boerderij. Jan van de Rijdt zei namens het Fonds “Steun Welzijnszorg Helmond” dit soort initiatieven belangrijk te vinden binnen hun aandachtsgebied rond zorg en welzijn. Het fonds had graag meegewerkt en een prachtige financiële bijdrage verstrekt om de aanschaf van de duofiets mogelijk te maken.
Vervolgens werd de fiets onthuld door 6 bij de fiets betrokken partijen: het fonds “Steun Welzijnszorg Helmond”, TSC SOLO, leverancier Medicura, Florançia, Lierop Leeft en de inbrenger van het idee de familie Jacobs.
Martien Kusters nam vervolgens als voorzitter van Lierop Leeft het woord. Hij gaf kort de structuur van de coöperatie aan en stelde dat Lierop Leeft vraag gestuurd werkt. De vraag vanuit de gemeenschap Lierop is de leidraad van de handelwijze van de coöperatie. Zo kwam de vraag naar de duofiets en de werkgroep zorg heeft deze vraag zeer voortvarend en daadkrachtig opgepakt. Uiteindelijk heeft een kleine slagvaardige werkgroep het onmogelijk lijkende mogelijk gemaakt. Dat was een welgemeend proficiat waard.
Vader Piet Jacobs met dochter Maria was de eer weggelegd het eerste ritje met de splinternieuwe en zeer modern uitgeruste fiets te maken. Daarna toerde Martien Kusters als voorzitter met Piet Jacobs rond en vervolgens maakten velen onder een inmiddels heerlijk zonnetje gebruik van de mogelijkheid een ritje te maken. Er kwam veel lof en enthousiasme en er was veel gespreksstof over het uiteindelijke resultaat.
Er werd gezellig nagebuurt onder het genot van koffie en thee en velen maakten gebruik van de gelegenheid om Florançia, inmiddels 1 jaar in Lierop gevestigd, te bezoeken. Velen waren enorm onder de indruk van de mooie creatieve en kunstzinnige producten die de bewoners maken. Iedereen is welkom deze producten overdag te komen bekijken en wie weet als een mooi cadeautje te koesteren.
De fiets kan gereserveerd worden via lieropleeft/duofiets of via de website van Lierop Leeft of Slaponline. Maak gebruik van deze voor Lieropse inwoners unieke mogelijkheid.
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


06/06/2016 Wim komt donderdag 9 juni vertellen over bijen
A.s. donderdagochtend 9 juni tijdens de open inloop in de Vurherd komt Wim Steenbakkers vertellen over het houden van bijen en hoe je aan honing komt. Iedereen is welkom.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


04/06/2016 Uitnodiging Presentatie Duofiets op zaterdag 11 juni
30/05/2016 Donderdag 2 juni bijeenkomst autisme

Truus van Otterdijk stuurde ons onderstaand bericht...
'Onis steunpunt mantelzorg heeft in samenwerking met de bibliotheek en MEE een bijeenkomst georganiseerd over autisme. Deze avond is bedoeld voor iedereen die in hun naaste omgeving te maken heeft met autisme.
Op deze avond vertelt Helene Vliegenberg, moeder van een 22-jarige dochter met autisme, over haar ervaringen. Na de pauze gaat Mariet Geurts, MEE ZuidoostBrabant verder in op het thema autisme. Gedurende de bijeenkomst is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Belangstellenden zijn van harte welkom, aanmelden is niet verplicht.
Vragen? Bel of email naar Onis Steunpunt Mantelzorg t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl of 0493 441246.
Het mantelzorg café vindt plaats op donderdag 2 juni in de bibliotheek Someren, Molenstraat 12. Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30 uur tot 21.30 uur'.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 28/05/2016 Deelnemers dagbesteding hadden leerzame middag
Bij de dagbesteding afgelopen dinsdag heeft IVN medewerkster Henriette Knoops een lezing gegeven over slakken.
Eerst liet ze dia's zien over verschillende soorten slakken en vertelde b.v. wat ze aten, hoe ze de winter door kwamen en over het paren. Daarna kwamen ze tevoorschijn en konden de deelnemers met eigen ogen en met loep de diertjes bewonderen en aanraken.
Beslist een leerzame middag!


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

25/05/2016 Open inloop donderdag 26 mei gaat NIET door
De open inloop van morgen, donderdag 26 mei, in de Vurherd kan geen doorgang vinden.
Donderdag 2 juni en de daarop volgende donderdagen is iedereen weer van harte welkom!
 
 
 
 
 


22/05/2016 Lierop Leeft gaat duofietsen....
De duofiets is besteld. De verwachte levertijd is rond 3 juni waarna op zaterdag 4 of zaterdag 11 juni de fiets zal worden gepresenteerd. Via de webpagina van Lierop Leeft en de pagina van SlaponLine zal worden bekend gemaakt wanneer de uitleen gaat starten.
 
De duofiets is voorzien van alle gemakken. Doel is om iedereen, die niet meer zelfstandig kan fietsen, te laten gaan fietsen met een maatje. Dit maatje kan een familielid, een vrijwilliger of een verzorgende zijn. Daardoor kunnen minder actieven weer nieuw sociaal contact opbouwen en hebben ze weer de gelegenheid de mooie natuur rondom Lierop te verkennen.
 
De fiets is uitgerust met accu trapondersteuning. Deze kan zo ingesteld worden dat de minder actieve bijrijder niet, meer of een beetje meefietst. Het zitje van de bijrijder kan worden gedraaid zodat deze makkelijker kan opstappen. De fiets is verder voorzien van een rollatordrager zodat de rollator ook meekan.
 
De werkgroep, bestaande uit Frans Cortooms-Maria Jacobs en Ben van Bussel, bekijkt of de uitleen geheel via de webpagina’s van Lierop Leeft en Slaponline kan geschieden via een on line reserveringssysteem. Op de beide webpagina’s komt hier meer nieuws over.
 
De fiets staat in een aparte stalling bij zorgboerderij Florançia aan de Heesvenstraat 22. U reserveert via de webpagina en krijgt een akkoordbevestiging. Op de afgesproken datum én tijdstip meldt u zich bij de zorgboerderij en het daar altijd aanwezige personeel leent u de fiets uit. U levert de fiets daar ook weer in. De onkosten bedragen € 5,00 en hiermede worden de kosten van verzekering en onderhoud gedekt. Voor het gebruik maken van de fiets dient u lid te zijn van de dorpscoöperatie of kunt u lid worden. Als lid mag u natuurlijk ook gaan fietsen met een familielid die niet in Lierop woont. Als verkeersdeelnemer bent u altijd zelf verantwoordelijk voor uw gedrag in het verkeer en kan u daar dus ook wettelijk voor aansprakelijk worden gesteld. De dorpscoöperatie is nooit verantwoordelijk voor uw handelen.
 
De aanschaf van de fiets is mede mogelijk gemaakt door de geldelijke ondersteuning van de Stichting Steun Welzijnszorg Helmond en TSC Solo. Wij zijn hen daar zeer dankbaar voor.
 
Dorpscoöperatie Lierop Leeft heeft het onmogelijke mogelijk gemaakt en hoopt dat er druk gebruik gemaakt wordt van deze unieke duofiets.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


19/05/2016 Onze dorpsondersteuner is beter en goedkoper
Op onze redactie kwam de tip binnen om een verhaal te lezen dat gepubliceerd is op de website voordebuurt.nl.
 
De kop van het verhaal luidt: Lierop daagt de gemeente uit: onze zorgondersteuner is beter en goedkoper!
Het vervolgt met... ‘een dorpsondersteuner; onafhankelijk en betaald door de gemeente. De ogen en oren van het dorp, die bewoners koppelt aan de juiste zorg. Lierop kreeg het voor elkaar door gebruik te maken van het ‘Right to Challenge’: het recht om de gemeente uit te dagen als je het als buurt of dorp beter zelf kunt organiseren’.
 
Lees het verhaal HIER verder.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


26/04/2016 Samengevatte gegevens woningbehoefte in Lierop
Toon van de Ven stuurde namens de werkgroep Wonen van Dorpscoöperatie Lierop Leeft de samengevatte gegevens uit de woonbehoefte enquête.
Deze is opgesplitst in: de komende 6 jaar en later; bovendien gesplitst in zowel de vraag naar -huur als -koopwoningen. Zie de gegevens.
 
Als er naar aanleiding van deze gegevens vragen over woonbehoefte ontstaan, dat kun je terecht via e-mail bij wonen@lieropleeft.nl of per tel. naar een van de leden van de werkgroep wonen.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
19/04/2016 Dinsdag 26 april 55 plus diner
Op dinsdag 26 april is er van 17.00 tot 19.00 uur weer een diner voor 55 plussers in Henricushof. Aanmelden kan tot a.s. donderdag 22 april via mail naar dorpsondersteuner@lieropleeft.nl of via een antwoordstrookje in de brievenbus van Anita in de entreehal van Henricushof.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


12/04/2016 De duofiets komt eraan... nu nog de (fiets)maatjes
 
De kogel is door de kerk: de duofiets komt er! Streefdatum is 1 juni 2016.
In oktober j.l. kwam bij Lierop Leeft een verzoek per mail binnen om de haalbaarheid van de aanschaf van een duofiets te onderzoeken. De kinderen zouden dan met hun vader of hun moeder kunnen gaan fietsen omdat die niet meer in staat waren zelfstandig te fietsen. Een werkgroepje, bestaande uit Maria Jacobs/Frans Cortooms en Ben van Bussel, ging aan de slag. Men kwam al snel uit bij een stichting in Drenthe met de naam “Samen op de duofiets”. Hun voorzitter Martin Jacobs heeft ons voorzien van een stroom aan informatie en tips. Hun stichting heeft maar liefst 11 duofietsen, 2 rolstoelfietsen, een transportfiets en een aanhangwagen. Voorzien van hun informatie hebben we contact gezocht met de fabrikant, onze zorgverzekeraar Medicura en ErgoSom (ergotherapeutisch adviesbureau). Ergosom heeft ons voorzien van alle eisen waaraan de duofiets zou moeten voldoen om voor een brede doelgroep inzetbaar te zijn. Medicura heeft voor ons de gesprekken gevoerd met de fabrikant en uiteindelijk kunnen zorgen voor een aantrekkelijke prijs. De werkgroep heeft vervolgens contact gezocht met de stichting Steun Welzijnszorg Helmond en bij deze stichting een subsidieaanvraag ingediend. Deze aanvraag is volledig gehonoreerd. Tevens heeft TSC SOLO hun oudjaarstoertocht benut om voor ons doel te fietsen. De opbrengst van € 720,20 was groots en deze kunnen we gebruiken voor toekomstige onkosten. Daardoor hebben wij op woensdag 6 april j.l. de fiets kunnen bestellen. De fiets zal gestald worden in zorgboerderij Florançia aan de Heesvenstraat en van daaruit zal de fiets ook uitgeleend gaan worden. Het streven is om rond 1 juni de fiets te presenteren en met de uitleen via de webpagina van Lierop Leeft te starten.
Op dit moment wordt achter de schermen hard gewerkt aan een on line reserveringssysteem, alle vragen rond de verzekeringen en de praktische zaken als stalling, onderhoud etc.
Het hardste hebben we echter VRIJWILLIGERS/ MAATJES NODIG, die met de duofiets en bijrijders gaan fietsen. De fiets heeft accuondersteuning, dus gemak siert de mens. Vrijwilligers kunnen zich melden bij de werkgroep t.w. Maria Jacobs, Frans Cortooms of Ben van Bussel. Of bel even naar telefoonnummer 0492-331957.
Mensen of verenigingen die het project willen steunen met een welkome gift zijn ook daar welkom.
Wij houden u verder op de hoogte!


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


11/04/2016 Zondag 17 april koffiedrinken in de Vurherd


A.s. zondag 17april vanaf 10.45 uur is het weer koffiedrinken. Ook deze keer weer in de VURHERD in plaats van Henricushof. E.e.a. wordt georganiseerd door de dorpscoöperatie Lierop Leeft. Jan en Helmie Verhoeven van de SPAR zorgen weer voor wat lekkers bij de koffie of de thee en Bloemboetiek Gubbels zorgt voor het bloemetje op de tafels. De koffie is voor de speciale prijs van 1,-.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
05/04/2016 Informatie over inschrijven voor een huurhuis

 
Onlangs hebben de woningcorporaties Mooiland en Wocom op de ALV van de KBO informatie gegeven over inschrijving voor een huis bij deze corporaties. Op de website van Lierop Leeft kun je verdere informatie vinden onder de link Wonen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
31/03/2016 Winkelen in Lierop


Lierop Leeft heeft als doel de leefbaarheid van Lierop in stand te houden en waar nodig te verbeteren. Onder andere door er naar te streven de bestaande voorzieningen te behouden.

Eén van die voorzieningen is een winkel voor de dagelijkse boodschappen. Na het verdwijnen van de winkel van Hans en Mien Hendrikx is er vanuit de Lieropse bevolking actie ondernomen om een dergelijke winkel terug te krijgen en dat is gelukt!
In 2007 zijn Jan en Helmie Verhoeven begonnen met de Sparwinkel. Behalve voor de dagelijkse boodschappen kun je hier ook terecht om te pinnen, voor postzaken en voor schoenreparatie. Zelfs online je boodschappen bestellen is mogelijk.

Maar voor het voortbestaan van een winkel zijn er wel genoeg klanten nodig. En daar wringt op dit moment de schoen. Het blijkt dat het aantal klanten terugloopt. Als deze trend zich doorzet moeten we vrezen dat de winkel straks niet meer levensvatbaar zal blijken.

Voor met name ouderen zal dit extra vervelend zijn, zij beschikken vaak niet (meer) over vervoer om buiten Lierop hun boodschappen te doen en raken daarmee een stuk zelfredzaamheid kwijt (en vergeet daarbij ook niet de sociale contacten!).
Maar ook voor de niet-ouderen is het vervelend om bijvoorbeeld voor de "vergeten" boodschappen telkens naar een naburig dorp te moeten rijden.

Natuurlijk is iedereen vrij om zijn boodschappen te doen waar hij of zij wil. En dat moet ook vooral zo blijven! Wel zouden we graag zien dat u daarnaast regelmatig gebruik maakt van de Lieropse winkels, ook al doet u de meeste boodschappen elders. Onder Lieropse winkels verstaan we met name ook de bakkerij van Noud en Mieke van Mill. Het zou al veel uitmaken als u de dagelijkse en de vergeten boodschappen in Lierop doet. Deze boodschappen kunnen het verschil maken tussen wel of geen winkels!

We willen als dorpscoöperatie niemand moreel verplichten. Wel willen we onze zorg hierover met u delen. Tenslotte is een leefbaar Lierop belangrijk voor ons allemaal!


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


23/03/2016 Diner 55+ op dinsdag 29 maart


Op dinsdag 29 maart is er van 17.00 tot 19.00 uur weer een diner voor 55 plussers in Henricushof.
Aanmelden kan tot a.s. donderdag 24 maart via mail naar dorpsondersteuner@lieropleeft.nl of via een antwoordstrookje in de brievenbus van Anita in de entreehal van Henricushof.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
17/03/2016 Open inloopochtend in De Vurherd

Even een kopje koffie drinken in de Vurherd

Sommige mensen hebben adresjes genoeg waar ze even binnen kunnen lopen voor een kopje koffie of thee.
Anderen zouden wel willen dat ze die adresjes hadden.
Sommige mensen hebben te weinig tijd om even bij iemand op de koffie te gaan. Anderen hebben tijd te veel.
Maar koffie (of thee) drinken we allemaal.
En waarom dan niet samen.......?

Die gelegenheid is er vanaf 7 april a.s.
Vanaf die datum is De Vurherd elke donderdagochtend geopend van 10.00 tot 11.30 uur.
U kunt tijdens dat inloopuurtje vrijblijvend even binnenlopen:
1. Er is altijd een gastheer of gastvrouw aanwezig;
2. Iedereen, jong en oud, is welkom;
3. U kunt er een kopje koffie of thee drinken voor € 1,-- per kopje;
4. U vindt in De Vurherd de boekenkast waar u een boek kunt lezen, ruilen of lenen;
5. U kunt er even de krant lezen;
6. U kunt afspreken met bekenden of u kunt zich laten verrassen door ontmoetingen met bekende en onbekende dorpsgenoten;
7. Ook uw kinderen en kleinkinderen zijn welkom;
8. Er zijn misschien wel mensen aanwezig die even samen met u een kaartje willen leggen;
9. U kunt uw laptop of I-pad meenemen.
 
Schuif gezellig aan, de koffie is bruin.
Lierop Leeft, KBO-Lierop en De Vurherd.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


11/03/2016 Presenteren in een korte tijd voor mensen zonder werk


Ook Lieroppenaren die op zoek zijn naar werk kunnen zich donderdag 24 maart van 09.30 tot 12.00 uur aansluiten bij een oefening ‘presenteren in een korte tijd, de zogenaamde elevator pitch’. De bijeenkomst vindt plaats bij Onis, Kerkstraat 10 in Asten.
Je leert om in een minuut aan een ander te vertellen wat voor betaald werk je zoekt. Je krijgt van de anderen positieve feedback over de inhoud en je houding om met voldoende inspiratie aan de slag te gaan.
Om betaald werk te vinden moet men anno 2016 netwerken, gebruik maken van sociale media, zichzelf zichtbaar maken, het CV op orde hebben, oriënterende gesprekken aanvragen, er zijn andere vindplekken voor werk, etc. Kortom het vinden van werk is hard werken. Onis Vrijwilligerscentrale faciliteert mensen om elkaar te ontmoeten, te inspireren, te motiveren en elkaar te helpen bij het vinden van werk. Er wordt een programma vastgesteld op basis van wensen die de deelnemers hebben. Onderwerpen zijn:
hoe ziet een goed CV er uit; is mijn CV actueel; werkbezoek aan een vereniging of instelling; in gesprek met het UWV; wat zijn vindplekken van betaald werk; sociale media, is dat wel nodig; wat zijn mijn kwaliteiten; netwerken, hoe doe je dat.
Opgeven is niet nodig, je bent gewoon van harte welkom. Neem wel je cv mee.
 
Meer weten, bel naar Onis Vrijwilligerscentrale, 0493-441256 of via de mail c.vaneijden@oniswelzijn.nl


 
 
 
 
 
 
 
 


08/03/2016 Repair Café op 21 maart, ook voor Lieroppenaren


Ook inwoners van Lierop kunnen op maandag 21 maart van 13.30 tot 15.30 uur terecht in de ontmoetingsruimte van Sonnehove waar vrijwilligers van het Repair Café van Onis aanwezig zullen zijn om iets te laten repareren wat kapot is.
 
Elke 2e woensdag van de maand zijn de vrijwilligers van het Repair Cafe ook te vinden in de kantine van NWC in Asten, voor inwoners van de gemeente Asten en Someren.
 
Het Repair Café is er voor kleine reparaties door handige vrijwilligers en een gezellige ontmoeting met anderen. Zo krijgt uw kapotte apparaat toch nog een tweede kans. De koffie staat klaar.
 
Wilt u iets weten, bel of mail dan gerust naar Onis Vrijwilligerscentrale, 0493-441256 of c.vaneijden@oniswelzijn.nl.
Kijk ook op de website van Onis.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


24/02/2016 Uitslag enquête woningbehoefte Lierop februari 2016
De werkgroep Wonen van onze dorpscoöperatie Lierop Leeft wil op de eerste plaats iedereen hartelijk danken voor het invullen van de enquête. Van de 740 verspreide formulieren hebben wij er tot onze grote tevredenheid 187 (22,2%) terug ontvangen.

Uit de ingevulde formulieren blijkt dat de grootste groep die deelgenomen heeft, de leeftijd heeft van 51 – 70 jaar (92x) en de belangstelling voor seniorenwoningen mede daardoor erg groot is. Wij vinden het als werkgroep Wonen erg jammer dat er weinig jongeren tot 25 jaar (11x) gereageerd hebben omdat wij dachten dat veel jongeren in Lierop willen blijven wonen en zowel voor een koop-of huurwoning geïnteresseerd zouden zijn. De wil om in Lierop te blijven wonen is erg groot, 174 personen oftewel 95,6%. Ook blijkt het aantal inschrijvingen bij woningcorporaties erg laag te zijn terwijl er veel personen aangeven op termijn in aanmerking te willen komen voor een huurwoning.

De werkgroep gaat nu vervolg geven aan de uitslag van de enquête en zal u van de ontwikkelingen, zeker nu maar ook voor de toekomst, via Lierop Leeft op de hoogte blijven houden.

De uitslag van de enquête ziet u onder nevenstaande banner.

22/02/2016 Nieuwe rolstoel uitleenpost Lierop Leeft


Sinds vrijdag 19 februari heeft de uitleenpost een nieuwe gebruiksvriendelijkere rolstoel. Opmerkingen van leden over de huidige rolstoelen gaven aanleiding om op zoek te gaan naar aanvulling van onze hulpmiddelen.
Samen met onze zorgleverancier Medicura uit Nederweert zijn we er in geslaagd om met een hoge korting deze rolstoel binnen het beschikbaar gestelde budget aan te schaffen. Immers, tijdens de laatste algemene vergadering is in de begroting voor 2016 een bedrag voor aanschaf goedgekeurd.
Samen met alle aanvragers gaan we nu ervaringen in beeld brengen over het gebruik van deze rolstoel. Wij hebben er , gezien de kwaliteit, alle vertrouwen in dat we al onze leden nu tevreden kunnen gaan stellen!
 
Alle vrijwilligers blijven enthousiast klaarstaan via het telefoonnummer 06-20916737
Blijf daarom bellen. Wij zijn er voor U!
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


15/02/2016 Voor a.s. donderdag 18 februari opgeven voor 55+ diner


Op dinsdag 23 februari is er van 17.00 tot 19.00 uur weer een diner voor 55 plussers in Henricushof.
Aanmelden kan tot a.s. donderdag 18 februari via mail naar dorpsondersteuner@lieropleeft.nl of via een antwoordstrookje in de brievenbus van Anita in de entreehal van Henricushof.
 
Zie HIER de hele info en antwoordstrookje.


 
 
 
 
 


15/02/2016 Zondag 21 februari koffiedrinken in de Vurherd
A.s. zondag 21 februari vanaf 10.45 uur is het weer koffiedrinken. Ook deze keer weer in de VURHERD in plaats van Henricushof. E.e.a. wordt georganiseerd door de dorpscoöperatie Lierop Leeft. Jan en Helmie Verhoeven van de SPAR zorgen weer voor wat lekkers bij de koffie of de thee en Bloemboetiek Gubbels zorgt voor het bloemetje op de tafels. De koffie is voor de speciale prijs van 1,-.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


14/02/2016 Solliciteren met de juiste motivatie op 25 januari
P & O adviseur Riny Bierlee uit Asten geeft op donderdag 25 februari van 09.30 tot 11.30 uur een workshop ‘sollicitatie met motivatie’ bij Onis, Kerkstraat 10 in Asten.
 
Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek is in deze tijden een hele kunst. Daarvoor is het belangrijk je C.V. goed op orde te hebben. Maar minstens zo belangrijk is de juiste motivatie te beschrijven in je brief. Je gaat tijdens deze workshop hiermee aan de slag. Ben je werkzoekend en wil je jouw sollicitatiebrief verbeteren, sluit dan aan. Aanmelden hoeft niet, maar kan wel. De workshop is gratis, breng wel 1 euro mee voor koffie of thee.
 
Meer weten: Onis,
Carien van Eijden, 0493-4412256 of c.vaneijden@oniswelzijn.nl
www.oniswelzijn.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


10/02/2016 Bijeenkomst Lichte Zorg bieden thuis
Op dinsdag 8 maart van 19.00 tot 21.00 uur organiseert Steunpunt mantelzorg in de Ruchte te Someren de bijeenkomst Lichte Zorg bieden thuis voor (aankomende) mantelzorgers. Tijdens de bijeenkomst krijgen deelnemers inzicht in wat ze in hun eigen huis en omgeving aan begeleiding kunnen bieden en praktische tips.
 
De volgende onderwerpen komen aan de orde:
- Iemand in en uit een stoel helpen
- Iemand vanuit een rolstoel in een auto helpen of op een stoel
- Veilig wandelen
en oversteken met iemand in een rolstoel
- Eigenschappen van een goede rollator
- Iemand in en uit bed helpen
 
 
De cursusleidster is fysiotherapeut en in opleiding voor geriatriefysiotherapeut. Daarnaast is ze bekwaam om tilhandelingen te verrichten. Ze demonstreert tijdens de bijeenkomst diverse hulpmiddelen.
 
Aanmelden
Aanmelden kan tot uiterlijk 2 maart a.s bij Steunpunt mantelzorg per mail: t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl 0492-441246 of m.lenders@oniswelzijn.nl 441253

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


04/02/2016 15 februari verhuizing Kinderopvang NulVier naar Rendal
 
Mariëlle Engels-Lamers stuurde ons het bericht dat de peutergroep van Kinderopvang NulVier DAS in Lierop op maandag 15 februari gaat verhuizen naar basisschool ’t Rendal. Iedereen is uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de officiële opening van de peuterruimte.
Zie ook de informatie over de BSO in Lierop en de activiteiten die we deze vakantie gaan doen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
01/02/2016 Deelnemers dagbesteding op bezoek bij IVN
Op dinsdag 19 januari waren de deelnemers aan de dagbesteding en hun begeleiders te gast in het IVN-gebouw de Stulp te Asten voor een kennismaking met de tentoonstelling “Sta eens stil bij de beek”.

Na een kop koffie met cake werd een diaserie vertoond over ontstaan van het leven van planten en dieren in een beek. Daarna ging men onder leiding van IVN-gidsen in groepjes aan de slag met opdrachten. Met het uitvoeren van opdrachten en het bekijken en betasten van planten en dieren werd de wereld van een beek verkend. Weggezakte kennis kwam weer naar boven en nieuwe ervaringen werden opgedaan.

Na afloop gaven de deelnemers aan aangenaam verrast te zijn met deze van hun gebruikelijke activiteiten afwisselend bezoek!
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


22/01/2016 Nieuwsbrief en enquête huis-aan-huis in de bus
 
Dit weekend wordt er huis-aan-huis bij alle inwoners van Lierop een nieuwsbrief en een enquêteformulier in de bus gestopt.
 
NIEUWSBRIEF
In de nieuwsbrief wordt middels diverse onderwerpen 'bijgepraat'.
 
ENQUÊTE
In de enquête worden vragen gesteld over de woningbehoefte in Lierop.
De uitslag van deze enquete kunnen wij o.a. gebruiken bij het overleg met de gemeente en woningbouwcorporaties.
 
Mocht je de fysieke enquête onverhoopt kwijt zijn (of niet ontvangen?) dan kun je hem HIER ook downloaden. Vervolgens kun je hem uitprinten, invullen en inleveren op de adressen die op de enquête aangegeven zijn.
 
Mocht je de enquête liever digitaal invullen dan kan dit via DEZE link.
 
Het invullen duurt slechts drie minuten!
Hopelijk nemen vele Lieroppenaren aan deze enquête deel zodat we een goede referentie krijgen van de woningbehoefte in Lierop.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
12/01/2016 Publicatie over sterke samenwerking binnen Lierop Leeft

We werden attent gemaakt op een artikel over de opkomst van burgerinitiatieven.
In dit artikel, gepubliceerd in het gezondheidsplatform 'Mijn Gezondheidsgids' komt ook de sterke samenwerking binnen Lierop Leeft aan bod.
Je kunt het lezen op bijgaande link.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28/12/2015 Lierop Leeft in beeld in Tijdschrift Werkvlak 20
Voor wie zorg jij?
Dit is de titel van het tijdschrift Werkplaats 20 dat in haar editie van december 2015 diverse zorginitiatieven bespreekt.
Een van deze zorginitiatieven is de rol van zorgcoöperaties in de lokale gemeenschap. Hierin sprak het blad met twee van deze inititiatieven, een Amsterdams stadsdorp in een gevorderd stadium en onze dorpscoöperatie die nog in de kinderschoenen staat. 
 
Lees HIER het artikel.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24/12/2015 Jaarafsluiting bij dagbesteding 't Hofke

Op 22 december heeft de dagbesteding het jaar 2015 op een feestelijke manier afgesloten.
Niet alleen de deelnemers van 't Höfke waren aanwezig maar ook de partners en bewoners van Henricushof , alsmede een aantal vrijwilligers.
De middag stond in het teken van muziek en werd gesponsord door de Fa Hurkmans.
De 9-mans groep met zangers, drummer en accordeonisten, Toffel Vier uit Asten, was te gast en verzorgde een optreden. Hun repertoire bestaat voornamelijk uit oud Brabantse liedjes en liedjes uit de Peel.
De omliggende dorpen werden bezongen en men bracht een ode aan Asten, Someren-Eind, Ommel en Heusden met af en toe een uitstapje naar Duitsland of naar de Noordoostpolder met de Zuiderzee Ballade.
Geweldig vonden de aanwezigen dat speciaal voor deze middag de mannen het lied: 'Hoe skon Lierop is', destijds gecomponeerd door Louis van Lieshout en Frits van de Ven, ingestudeerd hadden.
Maar toen het lied 'In 't groene dal in 't stille dal' ingezet werd was er een en al herkenning en werd er volop meegezongen. Aan de gezichten van de toeschouwers was af te lezen dat ze genoten.
In de pauze werd er genoten van een kopje koffie of thee met een heerlijk stukje vlaai. Dat het muziek was waar mensen van genoten bleek wel uit de reactie die gegeven werd: 'Wa waar dè skon'!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01/12/2015 Tot 31 december 2015 Aanvragen Mantelzorgcompliment
 
Van dorpsondersteuner Anita Hurkmans kregen we onderstaand bericht...
 
'Graag wil ik elke mantelzorger / zorgvrager er nog eens op attenderen dat men tot 31 december een aanvraag kan doen voor een mantelzorgcompliment.
 

 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

15/11/2015 Algemene Ledenvergadering 12 november 2015
 
Donderdag vond in de Vurherd de algemene jaarvergadering plaats van onze dorpscoöperatie Lierop Leeft.
Op deze vergadering werd ook bekend gemaakt dat Anita Hurkmans, na een zorgvuldige sollicitatieprocedure, onze nieuwe dorpsondersteuner wordt. De afgelopen 3 jaar heeft Buurtzorg de dorpsondersteuner gefaciliteerd. De wens van Lierop Leeft was om een onafhankelijke dorpsondersteuner in Lierop beschikbaar te hebben. Die wens is nu vervuld en de gemeente financiert deze inzet vooralsnog voor een jaar met de intentie om dit te verlengen.
Uitgangspunt is dat de inwoners uit Lierop met al hun vragen op het gebied van welzijn, zorg en wonen terecht kunnen bij Anita. Zij vormt de schakel tussen de hulpvragers in Lierop enerzijds en de formele hulp (maatschappelijk werk, WMO-loket e.d.) en informele hulp (vrijwilligerswerk, mantelzorg) anderzijds. Voorop staat daarbij het behouden en verbeteren van de zelfredzaamheid en
zelfbeschikking van mensen die op één of andere manier hulp nodig hebben en daar zelf niet uit komen. Anita zoekt met de hulpvrager naar de beste manier waarop hulp geboden kan worden maar voert deze zelf niet uit.
 
Meer informatie kun je lezen op deze website onder de link Algemeen... Ledenvergaderingen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
04/11/2015 Mantelzorgers 25 november gratis op bezoek in zorghuis
 
Voor veel mantelzorgers is het gebruik maken van respijtzorg een grote stap. De aangeboden respijtvoorzieningen moeten immers afgestemd zijn op de wensen en behoeften van mantelzorgers en zorgvragers die gebruik maken van de zorgvoorzieningen. Om de drempel te verlagen organiseert het Onis steunpunt mantelzorg regelmatig een bezoek aan een organisatie die o.a. respijtzorg biedt.
 
Op woensdagmiddag 25 november organiseert het Onis steunpunt mantelzorg een bezoek aan het zorghuis, Vlierdenseweg 109a in Deurne. Het zorghuis ligt midden in het groen en biedt verschillende soorten zorgopvang. Tijdens dat bezoek krijgt u een rondleiding in de algemene ruimtes en uitleg over (respijt)zorg.
 
Deelname aan het bezoek is gratis, u dient zelf voor vervoer te zorgen. Mantelzorgers kunnen zich aanmelden kan tot 17 november bij het steunpunt mantelzorg;  t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl of bel naar tel.nr 0493 441246 of 441253.
 
Wilt u meer weten over het aanbod en de mogelijkheden van respijtzorg? Neem dan vrijblijvend contact op met het steunpunt mantelzorg en of bezoek de website www.oniswelzijn.nl of www.respijtwijzer.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
04/11/2015 Mantel-Uit-Dag op 20 november is filmmiddag
 
Vrijdagmiddag 20 november van 13.15 uur tot 15.45 uur zijn mantelzorgers uit dwe gemeente Someren enAsten welkom bij 1-HOOG Kerkstraat 14 Asten voor een filmmiddag.
 
De film speelt zich af in een plattelands dorpje in Frankrijk. In het gezin Bélier is iedereen doof, behalve de oudste dochter Paula. Zij is de onmisbare tolk in het dagelijks leven van haar ouders, waar zij met name een belangrijke rol speelt in het managen van de familieboerderij. Op een dag besluit Paula met de steun van haar muziekleraar, die ontdekt dat ze geweldig kan zingen, mee te doen aan een zangwedstrijd. Een keuze die haar bij haar gezin zal weghalen, maar haar leven voorgoed zal veranderen.
 
Kosten en aanmelden:
Mantelzorgers uit Asten en Someren zijn van harte welkom. Eigen bijdrage van € 1,50
 
Aanmelden tot 16 november bij:
• Nellie Verheyen, sjaakennellie@gmail.com
Tel. 0493 493209
• Hanny Nijssen, nijssen_h@hotmail.com    
Tel. 0493 694221
• Onis Steunpunt Mantelzorg t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl  
Tel 0493 441246
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
02/11/2015 Bijeenkomst ‘omgaan met de ziekte dementie’ op 3 november
 
Bijeenkomst  ‘omgaan met de ziekte dementie’

Wat zijn niet-pluis signalen die mogelijk op dementie wijzen? Hoe kunt u ze herkennen? Hoe gaat u er als vrijwilliger mee om?
Omgaan met een persoon die te maken heeft met de ziekte dementie is niet altijd makkelijk. Naast geheugenproblemen leidt dementie ook tot gedragsstoornissen.
Daarom organiseert steunpunt mantelzorg voor vrijwilligers uit Someren en Asten deze bijeenkomst.
 
De volgende onderwerpen komen aan de orde.
• Het begrip dementie en wat zijn verschijnselen
• Het verloop van de ziekte
• Uitleg over verschillende benaderingswijzen
 
Deze bijeenkomst vindt 3 november plaats.
Van 19.00 – 21.30 uur in de Meeuszaal van de Ruchte, Laan ten Roode 71A te Someren.
Voor vrijwilligers uit de gemeentes Asten en Someren.
Kosten: € 2,50  (excl. koffie)
Aanmelden kan tot en met 30 oktober bij  Truus van Otterdijk, t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl 44 12 46 of  Marianne Lenders,  m.lenders@oniswelzijn.nl  44 12 53
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22/10/2015 Nieuwtjes ALV en adv. dorpsondersteuner op voorpagina
 
Op donderdag 12 november houdt ‘Dorpscoöperatie Lierop Leeft’ haar Algemene Ledenvergadering in de Vurherd. Inmiddels zijn er al meer dan 400 huishoudens lid van de dorpscoöperatie!
 
Op de voorpagina van Lierop Leeft staan banners met de uitnodiging, verslag van de vergadering van 8 januari en het reglement.
 
Ook is op de voorpagina de advertentie en het functieprofiel te vinden van de vacature voor een Dorsondersteuner vanaf 1 januari 2016 voor gemiddeld 12 uur in de week. De voorkeur ligt bij iemand uit Lierop. Geïnteresseerden kunnen tot uiterlijk 4 november hun sollicitatie en CV insturen aan het secretariaat.
 
Alle leden krijgen binnenkort nog een uitnodiging in de bus.
 
Zie alle nieuwtjes op de voorpagina van deze site.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15/10/2015 Hoe wordt de waardering voor onze mantelzorgers ingevuld?
 
Per 1 januari 2015 is het Mantelzorgcompliment overgeheveld naar de gemeenten. Zij zijn nu verantwoordelijk voor het vinden van een vorm van waardering voor mantelzorgers. Zij krijgen daarvoor een budget. Hoe zij dit budget precies besteden, verschilt per gemeente.
 
A.s. dinsdag 27 oktober vanaf 19.30 uur is iedereen welkom in het door Onis georganiseerde mantelzorgcafé bij Jan van Hoek aan de Markt in Asten. De thema’s zijn het mantelzorgcompliment en de zorg bij Niet Aangeboren Hersenletsel (beroerte of CVA). Het mantelzorgcafé is bedoeld als ontmoetingsplek voor mantelzorgers. Deze bijeenkomsten bieden mantelzorgers de mogelijkheid om in informele sfeer ervaringen en tips uit te wisselen. Daarnaast zijn er wisselende thema’s.
 
Jozien van den Boogaart van de gemeente Asten is gastspreker over het Mantelzorgcompliment.
 
Ruth Kempers, wijkverpleegkundige van de Zorgboog, is gastspreker bij het thema ‘Zorg bij Niet Aangeboren Hersenletsel’. Hersenletsel kan ontstaan door een ongeluk of een beroerte (een hersenbloeding of een herseninfarct). Hersenletsel heeft grote gevolgen. Zowel voor de getroffene als voor de omgeving. Na de eerste fase met vaak een ziekenhuisopname begint de revalidatie. Daarna wordt pas duidelijk wat de blijvende en vaak onzichtbare gevolgen zijn, zoals karakterverandering, vermoeidheid of stemmingswisselingen. De wijkverpleegkundige kan de familie hierbij begeleiden.
 
De deuren zijn geopend vanaf 19.00 uur. De avond start om 19.30 uur. De toegang en het eerste kopje koffie zijn gratis.
 
Meer info: Onis, steunpunt Mantelzorg, Marianne Lenders, tel. 0493-441253 of e-mail m.lenders@oniswelzijn.nl of Truus van Otterdijk, tel. 0493 441246 of e-mail t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
07/10/2015 Bouw 10 CPO woningen aan Gildeplein gestart!
 
Afgelopen maandag is gestart met de bouw van 10 woningen aan het Gildeplein. Het betreft een CPO project waar 10 jonge starters uit Lierop hun eigen koopwoning hebben. Dit project is destijds mede door toedoen van de werkgroep wonen van dorpscoöperatie Lierop Leeft vorm gegeven. Ook nu is er nog voor mensen van een andere leeftijdscategorie de mogelijkheid om mee te liften in dit project. Er is nog voor 5 kavels subsidie beschikbaar waarbij vrijstaande, halfvrijstaande en seniorenwoningen tot de mogelijkheden behoren. Voor diegene die interesse hebben om te bouwen, of hierin willen investeren, b.v. om tijdelijk te verhuren en er later zelf  willen gaan wonen, kunnen voor vragen contact op nemen met wonen@lieropleeft.nl.
De werkgroep wonen is op dit moment nog altijd heel druk met het creëren van mogelijkheden voor mensen die een woning willen huren. Het is belangrijk dat deze mensen zich als woningzoekende bij de woningcorporaties inschrijven. Doe dit tijdig, ook al is dit nog niet direct aan de orde, de tijd dat u ingeschreven staat bij een corporatie telt en krijgt u iets aangeboden dan kunt u dit zonder verdere gevolgen afwijzen en blijft u ingeschreven staan. Vrijkomende woningen in Henricushof worden toegewezen aan kandidaten van 55 jaar en ouder. Voor woningen aan ‘t Alfort mogen zich kandidaten uit elke leeftijdsgroep inschrijven. Inschrijven voor een huurwoning op ’t Alfort kan bij www.mooiland.nl. Voor een huurwoning in Lierop of in Henricushof schrijf je in via www.wooniezie.nl, waarin woningcorporatie Wocom met andere corporaties samenwerkt.  Het is voor de werkgroep wonen belangrijk dat we weten wie in Lierop ingeschreven staat en op zoek is naar een huurwoning. Wij kunnen op die manier kracht bijzetten in onderhandelingen met diverse instanties. Dus heeft u zich ingeschreven meld het ons of hebt u vragen over huren, neem contact op met wonen@lieropleeft.nl.
Voor de korte termijn zijn we nog altijd opzoek naar woningeigenaren met een vrije woning welke deze voor de verhuur willen inzetten of misschien investeerders welke deze woningen willen kopen en met wat aanpassingen geschikt kunnen maken voor meerdere huurders. Ook hiervoor is wonen@lieropleeft.nl het aanknopingspunt, maar als u het makkelijker vindt iemand van de werkgroep wonen over al het bovenstaande te spreken vernemen wij het graag en ook dan helpen we u verder. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
17/09/2015 29 september diner 55+
 
Dorpsondersteuner Anita Hurkmans laat weten dat de dorpscoöperatie op 29 september van 17.00 tot 19.00 uur weer gaat starten met het maandelijks gezellig dinertje voor iedereen die 55+ is.
Wie graag aanschuift laat het maar weten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
09/09/2015 Diverse cursussen in oktober
 
Van Truus van Otterdijk kregen wij informatie over diverse cursussen die in oktober gehouden worden.
 
Zo is er de Cursus ‘omgaan met de ziekte dementie’; de bijeenkomst ‘Lichte zorg bieden thuis: tillen en verplaatsen’ en 'een koffer met informatie over CVA'.
 
Voor meer informatie verwijzen wij graag naar bijgaand document waar de data en verdere info te lezen zijn.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24/08/2015 Mantel-Uit-Dag op 16 september
 
Op woensdag 16 september is er een Mantel-Uit-Dag waarbij een bezoek gebracht zal worden aan een aardbeienbedrijf. Ook mantelzorgers uit Lierop kunnen hieraan deelnemen. Lees verder als je interesse hiervoor hebt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
07/08/2015 Uitstapje deelnemers dagbesteding 't Hofke
 
Op dinsdagmiddag 4 augustus was de invulling  voor de deelnemers van de dagbesteding “Het Hófke van een geheel andere aard dan gebruikelijk.
Met in totaal 20 mensen, deelnemers en vrijwilligers, vertrokken we om 1 uur richting Gemert om een bezoek te brengen aan het Boerenbondmuseum.
Aanvankelijk miezerde het een beetje maar al gauw genoeg klaarde het op en bleef het de hele middag droog met een lekkere temperatuur.
In Gemert aangekomen werd eerst een dia serie vertoont over het boerenleven van vroeger.
Hierin werden veel herinneringen opgehaald en voor de mensen was het heel herkenbaar.
Zoals de indeling van de boerderijen, de slacht met al het nodige werk wat hieraan te pas kwam, het roken  van de hammen en het melken met de hand en dan met de volle melkbussen op de fiets naar huis.
Al wat vertoond werd op de dia’s was voor de ouderen even wegdromen in de tijd.
Daarna was het tijd om in het restaurant een kopje koffie met en stuk vlaai te nuttigen.
Ook was er de gelegenheid om een huifkarrentocht te maken en daar maakte een mevrouw van onze groep gretig gebruik van.
De rest koos er voor om naar de diverse demonstraties te gaan, o.a. een klompenmaker, smid en spinnen.
Verder waren er nog diverse gebouwen die bezichtigd werden zoals een dorpscafé met snoepwinkel, een bakkerij en boerderijen zoals die vroeger gebouwd en ingericht werden compleet met bedstee en onder het bed de po.
Zowel de deelnemers als de vrijwilligers genoten deze middag.
Er werd veel verteld hoe eenieder het vroeger op zijn of haar manier beleefd had,
Nadat nog wat gedronken en rondgelopen te hebben was het weer tijd om huiswaarts te keren.
Zowel de deelnemers van de dagbesteding als de vrijwilligers die mee waren gegaan voor de begeleiding hebben een fijne middag gehad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zie ook meerdere foto's...

 
 
 
 
 
  
 

 

 
 
 

 

18/06/2015 Lierop Leeft deelt ervaringen met Vilas
 
Vilans, specialist in het ontwikkelen en helpen toepassen van kennis die de langdurende zorg blijvend verbetert organiseerde afgelopen maandag in Lierop een bijeenkomst waar mensen van Lierop Leeft de mogelijkheid kregen om over hun ervaringen te vertellen. Een interessante en waardevolle avond, waarbij deze naast de grote hoeveelheid data ook nieuwe inzichten opleverde. Voor Vilans, maar vooral ook voor de mensen van Lierop Leeft. Voor meer informatie verwijzen wij graag door naar de wensite van Lierop Leeft.
 
 
Zie HIER artikel website Vilans over de eerste bijeenkomst in Lierop.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
13/06/2015 Alcohol en jongeren, een bezopen combinatie
 
Verslag voorlichtingsbijeenkomst 19 mei 2015
 
Leerlingen van groep 7/8 en hun ouders werden in twee groepen gesplitst. De kinderen kregen een programma aangeboden door Mathijs de Kroon; de ouders kregen een presentatie van Rolf Pelleboer, oud-specialist in het behandelen van kinderen met een alcoholprobleem. Rolf heeft de ouders ervan overtuigd dat jongeren tot zelfs 25 jaar door overmatig alcoholgebruik een blijvende schade aan de hersenen kunnen oplopen.
De cijfers waren helder. In Nederland is het alcoholgebruik bij jongeren zeker niet afgenomen. Bewustwording aanbrengen van de blijvende schade is bij ouders en kinderen noodzaak. Ouders kregen een quiz voorgeschoteld, waarbij het nog duidelijker werd dat ouders een belangrijke rol kunnen spelen in het voorkomen van alcoholmisbruik. Voorbeeldgedrag van ouders was een belangrijk aandachtspunt en hierin hebben vaders een belangrijketaak! Ook gaf Rolf mooie tips aan ouders hoe om te gaan met de verleidingen waar kinderen aan overgeleverd zijn. Weerbaar maken van jongeren tegen de verleiding is een goede insteek volgens de deskundigen.
 
Tenslotte is tijdens de evaluatie van de avond besloten om het volgend schooljaar dezelfde actie in een nog grotere aanpak voort te zetten. Docenten van het Rendal geven dan weer alle medewerking.
 
De werkgroep Opvoeden en Opgroeien bedankt eenieder die aan het succes van deze avond meegewerkt hebben.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11/06/2015 Indruk krijgen van zorghotel?
 
Van Truus van Otterdijk kregen we onderstaand bericht….
‘Op donderdag 25 juni organiseert Onis Steunpunt Mantelzorg een bezoek aan het Zorghotel Vitassist in Helmond, aan de Scheepsboulevard 2 in Helmond. Het bezoek begint om 13.30 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. U wordt rondgeleid in het hotel en krijgt een presentatie. Het bezoek geeft u een indruk van wat het zorghotel te bieden heeft en of dat past bij wat u zoekt.
Heeft u interesse? Aanmelden kan tot 20 juni via Onis, steunpunt Mantelzorg Truus van Otterdijk tel. 0493 441246 of via email; t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl
Deelname is gratis, vervoer naar het hotel op eigen gelegenheid. We verzamelen om 13.30 uur bij de ingang.
Vragen?
Bel het Onis steunpunt mantelzorg 0493 441246 of 0493 441253.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11/06/2015 Maandag 29 juni: Informatieavond Wooncomfort
 
Op maandag 29 juni 2015 van 20.00 tot 22.30 uur organiseert de werkgroep Wonen van Dorpscoöperatie Lierop Leeft in gemeenschapshuis de Vurherd een informatieavond die in het teken zal staan van Wooncomfort, met als aandachtspunten energie en welzijn.
 
Bijzonder interessant voor mensen die nieuw gaan bouwen of een bestaande woning willen aanpassen en/of energie zuinige maatregelen willen nemen.
 
Deelname aan deze bijeenkomst is voor iedereen gratis toegankelijk.
 
ZummerePower en VAC Asten-Someren
De sprekers op deze avond zijn Ans van der Velden, voorzitter van ZummerePower en Maria van Roosendaal, voorzitter van VAC Asten-Someren.
 
ZummerePower is een Somerense energiecoöperatie van, voor en door Somerense burgers en bedrijven die zich vooral richt op duurzaamheid en bewustwording van energie. Op deze avond zal Ans van der Velden o.a. verder ingaan op gezamenlijk inkopen van energie en zonnepanelen, energielening, duurzaamheidsinvestering en alle overige aspecten van energie.
 
De VAC, Adviescommissie Wonen Asten-Someren zet zich sinds 1995 in voor een kwalitatief betere woning in het belang van de toekomstige bewoner. Het is een onafhankelijke partij in de gemeentes Asten en Someren die nieuwbouw- en renovatieplannen voor woningen en de woonomgeving beoordeelt op gebruikskwaliteit vanuit het perspectief van de gebruiker. Fysieke bouwkundige aspecten hebben de aandacht waardoor woningen meer toegankelijk, bruikbaar, comfortabel, veilig, gezond, onderhoudsvriendelijk, levensloopbestendig/aanpasbaar worden.
Namens de toekomstige bewoners kan het VAC fungeren als gesprekspartner van opdrachtgevers en ontwerpers. Maria van Roosendaal zal namens VAC Asten-Someren toelichting geven.
 
Informatie:
Informatie te verkrijgen via wonen@lieropleeft.nl 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

04/06/2015 Overleg over huurmogelijkheden in Lierop
 
Op 11 mei jl. hebben enkele leden van onze werkgroep en een potentiële huurder een gesprek gehad met wethouder Leon van de Moosdijk en een beleidsmedewerker van Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Someren over het huurdersprobleem in Lierop en dan met name voor jongeren.
• Op ons verzoek gaat de gemeente in gesprek met woningbouwcorporatie Wocom om aandacht te vragen voor dit probleem.
• De werkgroep gaat in gesprek met woningcorporatie Mooiland, eigenaar van ’t Alfort, over het toewijzingsbeleid van deze woningen en of de mogelijkheid bestaat dat ook Lieropse jongeren hiervoor in aanmerking komen.
• Nadat particuliere investeerders niet in aanmerking kwamen voor de lagere (sociale) grondprijs voor de bouw van huurwoningen op het Gildeplein bleek deze investering onrendabel en is hier van afgezien. De werkgroep gaat bekijken wat de mogelijkheden voor investeerders zijn, om bestaande woningen/gebouwen om te bouwen naar studio’s, appartementen of kamers voor jongeren in Lierop.
Heeft u naar aanleiding van bovenstaand vragen of suggesties dan kunt u contact opnemen met de werkgroep Wonen van de Dorpscoöperatie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
03/06/2015 Eerste maand uitleenpost succesvol
 
De uitleenpost medische hulpmiddelen heeft de eerste maand uitleen achter de rug. Leden van de dorpscoöperatie hebben de weg naar de post gemakkelijk kunnen vinden via het centrale mobiele nummer.
Uitgeleend werden krukken, papegaaien, toiletverhogers, klossen, rolstoelen, douchekruk en hulpbeugels. Daarnaast heeft de uitleenpost voor leden kunnen bemiddelen naar hulpmiddelen bij Medicura in Nederweert.
De geholpen leden hebben zich dankbaar getoond voor de snelle en soepele manier van uitlening. Dichtbij huis, makkelijk bereikbaar, ook in het weekend.
De medewerkers van de telefonische hulpdienst hebben midden mei een scholing gevolgd bij Medicura in Nederweert om zo snel en adequaat te kunnen reageren op de hulpvragen.
Uit de eerste maand blijkt de gekozen aanpak en de daarvoor ontwikkelde organisatie te werken. Het voorziet duidelijk in een behoefte en dat geeft de dorpscoöperatie een nieuwe impuls.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17/05/2015 19 mei voorlichtingsavond over alcohol en drugs
 
Dorpscoöperatie Lierop Leeft! en basisschool ’t Rendal organiseren samen een voorlichtingsavond over alcohol en drugs.
Deze avond is bedoeld voor kinderen van de groepen 7 en 8 en hun ouders. Natuurlijk zijn ook andere geïnteresseerde ouders van harte uitgenodigd om te komen.
 
De voorlichtingsavond vindt plaats op dinsdag 19 mei van 19.30 tot 21.00 uur op basisschool ’t Rendal met medewerking van:
• Rolf Pelleboer, gepensioneerd kinderarts en voorheen werkzaam op de alcohol-poli van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven,
• Matthijs de Croon, werkzaam bij Novadic-Kentron.
• Chantal van Koert , werkzaam als jongerenwerker bij Onis
 
Graag tot dan!
 
Lierop Leeft!, werkgroep Opvoeden & Opgroeien
Basisschool ‘t Rendal
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12/05/2015 Zondag 17 mei Koffiedrinken Henricushof
 
A.s. zondag 17 mei vanaf 10.45 uur is het weer koffiedrinken in Henricushof. Ook dit wordt weer georganiseerd door de dorpscoöperatie Lierop Leeft. Jan en Helmie Verhoeven van de SPAR zorgen weer voor wat lekkers bij de koffie of de thee en Bloemboetiek Gubbels zorgt voor het bloemetje op de tafels.
Het volgende zondagse koffie-uurtje is op 21 juni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
08/05/2015 Verwenmoment mantelzorgers, ook uit Lierop


Van Truus van Otterdijk kregen we onderstaand bericht van Onis….

‘Bent u mantelzorger in Lierop? Staat u altijd klaar voor een ander? Dan verdient u het om even vrijaf te hebben. Een paar zorgeloze uurtjes, ontspanning en plezier is zeker voor een mantelzorger hard nodig. Of verras een mantelzorger en neem de zorg enkele uurtjes over en biedt haar of hem dit uitstapje aan.
Op woensdag 17 juni van 13.30 tot 16.00 uur alle mantelzorgers uit de gemeente Someren om 2 uur met gids, inclusief koffie met gebak genieten van een dorpswandeling (met gids) door Someren-Dorp!
De kosten hiervoor zijn slechts € 3,50.
 
U kunt zich aanmelden tot en met vrijdag 1 juni  a.s. bij Hanny Nijssen, nijssen_h@hotmail.com of tel. (0493) 694221; Nellie Verheijen, sjaakennellie@gmail.com (0493) 493209 of via Onis Steunpunt Mantelzorg bij Truus van Otterdijk, e-mail: t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl of tel. (0493) 441246’.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

02/05/2015 Opening Uitleenpost medische hulpmiddelen een feit
Vanmiddag werd de Uitleenpost medische hulpmiddelen om 14.00 uur officieel geopend door het door een afgeplakte deur binnenrijden van 'Gertje' Hurkmans met zijn scootmobiel. De uitleenpost valt onder de werkgroep Zorg van dorpscoöperatie Lierop Leeft. Voorafgaande aan de fysieke opening legde Coordinator Ben van Bussel nog eens uit hoe de voorbereiding en de verwezenlijk van deze uitleenpost tot stand was gekomen. Voor de niet aanwezige grotere materialen in de uitleenpost is als zorgleverancier gekozen voor Medicura uit Nederweert. Samen met hen is voor een constructie gekozen die past in deze moderne tijd en die op dit moment uniek is binnen de participatie-samenleving die de overheid zo graag wil stimuleren. De overeenkomst met de dorpscooperatie werd getekend door Martien Kusters, Maria van Lieshout en dhr. Custers van Medicura.
Ook stelde Ben van Bussel zijn collega vrijwilligers die zich in gaan zetten voor deze uitleenpost voor. Monique Willems is medecoordinator en verder zitten er vrijwilligers in het team die de techniek verzorgen en die de telefonische dienst - 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar onder nummer 06-209167377 - op zich gaan nemen. Cor van Oosterhout, Fred van de Wittenboer, Michel vd Burg, Frans Neervens, Daan Vlemmix en Toon Maas maken het team compleet. Het Open Huis dat volgde op de officiele opening kende een ruime belangstelling. Nu maar afwachten hoeveel gebruik er gemaakt gaat worden van deze belangrijke voorziening binnen de Lieropse gemeenschap. Afgelopen donderdag zijn in ieder geval al de eerste twee krukken uitgeleend, een goed begin!
 
Zie HIER ook meerdere foto's van de opening....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

22/04/2015 Vraag om nogmaals te reageren op adv. of dienst
 
De Vraag en Aanbod advertenties op de website Lierop Leeft worden steeds talrijker. Het blijkt echter dat reacties op de advertenties of diensten niet aankwamen bij de plaatsers ervan. Een kwestie van instelling maar vervelend als je dit niet in de gaten hebt.
Het probleem is inmiddels opgelost maar om er zeker van te zijn dat alle reacties aangekomen zijn bij de 'plaatser' van de advertentie of dienst willen wij vragen om voor de zekerheid nog een keer te reageren op het product of dienst waarin je interesse hebt (gehad).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
22/04/2015 Zaterdag 2 mei Open Huis bij Start Uitleenpost Hulpmiddelen
 
Ter gelegenheid van de start van de Uitleenpost Hulpmiddelen is er een Open Huis op zaterdag 2 mei a.s. van 14.30 tot 16.00 uur in Henricushof, waar inmiddels de hulpmiddelen een plaats hebben gekregen in de voormalige badkamer die verbouwd is tot een geschikte en functionele ruimte voor het uitstallen van deze hulpmiddelen. Iedereen (leden en niet-leden) is van harte welkom bij dit Open Huis. De uitleenpost is vanaf 1 mei 7 dagen per week en 24 uren per dag bereikbaar via telefoonnummer 06-20916737!!
Een medewerker van de telefonische hulpdienst zal de leden van de dorpscoöperatie Lierop Leeft te woord staan of de leden kunnen inspreken op het antwoordapparaat waarna zo snel mogelijk een afspraak zal worden gemaakt. Zie de nieuwsbrief die komend weekend bij alle leden bezorgd zal worden en ook verkrijgbaar zal zijn bij Spar en Henricushof. Ook op de website www.lieropleeft.nl is deze – en eerdere – nieuwsbrief te lezen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
17/04/2015 Vraag en Aanbod GRATIS!
 
In de rubriek ‘Vraag en Aanbod’ op de website van Lierop Leeft zijn diverse gratis producten of diensten te vinden. Van het aanbieden van gratis klinkers-cobblestones of een konijn tot het vragen naar een kaardemolen of vlaggemast. Voor de duidelijkheid willen we nogmaals aangeven dat ‘GRATIS’ de insteek van de rubriek Vraag en Aanbod is!
Onder de rubriek kunnen overigens ook vragen om iets te lenen opgenomen worden (van auto tot aanhanger tot …..).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


25/03/2015 Gratis spullen op Vraag en Aanbod

 

Onderstaand het nieuwsitem op slaponline van woensdag 25 maart...
 
Het ‘bezoeken’ van de website www.lieropleeft.nl loopt voortvarend. De website wordt sinds de start constant bezocht.
Er is dan ook veel informatie te lezen.
Onder de rubriek ‘Vraag en Aanbod’ zijn inmiddels ook al enkele – gratis – advertenties te bekijken. Kijk maar…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

20/03/2015 Bereikbaarheid Dorpsondersteuner

 

Zoals jullie gehoord, gezien of gelezen hebben is de Dorpsondersteuner (Willemijn)
telefonisch bereikbaar onder het mobiele nummer
06-53668150.
 
Tot nu toe had de Dorpsondersteuner op een vast tijdstip spreekuur op haar kantoor in Henricushof.
 
Wij zijn tot de conclusie gekomen dat hiervan slechts beperkt gebruik gemaakt wordt en dat zij die tijd beter kan gebruiken voor daadwerkelijke ondersteuning.
 
Het lijkt ons daarom beter om voortaan altijd telefonisch een vraag te stellen. Die wordt dan meteen beantwoord of er wordt een afspraak gemaakt voor een gesprek bij jou thuis of op kantoor bij Willemijn.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 

19/03/2015 Website Lierop Leeft vandaag online!
 
Met onderstaande aankondiging op slaponlie werd de nieuwe website aangekondigd...
 
'Een belangrijk communicatiemiddel, de nieuwe website, van Dorpscoöperatie ‘Lierop Leeft’ is vandaag online gegaan. Op www.lieropleeft.nl is er voor leden - maar ook niet-leden - van de Dorpscoöperatie belangrijke informatie te verkrijgen. De opzet en de projecten van de ‘werkvelden’ Zorg, Wonen, Dienstverlening en Opvoeden & Opgroeien zijn duidelijk in beeld gebracht. Je kunt er projecten zien die reeds uitgevoerd zijn of in voorbereiding. Zo is bv onder het item Zorg o.a. de Uitleenpost Hulpmiddelen opgenomen. Handig als je hiervan gebruik wilt maken. Op dit moment vinden er verbouwingswerkzaamheden plaats in Henricushof. Het is de bedoeling dat daar per 1 mei een lokatie zal zijn ingericht met de hulpmiddelen die aangeboden worden. Kinderopvang staat als project onder de knop ‘Opvoeden en Opgroeien’. Hier kun je de laatste stand van zaken lezen wat betreft de overname van de kinderopvang in Lierop door Nul Vier DAS, Ook is er op de website ruimte voor ‘algemene’ onderwerpen als 'hoe men lid kan worden', het 'bestuur', nieuwsbrieven enz. én is er op de site prominent een knop aanwezig met de tekst ‘Ik heb een vraag’ waar de binnenkomende vragen op het gebied van zorg, wonen, dienstverlening en opvoeden per direct telefonisch of per mail door de dorpsondersteuner of een ‘specialist’ binnen de dorpscoöperatie beantwoord kunnen worden. Het ‘laatste nieuws’ en alle nieuws over de dorpscoöperatie tot nu toe is op de website duidelijk te volgen.
Een belangrijk - interactief - onderdeel zit onder de knop ‘Vraag en Aanbod’ waar gratis hulp (diensten) of goederen aangeboden of gevraagd kunnen worden. Ook kan men via dit onderdeel spullen te leen vragen. Alle acties kunnen zelfstandig ingevoerd worden en deze worden anoniem op de achtergrond verwerkt. De vrager en de aanbieder hebben direct contact met elkaar! Dit alles met de doelstelling om ook via deze weg bij te dragen aan een betere leefbaarheid binnen het ‘Lieropse’.
De leden van de Dorpscooperatie zullen dit weekend ook via een nieuwsbrief op de hoogte worden gebracht van het bestaan van de website. Dit omdat (nog) niet ieder lid via internet te bereiken is.
Op slaponline kun je de website van Lierop Leeft vinden op de homepage onder de kerk en onder ‘verenigingen’.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
06/03/2015 Minibieb en Tijdschriftentafel vanaf 16 maart 2015
 

Minibieb en Tijdschriftentafel

Een nieuwe activiteit van de Dorpscoöperatie is de Minibieb in de Vurherd en de Tijdschriftentafel in Henricushof.
Vanaf 16 maart start de minibieb. In de entree van de Vurherd staat een grote kast waarin boeken staan. Deze boeken kun je meenemen en weer terugbrengen als je ze gelezen hebt.
Zie nevenstaande poster voor alle informatie.
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 


 

07/02/2015 NOS journaaluitzending nog eens bekijken?
 
Zaterdag 7 februari 2015:
 
Wie het NOS journaal van gisteren niet gezien heeft kan het HIER nog eens bekijken.
Vanaf minuut 19.55 is de reportage die donderdag in Lierop gemaakt is te zien.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


 


 

06/02/2015 NOS reportage op Radio 1 journaal
 
Vrijdag 6 februari 2015:
 
De reportage die de NOS gisteren in Lierop maakte is vanmorgen uitgezonden in het Radio 1 Journaal. Luister maar.... (vanaf minuut 17.00).
 
Vanavond om 20.00 uur ook te zien op het NOS Journaal (en wellicht ook al om 18.00 uur).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


 


 

05/02/2015 Uitzendtijden NOS in journaal
 
Donderdag 5 februari 2015:
 
Er is vanmorgen door de NOS ruim drie kwartier gefilmd in de Vurherd en Henricushof.
De opnames worden gebruikt in het NOS journaal en het Radio 1 journaal. Als er geen onverwachte dingen in de wereld gebeuren zend het Radio 1 journaal morgenvroeg uit.
De opname voor NOS televisie is te zien in het journaal van 20.00 uur en wellicht ook al in het journaal van 18.00 uur. Dus beide morgen (vrijdag).
 
Naast de activiteiten rondom de coöperatie zijn er ook wat beelden van Lierop gefilmd.
De beschikbare tijd voor het TV journaal is 1.40 minuut. Karin Albers van het Radio 1 journaal was er ook. Zij heeft 4 minuten ter beschikking.
 
Zie ook enkele foto's van onze slapfotograaf.
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 


 
 
 
 
 
 
 


 


 

04/02/2015 NOS Journaal maakt opnames in Lierop
 
Woensdag 4 februari 2015:
 
De brede aanpak en het ontstaan van onze Dorpscooperatie 'Lierop Leeft' heeft indruk gemaakt in Hilversum.
Het NOS journaal wil in Lierop een reportage komen maken over het ontstaan van zorgcoöperaties.  
Waarschijnlijk is dit komend weekend te zien. De precieze tijd wordt nog bepaald.
Over dit alles is contact geweest tussen Kysia Hekster van het NOS journaal en Martin Kusters, voorzitter van 'Lierop Leeft’.
Als gevolg hiervan wordt er morgenvroeg (donderdag) om 10 uur een onderdeel van het huiskamer/dagbesteding project georganiseerd: Een bewegingsactiviteit in de foyer van de Vurherd.
Rond 12 uur is het de bedoeling om ook het eetpunt, als onderdeel van het huiskamerproject, te filmen.
Iedereen is morgen om 10.00 uur van harte welkom in de Vurherd om dit mee te maken en om er een 'gezellige huiskamer' van te maken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 


 


 

29/01/2015 Bezorgdheid Alfort in de Raad
 
Dinsdag 29 januari 2015:

De werkgroep Wonen van onze Dorpscoöperatie heeft zich bezorgd gemaakt over de toekomst van ‘t Alfort. Dit werd duidelijk tijdens de Algemene Ledenvergadering op 8 januari j.l.
Naar aanleiding van deze zorgen wil de fractie Zummers Belang CDA Someren tijdens de gemeenteraadsvergadering, die vanavond gehouden wordt, aan het College van B&W de volgende vragen stellen:
 
‘Geacht college,
 In Lierop hebben we 28 huurwoningen in 't Alfort, die in het verleden zijn gebouwd als seniorenwoning. In de loop der jaren zijn de woningen eigendom geworden van woningcorporatie Mooiland. Een corporatie zonder verder enige binding met Lierop of Someren. Mooiland is een woningcorporatie met ruim 27.000 woningen in 131 gemeenten verspreid over heel Nederland waaronder Lierop dus.
 De laatste jaren wordt er niet meer gekeken welke bewoners “passen” in 't Alfort, als het maar wordt verhuurd. Ondanks een beperkte renovatie bij een aantal woningen voldoen de woningen niet meer aan de huidige eisen, zeker niet voor ouderenbewoning en zijn ze feitelijk, gezien de leeftijd van de woningen, afgeschreven.
 De bestemming ter plaatse is “woningen” en niet bijvoorbeeld “bijzondere bewoning” waardoor het ook mogelijk is om de grond voor gewone bebouwing te gebruiken. Hierdoor zou bij eventuele herbouwplannen de eigenaar de grond ook kunnen gebruiken voor b.v. villabouw, men hoeft geen senioren/bejaarden woningen ter plekke te bouwen.
 Bij een herontwikkeling hebben we dus het risico dat er iets komt dat niet strookt met de woonbehoefte die we als Lierop zelf hebben. De inwoners van Lierop maken zich hier zorgen over. Wij hebben signalen opgevangen dat Mooiland plannen zou hebben om ’t Alfort te verkopen.
 
Wij hebben hierover de volgende vragen:
 1. Is het college op de hoogte van deze voornemens van Mooiland?
 2. Zo ja, kunt u ons hierover nader informeren?
 3. Zo nee, is het college naar aanleiding van onze vraag van plan om het gesprek aan te gaan met Mooiland om te horen of er plannen zijn?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


 


 

19/01/2015 Geslaagd eerste koffie-en thee-uurtje
 
Maandag 19 januari 2015:

Het eerste koffie- en thee-uurtje, op de derde zondag van de maand, vond gisteren plaats in Henricushof.
Er was meteen een goede opkomst en er waren voldoende vrijwilligers aanwezig zodat niemand iets tekort kwam.
Jan en Helmie Verhoeven van de SPAR hadden gezorgd voor wat lekkers bij de koffie of de thee en er was volop belangstelling vanuit de dorpscooperatie ‘Lierop Leeft’ waarvan dit initiatief is uitgegaan. Ook waren er diverse kinderen die samen met hun ouders meegenoten van dit maandelijks uurtje.
Na afloop werd nog getest of volgende keer voor de liefhebbers oude films over Lierop getoond kunnen worden. Dit lukte!
 
De volgende zondagen koffie-uurtjes zijn op 15 februari, 15 maart, 19 april, 17 mei en 21 juni.

Zie de uitnodiging van de eerste bijeenkomst voor meer informatie.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


  


 

13/01/2015 Ontwikkeling Kinderopvang

 

Dinsdag 13 januari 2015:

Van de werkgroep Opvoeden en Opgroeien van de dorpscoöperatie Lierop Leeft kregen we onderstaand bericht….
 
‘Beste mensen,
Graag houden wij jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de kinderopvang in Lierop.
Afgelopen vrijdag is tijdens een vergadering met vertegenwoordigers van de gemeente, Spring, ’t Rendal en de Dorpscoöperatie Lierop Leeft verder gesproken over de kinderopvang in Lierop. Tijdens deze vergadering is duidelijk geworden dat Spring stopt. Er zijn nu diverse opties, waarvan enkele al erg concreet. Wij vertrouwen er daarom op dat de continuïteit van de kinderopvang in Lierop gewaarborgd is. Wij houden jullie op de hoogte!’
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 


 

09/01/2015 Nog meer interesse in CPO?

 

Vrijdag 9 januari 2015:


Van de Stichting “Het Bouwgilde” Lierop kregen we onderstaand bericht...
'Ook voor wonen op de begane grond of een andere soort woning is er ruimte in Lierop aan het Gildeplein. 
Een enthousiaste groep starters van 10 mensen heeft zich gemeld voor het bouwen aan het Gildeplein. Om de gemêleerdheid te vergroten zou het mooi zijn als er zich ook nog mensen zouden melden van een andere leeftijdscategorie. Met een lage grondprijs (265,- ex.), de huidige extreem lage rente die je natuurlijk voor lange tijd vast kunt leggen en de reeds aangevraagde subsidie van 4000 euro, is NU het moment om te beslissen om daar te bouwen. Het project gebeurt in CPO verband. De vereniging is reeds opgericht en we gaan vanaf 12 januari met elkaar overleggen hoe en waar we de woningen neerzetten, zodat ook jij over een paar maanden precies zo gaat bouwen als je zelf altijd al wilde wonen. Bovendien ook nog op een unieke locatie aan een mooi groen plein en uitzicht op het open landschap.
Om de vragen, die je nog hebt te beantwoorden en je verder te informeren, hebben we een informatie-uur ingepland op 12 januari van 19.00 tot 20.00 uur in De Vurherd'. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 


 

08/01/2015 Eerste Algemene Ledenvergadering verslag

 

VERSLAG ALGEMENE LEDENVERGADERING
8 JANUARI 2015
 
1. Opening door Martien Kusters
 
Namens de leden van de stuurgroep en de verschillende werkgroepen heet Martien de leden van de dorpscoöperatie van harte welkom op deze eerste Algemene Leden Vergadering. Namens het gemeentebestuur is Willie Hansen aanwezig. Theo Maas is ziek en heeft zich afgemeld.
 
Inmiddels hebben 381 gezinnen en alleenstaanden zich aangemeld als lid van Lierop Leeft. Dit betekent dat ongeveer 1000 inwoners lid zijn;  45% van de inwoners van Lierop. Het is hartverwarmend dat zoveel inwoners de uitdaging hebben opgepakt.
 
De dorpscoöperatie is ontstaan  uit de Idop werkgroep Zorg en Welzijn. Op dit moment hebben we te maken met grote veranderingen in zorg en welzijn. Denk daarbij aan nieuwe wetgeving rondom zorg, jeugd en participatie. Van burgers wordt gevraagd meer verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf en voor hun omgeving. Ook in Lierop zijn helpende handen nodig om de leefbaarheid op peil te houden. Vanuit deze gedachte is de dorpscoöperatie ontstaan waarbij krachten worden gebundeld en het gaat om wederkerigheid. 
 
Martien spreekt zijn dank uit aan de leden van de stuurgroep die samen tot dit resultaat zijn gekomen en als klankbordgroep verder zullen gaan. Ook dank aan de werkgroepen die al concreet aan de slag zijn met een aantal zaken, o.a. aangegeven tijdens de informatiebijeenkomst op 11 februari 2014. M.n. dank aan Rieky Peeters en Maria van de Ven, die vanaf de start mee hebben gedaan.
Dank ook aan de leden van Lierop Leeft, voor hun vertrouwen in het initiatief om te komen tot een dorpscoöperatie. Lierop heeft haar kracht gebundeld en een betere garantie voor een leefbaar en saamhorig Lierop kunnen wij ons samen niet wensen!
 
2. Bestuursverkiezing dorpscoöperatie Lierop Leeft
 
a. Er hebben zich geen nieuwe  kandidaten gemeld.
b. Voorafgaande aan de bestuursverkiezing stellen de voorgedragen 8 kandidaten zich voor.
 
Het bestuur bestaat maximaal uit 9 leden.
De leden kunnen hun stem uitbrengen middels schriftelijke stemming.
De kiescommissie bestaat uit Marcel Aben, Wilma van Lierop en Thea Wolthuis.
De voorgedragen kandidaten worden gekozen:
Frans Cortooms, Tiny Steenbakkers en Maria van Lieshout;
120 stemmen
Martien Kusters, Karel van Doorn, Marianne Welten, Toon van de Ven en Tgeert van den Heuvel;
121 stemmen
 
De taken binnen het bestuur worden als volgt verdeeld:
Karel van Doorn: penningmeester
Maria van Lieshout: secretaris
Frans Cortooms: vice-voorzitter, vice-secretaris.
Toon van de Ven: Werkgroep Wonen
Tiny Steenbakkers: Werkgroep Zorg
Marianne Welten: Werkgroep Dienstverlening en Communicatie
TGeert van den Heuvel: Werkgroep Opvoeden en Opgroeien.
Er is nog een vacature in het bestuur. M.n. de KBO wordt uitgenodigd om die in te vullen. Statutair beslist de ALV over de benoeming van bestuursleden.
 
c. Martien Kusters wordt voorgedragen voor de functie van voorzitter Lierop  Leeft.
Hij wordt gekozen met 118 stemmen.
2 leden kiezen voor Tiny Steenbakkers en 1 lid kiest voor Maria van Lieshout als voorzitter.
Martien bedankt, ook namens de overige bestuursleden, de leden van Lierop Leeft voor hun vertrouwen.
 
3. Begroting 2015 door de penningmeester
 
Karel van Doorn geeft een toelichting op de begroting die betrekking heeft op de jaren 2014 en 2015. Hij geeft aan dat het moeilijk is om zo’n eerste begroting op te stellen omdat er nog geen ervaringen zijn opgedaan. M.n. heeft dit betrekking op de uitgave kant.
De gemeente heeft een startsubside van € 6.800 toegekend.
De contributie wordt binnenkort geïnd.
Dit gebeurt door:
- Automatische incasso
- Factuur
- Contant (kwitantie wordt nagestuurd).
De begroting is op te vragen bij het secretariaat via info@lieropleeft.nl.
De kascommissie 2015 bestaat uit Wilma van Lierop en Frank van de Velden.
 
4. Presentatie van de werkgroepen
 
De werkgroepen presenteren zich en doen verslag van wat er al is gebeurd en wat de plannen zijn voor de komende periode. Aangegeven wordt dat alleen activiteiten worden opgepakt die nog niet worden uitgevoerd én waaraan behoefte is. Het streven is om samen te werken met bestaande activiteiten.
 
Een samenvatting van de activiteiten:
 
Werkgroep wonen:
- CPO project
- Aandacht voor ’t Altfort en Henricushof
- Vragen bij woningaanpassingen
- Huren voor jongeren
 
Werkgroep zorg:
- Dagbesteding dinsdagmiddag
- Koffiedrinken elke 3e zondag van de maand in Henricushof
- Uitleenpost hulpmiddelen
 
Werkgroep Opvoeden en Opgroeien:
- Samen werken aan een veilig opvoedklimaat in Lierop (drugs, alcohol, social media)
- Kinderopvang
 
Werkgroep Welzijn en communicatie:
- Onderzoeken waar behoeften zijn en daarop aansluiten
- Maatjestrajecten
- Huiskamer
- Communicatie ook middels website (met vraag en aanbod mogelijkheid) twitteren, facebook enz
 
De verschillende PowerPointpresentaties van de werkgroepen zijn vooralsnog te vinden op slaponline en - wanneer de website ‘in de lucht is’ - op de website van Lierop Leeft.
 
De dorpsondersteuner:
Martien geeft a.d.h.v. een schema een toelichting op de rol van de dorpsondersteuner als onderdeel van het dorpsteam en als verbinder tussen het formele en informele zorg- en welzijnsgebeuren in Lierop. Op dit moment vinden er gesprekken plaats met de gemeente om een deel van het Wmo budget beschikbaar te stellen voor het aanstellen van een dorpsondersteuner in Lierop.
 
Aangegeven wordt dat er al veel is opgepakt en dat het een goed initiatief is om zo samen aan de slag te zijn.
 
5. Rondvraag en sluiting
 
Er wordt geen gebruik gemaakt van de rondvraag.
De voorzitter dankt de aanwezigen en sluit de vergadering.
 
De volgende ALV vindt plaats op 11 november 2015.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 


 

08/01/2015 Schema Dorpscooperatie


 

08/01/2015 Presentaties tijdens Algemene Ledenvergadering

 

Presentaties werkgroepen tijdens de Algemene Ledenvergadering

Tijdens de algemene ledenvergadering hebben de werkgroepen Zorg, Wonen, Opvoeden & Opgroeien en Dienstverlening & Communicatie een presentatie gegeven over hun onderdeel.

Hieronder de presentaties... (klik op de onderdelen)
 

ZORG

 
 


 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


27/12/2014 Koffie drinken elke derde zondag van de maand

 

Zaterdag 27 december 2014:

Iedere derde zondag van de maand organiseert de werkgroep zorg van de dorpscoöperatie Lierop in 2015 het koffie- en thee-uurtje van 10.45 tot 12.00 uur in de ontmoetingsruimte van Henricushof.
 
Deze uitnodiging is voor iedereen die graag wil buurten en misschien even een kaartje wil leggen of een gezelschapspelletje wil doen. De kosten zijn: € 2,-.
We zorgen - met dank aan de Spar - ook voor iets lekkers bij de koffie.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
23/12/2014 Woningen gevraagd voor verhuur aan jongeren

 

Dinsdag 23 december 2014:

Wie heeft in Lierop een woning die geschikt is voor kamerverhuur aan jongeren?
 
Een tiental jongeren uit Lierop hebben aan de werkgroep Wonen van de Dorpscoöperatie aangegeven niet in staat te zijn om een woonruimte te kopen. Wel willen ze graag zelfstandig gaan wonen in Lierop, dus gaan huren.
Omdat er nauwelijks huurwoningen vrijkomen in Lierop en daarbij nog dat de huur niet betaalbaar is voor deze starters kijken we als werkgroep Wonen uit naar andere mogelijkheden.
Als bv. een woningeigenaar een vrije woning heeft in Lierop die met wat aanpassingen geschikt is voor bv. 4 personen in de vorm van kamerverhuur met gezamenlijke keuken of in de vorm van meer zelfstandige studio’s zou dat voor deze jongeren geweldig zijn.
Met 4x een lage huursom kan er voor de verhuurder toch een acceptabel maandbedrag binnen komen.
Wellicht is er ook iemand die de financiële middelen heeft en zich aansluit bij de CPO-bouwers en een nieuwbouw woning laat bouwen die hiervoor geschikt is.
Met een kleine ingreep kan zo’n woning later omgezet worden naar een gezinswoning.
Als u denkt mogelijkheden hiervoor te hebben of hierover vragen of ideeën heeft graag contact opnemen met Toon v.d. Ven of Toon v.d. Hurk van de werkgroep Wonen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 


 

22/12/2014 Interview Siris met Toon vd Ven: Wonen in Lierop


Maandag 22 december 2014:
 
Een intervieuw van Harrie van Horik met Toon van de Ven van de werkgroep Wonen van dorpscoöperatie 'Lierop Leeft' en Peter van Roosmalen van 'Wonen in een ton' is hieronder te zien.
De bijeenkomst vond plaats op 8 december in de Vurherd en kende een positieve uitkomst.


 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

19/12/2014 Sociaal Cafe in de Vurherd

 

Vrijdag 19 december 2014:

Op dinsdag 20 januari 2015 van 16.00 tot 17.30 uur vindt een sociaal café plaats in de Vurherd in Lierop. Thema van deze bijeenkomst is ‘Samen voor de zorg’. Iedereen is welkom bij deze bijeenkomst.
Het doel van een sociaal café is een sterk sociaal netwerk voor jong en oud. Tijdens het sociaal café kan men open met elkaar in gesprek en biedt het tevens de mogelijkheid om aan aanwezige vakdeskundigen vragen te stellen over diverse onderwerpen.
 
Vanaf 1 januari 2015 verandert er veel in de ondersteuning in Nederland. Tijdens het sociaal café laten we zien dat er diverse initiatieven zijn die ervoor zorgen dat niemand er alleen voor staat maar dat we samen aan de slag gaan.
Tijdens het sociaal café vinden er interviews plaats met vertegenwoordigers van lokale initiatieven.
De interviews vinden plaats met Ennie van den Boer, dorpsondersteuner in Someren-Heide en met Martien Kusters van de dorpscoöperatie Lierop Leeft.
Beiden vertellen over de kracht van een dorp, wat kun je samen doen en bij wie kan je met vragen terecht?
Wat is de kracht van deze lokale inzet, dichtbij huis?
Vooraf aanmelden is niet nodig, de toegang is gratis.
 
Ben je geinteresseerd, (lees dan het hele verhaal….)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


 

15/12/2014 Kinderopvang in gevaar

 

Maandag 15 december 2014:

De ‘Dorpscoöperatie Lierop Leeft’ vindt kinderopvang in Lierop belangrijk voor de leefbaarheid van ons dorp en betreurt het dat deze dreigt weg te vallen.
Ze wil daarom met ouders, vrijwilligers, belangstellenden, professionele organisaties, etc. kijken of en hoe onze kinderen in de toekomst, met/zonder Spring, in Lierop opgevangen kunnen worden want zoals de situatie nu is vindt Spring het niet langer haalbaar om de kinderopvang, de peuterzaal en de opvang voor basisschoolkinderen (BSO) in 2015 voort te zetten!
 
Zie voor het volledige verhaal de brief die de Dorpscoöperatie aan alle ouders in Lierop richt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

 

 


 

12/12/2014 Voorlopige resultaat wervingsactie

 

Vrijdag 12 december 2014:

Het - voorlopige - resultaat van de wervingsactie voor leden van de Dorscoöperatie ‘Lierop Leeft’ is bijzonder positief te noemen.
Er zijn op dit moment aanmeldingsbonnen binnen van rond de 300 huishoudens en 60 alleenstaanden.
Dat betekent dat er tot nu toe een kleine 1000! inwoners van Lierop via het lidmaatschap betrokken zijn bij de dorpscoöperatie, een ongekend resultaat.
Eens te meer een bewijs van waarin een kleine kern groot kan zijn.
 
Inwoners die nog geen lid zijn kunnen zich overigens nog steeds opgeven door het aanmeldingsformulier van de folder in te vullen en in de Vurherd in de bus te doen of door je per mail (info@lieropleeft.nl) op te geven.
Bellen kan eventueel ook: Tel. 0492 331510.
 
Op 8 januari 2015 om 20.00 uur zal in de Vurherd de 1e Algemene Ledenvergadering plaats vinden waarvoor alle leden persoonlijk uitgenodigd worden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

 

 


 

01/12/2014 Wonen in een Ton?

 

Maandag 1 december 2014:
 
‘Wonen in een ton’ initieert een CPO project Gildeplein Lierop, in overleg met de werkgroep ‘wonen’ van de dorpscoöperatie.
Op maandag 8 december om 20.00 uur zal er een info-avond in de Vurherd zijn. Uitgangspunt van het initiatief ‘Wonen in een Ton’ is, om te bouwen voor de behoefte van de toekomstige bewoners. Je betaalt alleen de echte kosten die gemaakt worden en bepaalt dat met elkaar. Zo’n project wordt ook wel Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) genoemd.
Er is nu een ‘eenmalig aanbod’ van de gemeente Someren om te bouwen met een grondprijs van 186 euro per m2 voor maximaal 8 woningen met een kavel van 150 m2. Dat betekent een kavel met een ouderwetse diepte van 28 meter. Deze woningen gaan ongeveer 155.000 euro (v.o.n. !!) kosten, afhankelijk van de keuzes die je gaat maken.
 
Unieke kans om je eigen huis te laten bouwen op een pracht locatie aan het Gildeplein in Lierop. Zowel voor starters als voor medioren en senioren, alle categorieën dus en alle soorten woningen.
Grotere kavels kunnen in overleg worden bepaald, prijs is dan 265 euro per m2 voor de grond.
 
Ook de indeling, grootte en vorm van de woning kunnen in goed overleg met elkaar worden afgesproken en kunnen individueel natuurlijk verschillend zijn.
 
Kortom, er is een grote vrijheid om je woonwensen optimaal in vervulling te laten gaan.
Zorg dat je er bij bent, beter dan er later spijt van te hebben!! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

 

 


 

01/12/2014 Eerste bijeenkomst CPO Nirwana

 

Maandag 1 december 2014:
 
Van de werkgroep ‘wonen’ kregen we onderstaand bericht….
‘Hoewel we met de werkgroep Wonen van de dorpscoöperatie een grotere opkomst hadden verwacht hebben we toch een informatieve en succesvolle bijeenkomst gehad. Met de jonge volwassenen hebben we de mogelijkheden bekeken om in de toekomst in Lierop zelfstandig te gaan wonen. Behalve dat er belangstelling is voor goedkope huur als mogelijk tussenoplossing is vooral de belangstelling voor een eigen woning middels een Collectief Particulier Opdrachtgeversschap (CPO) groot. Dit ook omdat een CPO project op je budget en woonwensen kan worden afgestemd. Een CPO project is overigens niet alleen bestemd voor starters maar in principe elke woning die binnen de bouwlocatie (Gildeplein) wordt gebouwd kan hierbij aansluiten.
 
Omdat het in Lierop bijna uitgesloten is om voor een goedkope huurwoning in aanmerking te komen kunnen we gaan inventariseren of er woningeigenaren zijn die een woning willen omzetten naar studio’s of kamerverhuur.
De aanwezigen hebben zich ingeschreven om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Degenen die niet aanwezig zijn geweest en belangstelling hebben voor “wonen in Lierop” kunnen zich alsnog melden bij onze werkgroep Wonen. Op maandag 8 december is er in de Vurherd een informatieavond voor een bouwproject voor goedkope woningen waarbij wij als werkgroep ook aanwezig zullen zijn’. (
Foto: Rob Fritsen Siris).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

 

 


 

28/11/2014 Communicatie-uitingen Dorpscooperatie

 

Vrijdag 28 november 2014:
 
Naast de informatie via folder, spandoeken, persberichten en posters kun je ook op facebook en twitter de dorpscoöperatie Lierop Leeft volgen.

            
Ook het interview van Harrie van Horik met Martien Kusters en Toon van de Ven is te bekijken.

 

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

 


 

28/11/2014 Waarom lid worden van de Dorpscooperatie?
 
Zaterdag 29 november 2014:

Vanaf a.s. maandag zal er huis-aan-huis aangebeld worden voor het eventueel ophalen van de aanmeldingsbonnen waarmee je aangeeft dat je lid wilt worden van de dorpscoöperatie Lierop Leeft.
Er zijn nog steeds inwoners die zich afvragen waarom ze lid zouden worden? Dat is begrijpelijk, want de dorpscoöperatie heeft zich nog niet kunnen bewijzen. Ze staat aan het begin van haar bestaan en is zeker nog niet ‘kant en klaar’. Dat per 1 januari 2015 overheidstaken naar de gemeente gaan is inmiddels wel bekend maar wat dit voor eenieder in zal houden, dat is nog afwachten.
Met een dorpscoöperatie, die gedragen wordt door vele inwoners van Lierop, moet het mogelijk zijn om ‘samen’ de gaten die er vallen binnen Lierop in te vullen. In de dorpscoöperatie bundelen de inwoners van Lierop de krachten om de leefbaarheid op peil te houden. De coöperatie helpt voorzieningen in ons dorp te behouden (zorg, onderwijs, dienstverlening) of inkoopvoordeel te halen (hulp in het huishouden of andere diensten). Ook ontwikkelt de dorpscoöperatie diensten die voor alle inwoners interessant kunnen zijn, al is het maar als het gaat om het simpel lenen van een boor, het lenen van krukken, het gratis aanbieden van spullen die men niet meer nodig heeft maar die iemand in Lierop goed kan gebruiken, maar ook ondersteuning bij bouw voor jongeren en senioren, een vorm van dagbesteding en 'maatjeswerk', zoals o.a. hulp verlenen bij boodschappen doen, iemand helpen bij ‘thuisadminstratie’, regelen van vervoer naar ziekenhuis, of wegwijs maken op de computer, enz. enz.
Alles met de insteek dat het efficiënt en dichtbij huis geregeld kan worden en dat het niet duurder hoeft te zijn dan nodig is. Geen bureaucratie, maar via korte lijnen in ons eigen dorp geregeld!
Voor een bruisend Lierop is een gezonde mix van alle leeftijdsgroepen wenselijk. Onderlinge solidariteit tussen oud en jong (en omgekeerd) en tussen kwetsbare en vitale burgers, bevordert het gevoel van prettig en veilig wonen. Het is belangrijk dat oudere mensen tot op hogere leeftijd veilig en plezierig in Lierop kunnen blijven wonen maar het is net zo belangrijk dat onze jeugd op een gezonde en veilige manier opgroeit en meedoet
Deelname aan de dorpscoöperatie betekent dat je je inzet voor anderen (financieel of persoonlijke inzet), maar ook dat je mag rekenen op hulp op het moment dat je het zelf nodig hebt (dienst-wederdienst). Daarbij zij aangetekend dat het beslist niet verplicht is vrijwlligerswerk voor de dorpscoöperatie te verrichten.
Om het maken van de keuze om lid te worden te vergemakkelijken kun je b.v. een vergelijking maken met de contributie van het Wit Gele Kruis in de jaren ’70-’80-’90, of een verzekeringspolis, of het ‘rustend’ lidmaatschap van een vereniging…., het levert in persoonlijke zin niet altijd iets op maar het draagt des te meer bij aan de leefbaarheid!
De minimale contributie is o.a. nodig om activiteiten of diensten op te zetten en om organisatiekosten te kunnen betalen. De leden hebben zelf zeggenschap over de inzet van de middelen en wanneer er eigen bijdragen worden gevraagd voor activiteiten of diensten zullen de leden daar natuurlijk voordeel van hebben!
Hopelijk is het ’n beetje duidelijk waarom lid worden van de dorpscoöperatie belangrijk is. Met het lidmaatschap spreek je uit dat je het belangrijk vindt om samen met anderen, jonger en ouder, te werken aan een mooie toekomst voor Lierop!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

 
 
 

 

27/11/2014 Herinnering Nirwana bijeenkomst CPO project

 

Donderdag 27 november 2014:

Van de Dorpscoöperatie Commissie Wonen kregen we onderstaand herinnering….

‘De commissie Wonen van de Dorpscoöperatie Lierop
(in oprichting) wil alle inwoners van Lierop waar mogelijk ondersteunen met de huisvesting. Dit kan zijn met aanpassingen van woningen voor ouderen of voor mensen met een lichamelijke beperking maar ook met zoeken naar woonruimte voor bv. jonge volwassenen die in Lierop willen (blijven) wonen. Is er behoefte aan kamerverhuur, aan huurwoningen of aan koopwoningen via een projectontwikkelaar of via Collectief Particulier Opdrachtgeversschap (CPO)?

Om te ondersteunen en mensen waar nodig hiervoor bij elkaar te brengen gaan we vrijdag 28 november vanaf 20.00 uur bij Nirwana met ieder die wil praten over woonwensen in Lierop in gesprek en kunnen we in samenwerking met belangstellenden, gemeente en ondernemers naar de mogelijkheden gaan kijken.

Doelgroep voor deze avond zijn jonge volwassenen maar natuurlijk is iedereen hier welkom’.
  

 
 

 


 

26/11/2014 Ongebruikte hulpmiddelen gevraagd

 

Woensdag 26 november 2014:

Binnen de werkgroep zorg bestaan plannen om in Lierop een uitleenpost voor veel gevraagde hulpmiddelen op te zetten. Binnen een 24 uurs dienst, ook in de weekenden, kunnen beschikbare hulpmiddelen aan leden van de dorpscoöperatie uitgeleend worden.

Wat hulpmiddelen betreft wordt gedacht aan: bedklossen, krukken, looprek, rollator, rolstoel, toiletverhoger, wandelstok of 4 poot. Velen blijken deze hulpmiddelen ongebruikt in huis te hebben liggen. Voor de op te zetten uitleenpost zijn ze van onschatbare waarde voor veel Lieropse mensen. Wij vragen u daarom deze ongebruikte hulpmiddelen over te dragen aan de uitleenpost. Wij halen het graag bij u thuis op!
 
U kunt hiervoor contact opnemen met Ben van Bussel, lid werkgroep zorg, te bereiken via tel.nr. 0492-331957 of e mail (b.bussel5@upcmail.nl)
 

 

 


 

25/11/2014 Machtiging geen noodzaak

 

Dinsdag 25 november 2014:

Afgelopen weekend is de wervingsfolder van de Dorpscoöperatie Lierop Leeft huis-aan-huis in Lierop bezorgd. In de folder is een aanmeldingsbon, met op de achterzijde een machtiging, opgenomen. Deze machtiging is opgenomen om de administratieve belasting zo laag mogelijk te houden.

Intussen is duidelijk geworden dat er inwoners zijn die moeite hebben met automatische incasso via het invullen van deze machtiging. Het invullen van deze machtiging is echter niet verplicht!! In dit geval volstaat het invullen van alleen de voorzijde, de aanmeldingsbon. De invuller krijgt dan netjes een nota opgestuurd voor de contributie van de Dorpscoöperatie Lierop Leeft.
 
Volgende week zal de bon, al dan niet met ingevulde machtiging, huis-aan-huis opgehaald worden (voor diegenen die lid willen worden).
 
Voor inlichtingen kun je mailen naar info@lieropleeft.nl.
Op de website www.lieropleeft.nl,  die nog in de opbouwfase zit, is beknopte info te vinden van waarmee de verschillende werkgroepen zich de afgelopen maanden hebben bezig gehouden. Alles om de leefbaarheid in Lierop voor jong en oud op peil te houden!
  

 

 


 

18/11/2014 Werving leden Dorpscooperatie 2

 

 
Dinsdag 18 november 2014:

Sinds zaterdag 25 oktober hangen de spandoeken ‘Lierop leeft…. maar niet zonder jou!’ prominent in het centrum
van Lierop. Er is veel gegist naar wat de betekenis zou zijn en het werd menigmaal in verband gebracht met de onthullingen van de hoogheden afgelopen zaterdag.
Sinds gisteren weten we echter beter, want er zijn nieuwe doeken gehangen waarbij duidelijk wordt dat het boodschappen zijn van de Lieropse Dorpscoöperatie met de toepasselijke naam: ‘Lierop Leeft’!
Met de decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten per 1 januari 2015 wordt van burgers gevraagd meer verantwoordelijkheid te nemen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn/haar omgeving. Helpende handen, op welke manier dan ook, zijn noodzakelijk om samen de leefbaarheid in een kern op peil te houden.
De gemeente stimuleert het ontstaan van passende, lokale oplossingen, motiveert burgers om het heft in eigen hand te nemen en zorgt ervoor dat de meest kwetsbare burgers voldoende ondersteuning krijgen.
Dit gegeven was begin 2014 voor de ‘initiatiefgroep Dorpscoöperatie’ aanleiding om de Lieropse inwoners uit te nodigen voor een bijeenkomst waarbij de haalbaarheid van een Dorpscoöperatie in Lierop gepeild werd.
‘Samen zorge(n)loos leven in Lierop, mijn ouders, ik en mijn kinderen’ was de boodschap van de uitnodiging.
De enorme belangstelling, ideeën en enthousiasme tijdens deze avond, zorgden er voor dat de initiatiefgroep met volle overtuiging van start kon gaan met de opzet van de Lieropse Dorpscoöperatie.
Door de initiatiefgroep werden vier werkgroepen geformeerd, tw Zorg, Opvoeden/Opgroeien, Wonen en Dienstverlening. Deze werkgroepen zijn de afgelopen maanden aan de slag gegaan om voor elk onderdeel ideeën uit te werken die het wonen/leven in Lierop ook in de toekomst aantrekkelijk maken, zowel voor jong als oud.
Enkele onderdelen die tot nu toe in de werkgroepen zijn besproken zijn: Kinderopvang; stimuleren en informeren van de Lieropse jeugd; zorg via korte lijnen ’dichtbij huis’ mogelijk maken; gebruik alcohol en drugs bespreekbaar maken; dorpsbreed aanpakken van het thema ‘pesten’; de wijkverpleegkundige terug in het dorp; uitleenpost voor hulpmiddelen in Lierop; weekendactiviteiten; vorm van dagbesteding voor mensen zonder indicatie; zorgen dat alle inwoners, zowel jong als oud, in Lierop kunnen blijven wonen; ‘maatjes’werk…. tijd voor elkaar vrijmaken om o.a. aandacht en gezelschap te geven; een Lieropse ‘Huiskamer’ enz.
Deze week zal er meer informatie komen via o.a. een folder die huis-aan-huis verspreid zal worden in Lierop. In deze folder is ook een aanmeldingsbon opgenomen waarmee de inwoners van Lierop die dit aanspreekt zich aan kunnen melden als lid. Lieroppenaren wordt gevraagd solidair te zijn om een breed draagvlak voor de Dorpscoöperatie te krijgen. Door lid te worden geef je aan dat je wilt geven als het kan en nemen als het nodig is.
In de week van 1 december a.s. zullen de bonnen ook weer huis-aan-huis opgehaald worden waarna in december een algemene vergadering zal worden gehouden waarvan de exacte datum nog bekend wordt gemaakt (wordt vervolgd).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


 

25/10/2014 Start werving leden Dorpscooperatie 1


Zaterdag 25 oktober 2014:

We kwamen vanmiddag bovenstaand spandoek tegen in het centrum van Lierop.
Met de tekst 'Lierop leeft maar niet zonder jou' gaan we vissen naar de boodschap
die deze kreet bij ons oproept.
Ook vanuit de richting Helmond ontdekten we overigens deze zelfde boodschap
tegen het talud van het viaduct. Zal zeer waarschijnlijk vervolgd worden dus....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

 

 


 

00/00/0000 blanco

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Algemeen| Laatste nieuws| Werkvelden| Ik heb een vraag| Duofiets reserveren| Vraag & aanbod| Contact| Links| Agenda

Dorpscoöperatie Lierop
Gebergte 6
5715 PM Lierop
Mail:info@lieropleeft.nl
Webdevelopment: Advertize Totaal Reclame Lierop