Informatie bijeenkomst “Buurtcirkels” goed bezocht

Als volgende stap binnen  het project ‘Goed Voor Elkaar’ vond op 13 november een informatie bijeenkomst plaats over het opzetten van Buurtcirkels.

De buurtcontactpersonen van de diverse buurten waren hierbij uitgenodigd. In een samenwerking met Onis Welzijn, de gemeente Someren, KBO Lierop en Lierop Leeft is dit project in 2023 van start gegaan.

In tegenstelling tot het project Goed Voor Elkaar, waar men uitging vanaf de leeftijd van 70 jaar, benadrukte Jan v.d. Heuvel in zijn openingswoord dat Buurtcirkels zich richt op alle leeftijden. Hij ging kort in op wat de doelstelling van het opzetten van Buurtcirkels is.

Het idee hierachter is dat buren vaak best bereid zijn elkaar te helpen als dat nodig is. In een Buurtcirkel brengen we in kaart wie mee wil doen en regelen we de onderlinge bereikbaarheid. Zo zorgen we er samen voor dat we zo lang mogelijk thuis in onze eigen vertrouwde omgeving, op een prettige manier, kunnen blijven wonen.

Daarna nam Arie v.d. Boomen, projectleider GVE, het woord en ging in op de twee bijeenkomsten van Goed Voor Elkaar, die in Lierop in 2023 plaatsvonden. Hierbij waren, zoals gezegd, uitsluitend de ouderen vanaf 70 jaar uitgenodigd.

Arie sloot af met de mooie woorden; “Een zorgzame buurt kan niet zonder zorgzame buren”.

Vervolgens kwamen Ellen v. Bree en Miriam Grosveld aan het woord. Zij vertelden over hun ervaring met het opzetten van hun Buurtcirkel in Someren. Vaak is er in buurten al veel saamhorigheid, maar weet men elkaar nog niet te vinden als er echt hulp nodig is. Te denken valt daarbij aan praktische zaken zoals boodschappen doen, het hondje uitlaten etc. In Someren zijn ze begonnen om in de buurt van Ellen en Mirjam huis aan huis een uitnodiging in de bus te doen voor een informatie avond. Van de 28 adressen die uitgenodigd werden, hebben 22 adressen gehoor gegeven.

Inmiddels zijn er twee bijeenkomsten geweest en is geïnventariseerd wat de aanwezigen denken aan hulp nodig te hebben en welke hulp men zou kunnen bieden. Uit de inventarisatie bleek dat veel aanwezigen bereid waren allerlei soorten hulp te willen bieden. Daarentegen werd de vraag welke hulp men zelf nodig heeft, geen enkele keer ingevuld. Hetgeen overigens niet wil zeggen dat hier geen behoefte aan is. Het is blijkbaar nog een brug te ver om in de eigen omgeving hulp te vragen.

Om dat te doorbreken is het belangrijk om contactpersonen in de desbetreffende buurt te hebben. Zij weten wie voor welke soort hulp beschikbaar is, om zo elkaar vooruit te helpen en mensen met elkaar in contact te brengen. Immers als men elkaar kent is het makkelijker om hulp te vragen.

Ook de dorpsondersteuner, in ons geval is dit Marieke Linders, speelt hierbij een belangrijke rol. Zij weet de weg in zorgland en men kan bij haar terecht met vragen die in de buurt niet opgelost kunnen worden.

Nadat Ellen en Miriam deze ervaringen met ons gedeeld hadden, ging men na de pauze in discussie over, “ hoe het opzetten van Buurtcirkels in Lierop” het beste aangepakt kan worden.

Men concludeerde om als eerste stap, met een tweetal buurten als pilot te starten. Het voorstel is om eerst te gaan inventariseren of in de desbetreffende buurt voldoende draagvlak is voor het opzetten van een Buurtcirkel. De betreffende buurten worden hierbij vanuit de werkgroep Goed Voor Elkaar ondersteund.

Met een dankwoordje aan Ellen, Mirjam en Arie werd de avond afgesloten, waarbij een van de aanwezigen de opmerking maakte : “Ik woon nog niet zo lang in Lierop, maar als het ergens moet lukken, dan is dit Lierop wel”.

Vind je dit bericht leuk? Deel het dan!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email