Op zaterdag 9 september hield dorpscoöperatie Lierop Leeft haar 2-jaarlijkse Vrijwilligers Bedank Middag. Deze begon zoals gebruikelijk met ‘n eenvoudige lunch. Er moest flink in de soep geblazen worden want veel tijd was er niet.

Rond 13.00 uur werden we namelijk al bij de zonnetempel “Lux et Terra” verwacht. Beeldhouwer Luciën van der Eerden (de man is de rust zelve) vertelde honderd uit over het ontstaan, uitbreiden, perfectioneren en onderhouden van zijn levenswerk. Het was verbazingwekkend hoe het hele complex tot stand gekomen is. Het geheel hangt met zo veel “toevalligheden” aan elkaar dat het bijna niet meer toevallig kan zijn. Een voorbeeldje: Toen zijn vader en moeder hem de naam Luciën gaven konden ze toch echt niet weten dat hun zoon later een zonnetempel zou gaan bouwen. Luciën (Lux) betekent Licht, Eerden (Terra) betekent aarde/grond.

Op 14 en 15 oktober wordt er op het landgoed Lux et Terra weer de jaarlijkse beeldententoonstelling gehouden. Dit jaar zijn er een dertigtal beeldhouwers die het werk willen laten zien wat ze onder begeleiding van Luciën gemaakt hebben. Naast het bezichtigen van de beelden kan men ook de zonnetempel bekijken. Evenals deze expositie is ook ’n bezoek aan de website (www.beeldhouweninsteen.nl) zeker de moeite waard.

Nadat iedereen voorzien was van ’n appel en ’n flesje koel water ging men de hei op. De groep werd in tweeën gesplitst. De ene groep fietste naar de schaapskudde van herderin Loes, de ander zocht ’n stuk verderop de kudde van herder Luuk op. Er werd op ’n leuke manier uitleg gegeven over het hoe en waarom van het begrazen van de Lieropse Heide. Helaas kon vanwege het extreem warme weer geen demonstratie gegeven worden. Wellicht komt u de kudde nog wel ’n keer tegen op de hei. De herders zijn altijd bereid tot ’n praatje.

Onder het genot van ’n drankje en wat “gesneukel” werd er nog even gezellig na gebuurt in de Vurherd.  

Vind je dit bericht leuk? Deel het dan!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email