Martien Kusters geeft voorzittersstokje over aan Anne-Riet Vermeulen

Op de algemene ledenvergadering van Lierop Leeft, die afgelopen dinsdag werd gehouden in de Vurherd, werden naast vele interessante agendapunten ook verschillende stokjes in het bestuur overgegeven. Een belangrijk stokje is natuurlijk de voorzittershamer.

Martien stond aan de wieg bij de oprichting van de dorpscoöperatie. Nadat Martien gestopt was als wethouder van de gemeente Someren trad hij toe aan de werkgroep Zorg en Welzijn, die ontstaan was vanuit het IDOP. Na verloop van tijd nam hij het voorzitterschap van de werkgroep over van Ferd Raaijmakers. Door het overhevelen van zorgtaken vanuit het Rijk naar de gemeente en de daarmee gepaard gaande bezuinigingen, waardoor het geen vanzelfsprekendheid meer zou zijn dat men een beroep kon doen op de overheid of zorginstellingen, ontstond in de werkgroep het idee om in Lierop een coöperatie op te richten. Met name Martien vond dat het geen zorgcoöperatie – met zoals elders alleen aandacht voor zorg – moest worden, maar een dorpscoöperatie die veel breder kan acteren met ook aandacht voor jeugd, dienstverlening en wonen. Zaken die belangrijk zijn voor de leefbaarheid in Lierop. Toen dit initiatief na een interactieve vergadering gesteund werd door de aanwezige Lieropse inwoners werd in 2014 het besluit genomen om de dorpscoöperatie op te richten en op 8 januari 2015 was de eerste ledenvergadering en werd Martien tot voorzitter van dorpscoöperatie Lierop Leeft gekozen.

In de jaren tot nu toe kreeg de ‘Lieropse manier’ veel – o.a. landelijke – aandacht zoals een reportage van de NOS en zelfs de Koning kwam op bezoek.

In zijn periode als voorzitter was Martien zeer betrokken met ‘zijn club’ en schroomde niet om ook naar buiten toe Lierop op de kaart te zetten middels de vele gesprekken in andere dorpen die wilden weten hoe het in Lierop allemaal geregeld was.

Officieel zou Martien afgelopen jaar aftreden maar omdat er nog geen vervanger was is hij nog een jaar extra als voorzitter aangebleven. Tot afgelopen dinsdag.

 

Martien bedankte iedereen die in al die jaren meegewerkt heeft en was bijzonder trots op de meer dan 100 vrijwilligers waarop Lierop Leeft draait. Hij sluit zich nu graag bij hen aan.

Anne-Riet Vermeulen nam het stokje van Martien over. Ze werd unaniem gekozen tot voorzitter en was blij met Inge van Bommel als vicevoorzitter.

Toon van de Ven stopt in het bestuur en geeft stokje over aan Toon van de Hurk. Ook Toon heeft zich vanaf de start met hart en ziel ingezet voor Lierop Leeft en met name als voorzitter van de werkgroep Wonen. Martien Kusters nam afscheid van Toon en gaf aan dat o.a. een fors aantal starters nooit in Lierop gewoond zou hebben als ‘kartrekker’ Toon zich niet op zijn vasthoudende manier had ingezet, met fantastische resultaten als gevolg. Toon blijft wel actief in de werkgroep Wonen.

Anita Hurkmans is inmiddels ook gestopt in het bestuur. Zij wordt opgevolgd door Tessa Wennekers. Anita kwam in april 2021 op voordracht van het KBO in het bestuur als opvolger van Driek Doezé en heeft zich in het bijzonder ingezet voor de overname van ‘de Huiskamer’ van het dorpsoverleg. Ze gaat zich weer concentreren op de KBO maar blijft ook als vrijwilliger actief in ‘de Huiskamer’.

Vind je dit bericht leuk? Deel het dan!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email