Lierop is al weer iets dementievriendelijker

Op 29 januari 2019 werd voor de derde keer in Lierop de cursus ‘Goed omgaan met dementie’ gegeven.
Allereerst werd door de cursusleiders Petra Raijmakers en Ivonne Berkers geïnventariseerd wat de verwachtingen zijn van deze cursus.
Zo kwam naar voren dat de deelnemers graag tips kregen over o.a. hoe dementie te herkennen en hoe er mee om te gaan. Maar vooral ook het doorbreken van een taboe en het bespreekbaar te maken.
Het eerste gedeelte bestond uit een presentatie en ging in op de vele verschillende vormen van dementie.
Momenteel hebben 1 op de 5 mensen een vorm van dementie waarvan 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 7 mannen.
Dit verschil zit in het feit dat de vrouwen gemiddeld ouder worden dan de mannen. Ook werd er vooral de nadruk opgelegd dat het een ziekte is… ‘je bent niet dement maar je hebt dementie’.
Omgaan en herkennen is lastig. Zeker voor de directe omgeving is het een grote belasting.

Zo ook voor de mantelzorger die 24 uur zorg heeft voor de partner. Prettig is het dan als er iemand is in je omgeving die af en toe de zorg over kan nemen zodat je als mantelzorger niet overbelast raakt.

Verder kwamen er nog een aantal voorbeelden uit de praktijk aan bod over hoe je iemand het beste kunt benaderen. Dit kan door op de eerst plaats niet meteen je oordeel klaar te hebben, maar iedereen in zijn of haar waarde laten. Ga in gesprek en wees duidelijk en als iemand verward is bied hulp aan, maak oogcontact en probeer gerust te stellen.
Verder werd er nog verwezen naar de website van ‘samendementievriendelijk.nl’ waar veel informatie te vinden is en waar je ook de test kunt doen hoe dementievriendelijk je bent.
Tip van Ivonne Berkers was, vul deze test eens helemaal fout in dan krijg je nog meer informatie over dit thema. Na afloop ontvingen de deelnemers een certificaat en de reactie was: ‘Ik heb veel bruikbare tips ontvangen’.

Vind je dit bericht leuk? Deel het dan!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email