Bijzondere dag voor 40 Lieroppenaren

‘Goede morgen, welkom, beste dorpsgenoten’, hartverwarmende woorden aan het begin van een bijzondere – vrijwel gratis – dagreis uitgesproken tot de bijzondere gasten, een gezelschap van meer dan veertig belangstellenden voor de Museum Plus Bus.
Voor deze inwoners, een aantal vrijwilligers van ‘Lierop Leeft..’ en van de KBO Lierop is het een hele unieke en bijzondere dag geworden. Uniek omdat de Stichting Lierop 825 voor de eerste keer gebruik heeft kunnen maken van de faciliteiten van de Museum Plus Bus.

De initiatiefnemers hebben bij ‘Lierop Leeft’ en de KBO Lierop ondersteuning gevraagd voor dit exclusieve project, waardoor het een geslaagde dag werd.

Het doel van de Stichting Museum Plus Bus is om de toegankelijkheid van het nationaal erfgoed in de Nederlandse musea te vergroten voor de ouder wordende en de minder mobiele landgenoten en die het leuk vinden om eens kennis te maken met de werken van de Meesters van de Gouden Eeuw. Een tijdperk uit de zeventiende eeuw, waarin Nederland uitgroeide tot een van de belangrijkste landen van de wereld met een sterke handelsmissie, economie en wetenschap. Veel van deze tijdsbeelden zijn tot uitdrukking gebracht op de werken van de grote Meesters. Het Mauritshuis is nu het thuis van de beste Nederlandse schilderkunst uit de ‘Gouden Eeuw’.
In het hart van het stadspaleis ‘Mauritshuis’ in Den Haag bevindt zich de compacte, maar wereldberoemde, collectie. Meesterlijk en sierlijk worden door de gastvrouw de doeken op details besproken. Fascinerend om te horen hoe en op welke wijze deze magistrale werken tot stand zijn gekomen. Meesterwerken van Vermeer het ‘Meisje met de parel’, ‘De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt, ’Het puttertje’ van Fabritius en ‘De stier’ van Potter. Deze werken zijn permanent te zien in de intieme museumzalen van dit zeventiende-eeuwse monumentale stadspaleis. Ook veel eigentijdse of historische werken uit de achttiende, negentiende en twintigste eeuw kunnen daar bewonderd worden, naast de wisseltentoonstellingen van andere musea.

 

Perfect verlopen
Voor de gasten is een perfect verlopen dag georganiseerd. Op weg naar het Mauritshuis, warempel schuin tegenover het ‘Binnenhof’ in de regentenstad Den Haag zijn de gasten van de ene in de andere verrassing gevallen. De filevrije busreis over Nederlands drukst bereden autowegen, maar wel met fraaie vergezichten, landschappen en ook stedelijke bebouwingen.

Aan het einde van de dag staat nog een rondrit door Den Haag langs een aantal bezienswaardigheden op het programma, waardoor de kennis weer verrijkt of opgefrist wordt. Rond het middaguur in de Maurits Brasserie een overheerlijke en gevarieerde lunch. En op de terugweg een goed belegd broodje en drankje. Op het bezoek aan het Mauritshuis en de wandeling door het Binnenhof met een staatsiefoto kijkt het illustere gezelschap terug op een meer dan geslaagd bezoek. Ook de gastheren Martin en Dinand hebben daartoe zeker een bijdrage geleverd tijdens het bezoek met de Museum Plus Bus.

In goed overleg met het gezelschap is er invulling gegeven aan dit omvangrijk gevarieerd programma, maar ook met momenten voor onderling vermaak en gezelligheid.

Vind je dit bericht leuk? Deel het dan!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email