Op dinsdag 19 september brachten de deelnemers van de dagbesteding samen met de vrijwilligers een bezoek aan openluchtmuseum De Eynderhoof in Nederweert-Eind. De Eynderhoof is een mooi Peeldorp waar we met een gids terug gingen in de tijd naar zo rond 1900. In het dorp zijn vanuit Limburg veel gebouwen en situaties naar hier overgebracht en opgebouwd. Vrijwilligers zijn actief met het uitvoeren van beroepen waardoor er sprake is van een erg levendig geheel. Zo kwamen wij te weet hoe het mandenvlechten in elkaar steekt en welke materialen en technieken gebruikt worden. In de zomermaanden vond het mandenvlechten plaats en ’s winters bij de kachel het stoelen matten. Van de ene oude ambacht gingen we zo naar de andere. Zo was er een smid aanwezig die het een en ander vertelde over hoe een hoefsmid vroeger te werk ging en dat het zeer nauwkeurig kwam. Een klompenmakerij ontbrak ook niet; iedere streek had zijn eigen model klompen. Grappig was dat er een paar klompen bij hingen die gemaakt werden voor een pastoor. Deze waren zwart geverfd met een groot kruis erop geschilderd. Van de bakkerij waar elk weekend nog brood en vlaai gebakken wordt gingen we naar de stroopmakerij waar in een grote ketel eigen gemaakte stroop van suikerbiet en appels stond. De gids vertelde dat rijke mensen daken hadden die voorzien waren van riet met blauwe pannen. 
Die waren duurder dan de rode pannen. Vroeger werden sommige boerderijen zelfs aan de voorkant voorzien van blauwe pannen en aan de achterkant rode pannen. Dit om de schijn hoog te houden, zoals ook de huizen soms van de voorkant hoger waren dan aan de achterkant. Intussen was het tijd geworden voor een kopje koffie met Limburgse vlaai die in de bakkerij gebakken werd. Verder werd er nog een bezoek gebracht aan een zagerij en koperslagerij. 
Alles over hoe het vroeger te werk ging werd – overgoten met mooie verhalen – gedemonstreerd.
De laatste aanwinst in de Eynderhoof is een kapel. Deze kapel moest wijken voor een weg en is hier weer opgebouwd. Inmiddels was half vijf al gepasseerd en we hadden nog steeds niet alles gezien maar het was tijd om weer voldaan en moe naar Lierop terug te keren.

Vind je dit bericht leuk? Deel het dan!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email