Anita wijst nog ’s op mantelzorgcompliment van € 100,-

In de gemeente Someren is er door het college weer voor gekozen (net als in 2015 en 2016) om een financieel compliment uit te reiken. Dit compliment dient als blijk van waardering voor de inzet die een mantelzorger doet. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal aanvragen dat wordt gedaan. Het maximale bedrag dat per zorgvrager wordt uitgekeerd bedraagt € 100,00. Een zorgvrager mag dit wel over meerdere mantelzorgers verdelen.

De uitgangspunten zijn:
– het mantelzorgcompliment wordt vormgegeven via een financiële individuele bijdrage;
– mantelzorgers en zorgvragers dienen gezamenlijk één aanvraag in;
– de mantelzorger voldoet aan het criteria; meer dan 8 uur per week, langer dan 3 maanden;
– er is geen indicatie noodzakelijk;
– de hoogte van het bedrag per persoon is afhankelijk van het aantal personen dat zich meldt met een maximum van € 100,- per zorgvrager.
– de zorgvrager moet een inwoner te zijn van de gemeente Someren, de mantelzorger mag wel buiten de gemeente Someren wonen;

Dit jaar is het mantelzorgfonds nieuw!

Het mantelzorgfonds
Hoeft u de € 100- niet persoonlijk te ontvangen, maar vindt u het wel belangrijk dat uw compliment voor andere mantelzorgers beschikbaar is ? Dan kunt u op het aanvraagformulier aangeven dat u de € 100,- wilt storten in het mantelzorgfonds. Vanuit dit fonds zal in samenwerking met het Steunpunt Mantelzorg extra waardering geboden worden aan mantelzorgers. Dit in de vorm van algemene activiteiten.
Hoe het precies vorm krijgt, daar gaan we met het Steunpunt Mantelzorg nog over hebben, maar denk bijvoorbeeld aan een brunch als ontmoeting. 

 
 

 

 
 

Vorig jaar hoorden we geluiden dat mantelzorgers denken dat ze niet in aanmerking komen aangezien ze dat eerst via het SVB ook niet kwamen. Echter, de criteria in Someren zijn ruimer.
Tot 2015 reikte het SVB het mantelzorgcompliment uit. Daaraan waren enkele criteria verbonden. Zo was een indicatie voor de zorgvrager noodzakelijk en kregen mantelzorgers waarvan de zorgvrager in een instelling woonde (van organisaties zoals Savant, Land van Horne, ORO, SWZ) geen compliment. Veel mantelzorgers zorgen juist voor mensen zonder indicatie. Juist dankzij de inzet van een mantelzorger is er geen indicatie nodig. Maar ook leert de ervaring dat mantelzorgers nog veel zorgen voor hun partner, vader, moeder, zoon of dochter die niet (meer) thuis woont maar in een woonvorm. Denk bijvoorbeeld aan Sonnehove, Eegelshoeve, huizen aan de Munnekenstraat of Sonnehoek. In de gemeente Someren is er daarom voor gekozen om ook deze mantelzorgers te waarderen, ook zij komen in aanmerking.

Aanvraagformulieren staan op de website van de gemeente Someren maar kunnen ook HIER gedownload worden.
Inleveren kan bij de balie van het gemeentehuis.
 

Aanmeldformulieren kunnen nog tot 15 november 2017 ingediend worden.

Zie ook de meest gestelde vragen (en antwoorden). 

 
Mocht U dan nog vragen of hulp hierbij nodig hebben, dan kunt U contact met Anita opnemen (06-53668150).

Vind je dit bericht leuk? Deel het dan!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email