Nadat tijdens de ledenvergadering van 21 april j.l. door de aanwezige leden van de dorpscoöperatie toestemming gegeven werd alle mogelijkheden te onderzoeken om te komen tot een dementievriendelijk Lierop, werd op 13 oktober een avond over dit onderwerp georganiseerd door de dorpscoöperatie en KBO Lierop. Ellen van Bree gaf tijdens deze bijeenkomst namens de GGD een mooie en vooral nuttige presentatie en Dré de Kort, vrijwilliger dementievriendelijk Bladel en ambassadeur dementie gaf daarna uitleg op praktische vragen bij het opzetten van een dementievriendelijk dorp. Vervolgens ging men in groepjes uiteen en volgde er aan de hand van diverse stellingen een discussie. Na inventarisatie van deze stellingen bleek dat er met name behoefte was aan meer kennis over dementie en bejegening.
Op 8 december vond in de Vurherd een vervolgbijeenkomst plaats waarbij 25 personen aanwezig waren. Op deze avond werden voor de pauze 3 presentaties gegeven. Sanne Stultjens, casemanager van Savant, vertelde een en ander over een aantal vormen van dementie (er bestaan zo’n 50 vormen!) en de diagnostiek. Vivian de Vree, casemanager bij de Zorgboog, ging met name in op de omgang met mensen die lijden aan dementie. Centraal daarbij staan begrip en meetellen. In de presentatie van Truus van Otterdijk van steunpunt mantelzorg Onis Welzijn, stonden ervaringen en ondersteuning van de mantelzorger centraal.
Na beantwoording van een aantal vragen van de aanwezigen, over o.a. bejegening en diagnosticeren, kwam de centrale vraag aan de orde: Hoe nu verder, wat moet/kan er aangepakt worden? Hierbij werden een aantal suggesties geopperd waarmee de een tijdens deze bijeenkomst geformeerde werkgroep onder leiding van Tiny Steenbakkers aan de slag gaat. In de werkgroep hebben tot nu toe naast Tiny tevens zitting Riek v. Bussel, Annerieke Driessen, Anne van Putten, Annie van de Eikhof, Nellie Berkers en Annette Maas, aan te vullen met leden van de initiatiefgroep Driek Doezé, Ferd Raaymakers, Sigrid v. Otterdijk en Anita Hurkmans. Mochten er nog mensen bij het lezen van dit bericht geïnteresseerd zijn dan kunnen zij zich tot 31 december nog opgeven bij Tiny Steenbakkers.
Naast deze werkgroep is de projectgroep 24-uurs zorg, in het kader van ‘wonen met dementie’, al enige tijd de mogelijkheden van een vorm van deze zorg in Lierop aan het onderzoeken. Zorg begint natuurlijk al in de thuissituatie, maar op een gegeven moment kan dit niet meer haalbaar zijn. Dan zou een woonvorm met 24-uurs zorg in Lierop een gewenste oplossing zijn. Annette Maas en Annie van de Eikhof gaven aan dat zij ook graag willen meedenken met de huidige leden van deze projectgroep. Wordt vervolgd in 2017 waarin dit thema een belangrijke plaats zal innemen bij onze dorpscoöperatie.