Verslag informatieavond Drugs 16 mei 2016

Wat gisterenavond (16 mei 2016) op de druk bezochte info-avond over drugs duidelijk werd is dat ook onze Lieropse kinderen of kleinkinderen in de gevarenzone zitten of kunnen komen voor wat betreft het gebruik van drugs. Lierop blijkt geen ‘wit’ dorp te zijn zoals soms wordt beweerd maar ‘doet volop mee’ met de ons omliggende dorpen, dat werd ook duidelijk.
 
Nadat Geert van den Heuvel namens de werkgroep Opvoeden & Opgroeien van onze dorpscoöperatie Lierop Leeft de avond had geopend gaf hij het woord aan Hester Dadema van Helder Theater. Zij zorgde verder voor de presentatie van de avond en dat deed ze op een voortreffelijke manier.
 
De eerste gastspreker die ze voorstelde was onze wijkagente Marianne van Kempen. Van haar vernamen we o.a. dat ook in Lierop het drugsgebruik groot is. Ze vertelde ook dat de laatste jaren de drugsproblematiek steeds meer verandert en dat de politie het steeds drukker krijgt met rechercheerwerk richting drugsdealers en -gebruik. Vooral in de leeftijdsgroep van 18 tot 27 jaar worden (hard)drugs – vaak voor hun plezier – gebruikt. Wat velen niet weten is dat in de gemeente Someren het beleid is dat men bij gebruik vanaf 1 pil al een proces verbaal van 200,- tot 300,- moet betalen wanneer men hiermee aangehouden wordt. Zelfs in de leeftijdsgroep van 12 tot 18 komt het voor dat (soft)drugs worden gebruikt, bv op school. Gebruik van drugs kan gemeld worden aan haar via 0900-8844 (telefoonnummer ook te vinden op slaponline onder Lieropse Links ’telefoonnummers’; daar staat ook het nummer wanneer je anoniem wilt melden.
In de gesprekken tussen Hester en de bezoekers van deze avond bleek dat de doelgroepen wel van elkaar weten wie er drugs gebruikt (of dealt) maar dat de ouders meestal helemaal niets te weten komen. Daar zit duidelijk een taboe op.
 
Hester speelde samen met Jeroen Scholten een moeder/zoon scène waarbij de moeder drugs vindt in de tas van haar puberende zoon. Zoonlief heeft vele verklaringen die hem vrijpleiten bij de naïeve moeder. Tweede situatie is de harde confrontatie en de derde manier was de dialoog aangaan wat door de zaal als beste methode werd gezien.
 
Vervolgens gaf Hester het woord aan Matthijs de Croon van Novadic Kentron die informatie gaf over soorten drugs en het herkennen van signalen bij het gebruik ervan. O.a. duidelijk werd dat je moeilijk van verslaving af komt en dat de kans op terugval altijd aanwezig is. Hij verwijst naar de app iriszorg waar alles te vinden is over alcohol en drugs en hun risico’s.
Na de presentatie van Mathijs brachten Hester en Jeroen een dochter/vader scène waarbij de dochter meldt dat haar drugs aangeboden zijn tijdens een feest. Zij wijst af maar weet dat de dochter van een goede vriend van vaders er wel gebruik van gemaakt heeft. Hoe daarmee om te gaan? De zaal was verdeeld al vonden de meesten dat ze het fijn zouden vinden als men het zegt.
Ook de vraag van wanneer men de kinderen voor moet lichten over drugs werd gesteld. Vroeg was algemeen het antwoord… vanaf 12 jaar?
Hierna was het de beurt aan twee ervaringsdeskundigen.
Als eerste vertelde Moeder Lion van de Burgt uit Someren-Eind over haar dochter Renate die in 2015 overleed aan een allergische reactie op de werkzame stof in XTC, MDMA. Een ontroerend verhaal. Ze wil hiermee aangeven dat veilig gebruik van XTC niet bestaat. Eén pil kan al teveel zijn.
Als tweede interviewde Hester Theo Maas, wethouder in onze gemeente. Ook hij kreeg te maken met een dochter die verslaafd raakte aan drugs. Een aangrijpend verhaal dat de onmacht aangaf van ouders op het moment dat het je overkomt. Een brok ellende waar je zomaar in verzeild kan raken, dat bleek overduidelijk.
 
Al met al een bijzonder interessante avond waarbij het thema drugs bespreekbaar gemaakt werd. Het zette in ieder geval vele aanwezigen aan het denken.
 
Geert van den Heuvel bedankte namens de werkgroep Opvoeden & Opgroeien iedereen die aan deze avond meegewerkt had.

‘We voeden niet alleen onze kinderen op maar ook ons dorp’.

Zie ook de flyer die de bezoekers van deze avond na afloop uitgereikt kregen. Hierop staat verdere informatie voor als je vragen tijdens deze avond niet allemaal beantwoord zijn of als je nog graag wilt doorpraten over dit onderwerp. Blijf er dan niet mee zitten.

Vind je dit bericht leuk? Deel het dan!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email