Waarom lid worden van de Dorpscooperatie?

Vanaf a.s. maandag zal er huis-aan-huis aangebeld worden voor het eventueel ophalen van de aanmeldingsbonnen waarmee je aangeeft dat je lid wilt worden van de dorpscoöperatie Lierop Leeft.
Er zijn nog steeds inwoners die zich afvragen waarom ze lid zouden worden? Dat is begrijpelijk, want de dorpscoöperatie heeft zich nog niet kunnen bewijzen. Ze staat aan het begin van haar bestaan en is zeker nog niet ‘kant en klaar’. Dat per 1 januari 2015 overheidstaken naar de gemeente gaan is inmiddels wel bekend maar wat dit voor eenieder in zal houden, dat is nog afwachten.
Met een dorpscoöperatie, die gedragen wordt door vele inwoners van Lierop, moet het mogelijk zijn om ‘samen’ de gaten die er vallen binnen Lierop in te vullen. In de dorpscoöperatie bundelen de inwoners van Lierop de krachten om de leefbaarheid op peil te houden. De coöperatie helpt voorzieningen in ons dorp te behouden (zorg, onderwijs, dienstverlening) of inkoopvoordeel te halen (hulp in het huishouden of andere diensten). Ook ontwikkelt de dorpscoöperatie diensten die voor alle inwoners interessant kunnen zijn, al is het maar als het gaat om het simpel lenen van een boor, het lenen van krukken, het gratis aanbieden van spullen die men niet meer nodig heeft maar die iemand in Lierop goed kan gebruiken, maar ook ondersteuning bij bouw voor jongeren en senioren, een vorm van dagbesteding en ‘maatjeswerk’, zoals o.a. hulp verlenen bij boodschappen doen, iemand helpen bij ‘thuisadminstratie’, regelen van vervoer naar ziekenhuis, of wegwijs maken op de computer, enz. enz.
Alles met de insteek dat het efficiënt en dichtbij huis geregeld kan worden en dat het niet duurder hoeft te zijn dan nodig is. Geen bureaucratie, maar via korte lijnen in ons eigen dorp geregeld!
Voor een bruisend Lierop is een gezonde mix van alle leeftijdsgroepen wenselijk. Onderlinge solidariteit tussen oud en jong (en omgekeerd) en tussen kwetsbare en vitale burgers, bevordert het gevoel van prettig en veilig wonen. Het is belangrijk dat oudere mensen tot op hogere leeftijd veilig en plezierig in Lierop kunnen blijven wonen maar het is net zo belangrijk dat onze jeugd op een gezonde en veilige manier opgroeit en meedoet
Deelname aan de dorpscoöperatie betekent dat je je inzet voor anderen (financieel of persoonlijke inzet), maar ook dat je mag rekenen op hulp op het moment dat je het zelf nodig hebt (dienst-wederdienst). Daarbij zij aangetekend dat het beslist niet verplicht is vrijwlligerswerk voor de dorpscoöperatie te verrichten.
Om het maken van de keuze om lid te worden te vergemakkelijken kun je b.v. een vergelijking maken met de contributie van het Wit Gele Kruis in de jaren ’70-’80-’90, of een verzekeringspolis, of het ‘rustend’ lidmaatschap van een vereniging…., het levert in persoonlijke zin niet altijd iets op maar het draagt des te meer bij aan de leefbaarheid!
De minimale contributie is o.a. nodig om activiteiten of diensten op te zetten en om organisatiekosten te kunnen betalen. De leden hebben zelf zeggenschap over de inzet van de middelen en wanneer er eigen bijdragen worden gevraagd voor activiteiten of diensten zullen de leden daar natuurlijk voordeel van hebben!
Hopelijk is het ’n beetje duidelijk waarom lid worden van de dorpscoöperatie belangrijk is. Met het lidmaatschap spreek je uit dat je het belangrijk vindt om samen met anderen, jonger en ouder, te werken aan een mooie toekomst voor Lierop!
 
 

Vind je dit bericht leuk? Deel het dan!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email