Werving leden Dorpscoöperatie 2

Sinds zaterdag 25 oktober hangen de spandoeken ‘Lierop leeft…. maar niet zonder jou!’ prominent in het centrum
van Lierop. Er is veel gegist naar wat de betekenis zou zijn en het werd menigmaal in verband gebracht met de onthullingen van de hoogheden afgelopen zaterdag.
Sinds gisteren weten we echter beter, want er zijn nieuwe doeken gehangen waarbij duidelijk wordt dat het boodschappen zijn van de Lieropse Dorpscoöperatie met de toepasselijke naam: ‘Lierop Leeft’!
Met de decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten per 1 januari 2015 wordt van burgers gevraagd meer verantwoordelijkheid te nemen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn/haar omgeving. Helpende handen, op welke manier dan ook, zijn noodzakelijk om samen de leefbaarheid in een kern op peil te houden.
De gemeente stimuleert het ontstaan van passende, lokale oplossingen, motiveert burgers om het heft in eigen hand te nemen en zorgt ervoor dat de meest kwetsbare burgers voldoende ondersteuning krijgen.
Dit gegeven was begin 2014 voor de ‘initiatiefgroep Dorpscoöperatie’ aanleiding om de Lieropse inwoners uit te nodigen voor een bijeenkomst waarbij de haalbaarheid van een Dorpscoöperatie in Lierop gepeild werd.
‘Samen zorge(n)loos leven in Lierop, mijn ouders, ik en mijn kinderen’ was de boodschap van de uitnodiging.
De enorme belangstelling, ideeën en enthousiasme tijdens deze avond, zorgden er voor dat de initiatiefgroep met volle overtuiging van start kon gaan met de opzet van de Lieropse Dorpscoöperatie.
Door de initiatiefgroep werden vier werkgroepen geformeerd, tw Zorg, Opvoeden/Opgroeien, Wonen en Dienstverlening. Deze werkgroepen zijn de afgelopen maanden aan de slag gegaan om voor elk onderdeel ideeën uit te werken die het wonen/leven in Lierop ook in de toekomst aantrekkelijk maken, zowel voor jong als oud.
 

Enkele onderdelen die tot nu toe in de werkgroepen zijn besproken zijn: Kinderopvang; stimuleren en informeren van de Lieropse jeugd; zorg via korte lijnen ’dichtbij huis’ mogelijk maken; gebruik alcohol en drugs bespreekbaar maken; dorpsbreed aanpakken van het thema ‘pesten’; de wijkverpleegkundige terug in het dorp; uitleenpost voor hulpmiddelen in Lierop; weekendactiviteiten; vorm van dagbesteding voor mensen zonder indicatie; zorgen dat alle inwoners, zowel jong als oud, in Lierop kunnen blijven wonen; ‘maatjes’werk…. tijd voor elkaar vrijmaken om o.a. aandacht en gezelschap te geven; een Lieropse ‘Huiskamer’ enz.
Deze week zal er meer informatie komen via o.a. een folder die huis-aan-huis verspreid zal worden in Lierop. In deze folder is ook een aanmeldingsbon opgenomen waarmee de inwoners van Lierop die dit aanspreekt zich aan kunnen melden als lid. Lieroppenaren wordt gevraagd solidair te zijn om een breed draagvlak voor de Dorpscoöperatie te krijgen. Door lid te worden geef je aan dat je wilt geven als het kan en nemen als het nodig is.
In de week van 1 december a.s. zullen de bonnen ook weer huis-aan-huis opgehaald worden waarna in december een algemene vergadering zal worden gehouden waarvan de exacte datum nog bekend wordt gemaakt (wordt vervolgd).

Vind je dit bericht leuk? Deel het dan!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email